El COVID-19 marca l'estricte protocol de seguretat d'una travessia de natació a Gandia sense precedents
Els participants hauran de portar màscara obligatòriament fins a un minut abans de tocar l'aigua en l'eixida de la prova
La XVIII Volta a L'Escullera que se celebra a Gandia el pròxim dia 15 d'agost es convertirà en la primera travessia que es duu a terme en la Comunitat Valenciana després de l'època més difícil del confinament per la pandèmia del Coronavirus.
És per això que el protocol de seguretat per a garantir les noves mesures sanitàries ha sigut elaborat amb rigorositat per l'organització de l'esdeveniment esportiu. S'han hagut de cenyir a l'estipulat per les autoritats competents, per la qual cosa la primera mesura a adoptar ha sigut la baixada del nombre de participants fins a la meitat respecte a les inscripcions d'anys anteriors. En aquesta edició només podran competir un total de 300 persones, mentre que la de l'estiu anterior va ser de quasi 600. Hui dia, quan fa a penes unes hores que s'ha obert el termini d'inscripcions, ja han més de 125 participants apuntats i que tenen el seu dorsal assegurat per a encarar la línia d'eixida en tot just una setmana.
Una altra de les mesures que s'haurà de complir sense excepció en la prova és la de l'ús de la màscara, que serà obligatòria per als participants des del moment que s'aproximen a la zona de lliurament de xips fins a un minut abans accedir a l'aigua. De la mateixa manera, tots els familiars i públic que assistisca hauran de portar la màscara en tot moment.
S'antulla obligatori també la utilització del capell que facilitarà l'organització de la travessia a cada participant. Per a recollir els xips del cronometratge electrònic hauran d'acudir a la plaça del “Passeig del Port” de la platja de Gandia, on es troba situada la meta. Aquest procés es durà a terme establint diversos horaris d'estricte compliment segons la tanda que s'assigne a cada participant.
Tant els números de dorsal com tanda i horaris de lliurament de xip i posició d'eixida, seran comunicats a cada persona mitjançant correu electrònic i es podran comprovar en la pàgina web de les inscripcions. D'aquesta manera s'evita que les persones s'ajunten en un espai determinat i sàpien des de dies abans tota la informació que necessiten per a realitzar la prova nadant.
Com no pot fer-se d'una altra manera, la recollida de xips serà presencial i personal, havent d'acreditar cada inscrit obligatòriament la seua D.N.I. o document oficial i presentar-se en tot moment amb la màscara higiènica o quirúrgica, mantenint també una distància personal amb la resta de participants i membres de l'organització d'aproximadament 1,5 metres. Aquest distanciament social haurà de mantindre's tant en la recollida de dorsals com en l'eixida. En el cas que es tracte d'un menor, per a retirar el xip haurà d'anar acompanyat del seu acompanyant, qui deuran també acreditar-se per la mateixa via i sota les mateixes condicions que la resta.
Un altre dels punts arriba amb el lliurament de les bosses a cada nadador. Els participants rebran una bossa tancada on trobaran el capell que els regala l'organització, que serà d'obligatòria utilització en la prova, i el xip de cadascun. El personal de l'organització també mantindrà els protocols rigorosament i entregarà aquesta bossa amb guants i màscara, a més de que no manipularan res de l'interior en cap concepte.
Un dels moments clau arriba amb l'eixida de la travessia, que es realitzarà per tandes i en una zona àmplia de la primera línia de la platja de Gandia. Els nadadors hauran de respectar la distància de seguretat marcada amb cons en l'arena, a més de totes i cadascuna de les indicacions que els arriben a través de l'organització de l'esdeveniment esportiu.
Una vegada clara l'eixida, l'arribada és un altre dels punts que han deixat clars per a seguir els protocols. L'eixida de l'aigua i arribada a meta serà per la platja de Varadero, realitzant-la cada nadador pel seu propi peu. Una vegada el participant haja acabat la seua prova i es trobe fora de l'aigua i de la zona de meta, tornarà a ser obligatori l'ús de màscara de manera immediata.
Com en cada prova esportiva de nivell com aquesta, existirà un lloc d'avituallament amb normes diferents a les d'edicions anteriors. En aquesta ocasió el servei d'avituallament serà d'autoservei i totes les botelles d'aigua seran col·locades en taules amb guants. Totes elles hauran sigut desinfectades abans de la seua col·locació en la taula. Els inscrits també rebran una bossa amb una altra mena d'avituallament en el seu interior, tot de manera individualitzada i protegida.
Totes aquestes normes estrictes elaborades per l'organització de la travessia seguint els requisits de les autoritats sanitàries competents, donen per descomptat que si algun dels inscrits es detecta algun tipus de símptoma relacionat amb el COVID-19 no podrà participar en la prova. Fins i tot si el participant acudeix al lloc de la prova i l'organització detecta que es troba indisposat, tindran l'obligació de prendre la temperatura a aquesta persona i decidir si pot realitzar-la o no segons els resultats.
El Coronavirus també ha deixat seqüeles en l'àmbit esportiu, que ha de mantindre uns protocols de seguretat sanitària rigorosament per a poder celebrar esdeveniments pioners en la Comunitat com el que es gaudirà a Gandia el pròxim dia 15 d'agost amb la participació de 300 nadadors conscients que per a poder competir és necessari complir amb totes i cadascuna de les mesures imposades per les circumstàncies actuals després de la pandèmia.