ECONOMIA I NEGOCI

Les cooperatives valencianes presenten les seues propostes per a reactivar l'economia

ELPERIODIC.COM - 08/06/2020

“Les cooperatives som necessàries per a la reconstrucció de la Comunitat”. Així de contundent s'ha mostrat el president de la Confederació de *Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Convocal), Emili Villaescusa, en la seua compareixença davant la comissió especial d'estudi per a la reconstrucció econòmica, social i sanitària de les Corts, en la qual ha presentat les propostes del cooperativisme valencià per a fer front a la crisi provocada per la COVID-19.

Villaescusa ha posat en valor el potencial per a la reconstrucció de les cooperatives, moltes de les quals actuen en sectors que han sigut essencials i estratègics durant la crisi sanitària. “A més -ha recordat- la major capacitat de resistència i de sacrifici de les cooperatives està avalada per la història i per les xifres: les dades de la *EPA i del ministeri de Treball i Economia Social revelen que en els períodes més durs de l'anterior crisi, del 2009 al 2013, en el sector privat l'ocupació va caure un 18,5% i en el sector cooperatiu un 8%. Més gràfic encara: si totes les empreses d'Espanya hagueren sigut cooperatives, s'hagueren salvat un milió de llocs de treball”.

El president de Concoval s'ha referit també a la necessitat d'ampliar el diàleg social i ha assegurat que les cooperatives estan en disposició de fer una aportació constructiva a les polítiques de recuperació econòmica. “És el moment d'actuar units; i el nostre propòsit és sumar, perquè tota unió ens farà més fortes, més competents i més eficaces.”, ha dit.

“Les claus cooperatives per a la recuperació són la sosteniblidad i la cooperació”. Així ho ha assegurat Emili Villaescusa abans de desplegar el conjunt de propostes que Concoval traslladarà als poders públics per a contribuir a la superació de la crisi i que estaran recollides en el pròxim pla Fent Cooperatives. Entre aquestes propostes destaquen el va imposar de la col·laboració públic privada en diferents àmbits, com la generació d'energia, la utilització de sòl i espais públics ociosos i la contractació pública responsable i equitativa.

Les cooperatives també han reclamat normes excepcionals que faciliten el trànsit de l'estat d'alarma a la “nova normalitat”; mesures financeres per a incrementar la seua liquiditat, mitjançant un programa desenvolupat en col·laboració entre l'Institut Valencià de Finances (IVF) i les cooperatives de crèdit; la revisió de les condicions per a accedir a les ajudes del programa de suport a l'economia social; la convocatòria d'una línia especial d'ajudes per a compensar l'impacte de la pandèmia i ajudar a l'adaptació d'espais i mètodes de treball. A més, s'han plantejat mesures fiscals d'estímul i l'eliminació d'unes certes barreres legislatives que obstaculitzen el desenvolupament cooperatiu.

Finalment, el president de Concoval també s'ha referit al paper de les cooperatives agroalimentàries com a agents prioritaris en les estratègies antidespoblamiento i per a la recuperació del medi rural; a la necessitat de mantindre la xarxa de centres cooperatius d'educació infantil; al foment de l'habitatge social i sostenible; a l'impuls del cooperativisme de serveis empresarials i professionals com a fórmula associativa per a millorar la capacitat competitiva d'autònoms i emprenedors; a la promoció del cooperativisme de despatxos i locals per a fomentar el coworking cooperatiu; i a l'impuls de les cooperatives de plataforma, que són la manera idònia de desenvolupar l'emprenedoria digital o, en paraules del mateix Villaescusa, “l'economia col·laborativa ben entesa”. Finalment, el president de la Confederació ha lamentat el fre que suposa per al progrés cooperatiu un Registre de Cooperatives lent i ancorat en una regulació de 1986.

Després de la seua compareixença, Emili Villaescusa ha respost a les preguntes dels diputats, que li han demanat que explicara amb major detalle algunes de les mesures exposades. En la seua resposta a la comissió, el president de *Concoval ha destacat el lideratge del cooperativisme en matèria de responsabilitat social empresarial, ha apostat per la transformació de l'economia i ha reclamat la incorporació de clàusules socials en tots els plecs de contractació pública.

El cooperativisme valencià en xifres

Dues mil cinc-centes empreses generant ocupació de qualitat: més del 85% de llocs de treball indefinits i a jornada completa, al voltant del 50% ocupats per dones i el 40% per joves. Dos de les cinc majors empreses de la Comunitat són cooperatives. València és la província d'Espanya amb més persones treballant en cooperatives. Les vendes cooperatives superen els 7.000 milions d'euros, al voltant del 6’5% del PIB autonòmic.

MÉS FOTOS