ECONOMIA I NEGOCI

Els consumidors espanyols canviaran els seus hàbits de consum en la nova normalitat

ELPERIODIC.COM - 07/05/2020

Major consum en la llar, cerca del preu i el valor i creixement de l'e-commerce, els principals canvis

Els consumidors espanyols canviaran els seus hàbits de consum en el sector de l'alimentació amb motiu de la transició cap a la ‘nova normalitat’, tal com destaca Covid-19: How ca Grocery Retailers win in the new normal?, una nova anàlisi de Boston Consulting Group que planteja com ha impactat la Covid-19 en el canal alimentació, quines són les seues conseqüències i previsions d'evolució a Espanya, i com canviaran els hàbits dels consumidors.

Segons les dades de la investigació, que analitza quatre fases diferents (primers casos, lock-down, adaptació i ‘nova normalitat’), l'alimentació experimentarà una caiguda en vendes al juny respecte al “boom” que hem vist en les passades setmanes, quan la renda disponible dels espanyols comence a sentir els efectes de la caiguda econòmica i la baixada del turisme extern. La ‘nova normalitat’ també portarà canvis en els patrons de consum, amb major consum en la llar, cerca del preu i el valor i creixement del comerç electrònic.

Segons Patricio Ramos, Managing Director and Partner, “l'estudi de crisis passades llança llum sobre l'escenari que tenim davant nosaltres. Encara que el sector d'alimentació espanyol és resilient, davant caigudes molt significatives de l'economia, veiem una clara correlació entre el comportament de la renda disponible i el consum d'alimentació. També hem vist com alguns dels canvis de comportament del consumidor es tornen permanents una vegada acabada la crisi, com va succeir a Espanya amb la marca pròpia”.

Com poden actuar les companyies

L'anàlisi determina que fins a un 35% de la quota total del mercat de l'alimentació està en joc, amb canvis d'ocasió de consum, canals i marques. Entre un 18% i un 25% al·ludeix directament al consum fora de la llar, que anirà revertint aqueixa tendència conforme avance la desescalada. No obstant això, hi ha un percentatge molt representatiu de consumidors que ja s'han canviat als nous canals i la tendència de consum dels quals és eminentment digital.

Segons Adriana de José, Partner, “els retailers es troben davant una finestra d'oportunitat sense igual per a conquistar i fidelizar l'espai vacant que estan deixant els restaurants i els menjars en el lloc de treball, mitjançant una oferta evolucionada de menjar preparat i solucions de consum en el retailer”.

La investigació estableix com han d'actuar les companyies per a guanyar quota. En aquest sentit, han de liderar tres línies d'acció en paral·lel: estabilització del negoci, preparació per al rebrot i adaptació a la ‘nova normalitat’. Únicament d'aquesta manera, que substitueix a un comportament inactiu i seqüencial, podran aconseguir atraure a clients més atractius a través de nous productes i serveis, desenvolupar una posició avantatjosa per a mantindre i millorar la seua participació de mercat i, finalment, comprar actius estratègics a preus favorables per a accelerar la capacitat de creixement i adquirir noves capacitats.

La ‘nova normalitat’ a Espanya

L'impacte del Covid-19 ha provocat que la situació del consum fora de casa siga molt de menor que en 2019 i que aqueixa quota es trasllade al consum domèstic (en el qual productes relatius a la salut o a la neteja de la llar han experimentat un gran creixement). A més, estem assistint a una inflació selectiva de preus i a una reducció de les promocions atés que la demanda ha superat a l'oferta.

L'informe estima que el comerç electrònic i els serveis de clic-and-collect, que han crescut més del 50% durant les primeres setmanes de crisis, mantindran una tendència progressiva de creixement en els pròxims 24 mesos.

A mitjà termini, es produirà a més un canvi permanent cap al consum a casa, impulsant els hàbits de cuina i augmentant el nombre de menjars preparats en la llar. A més, els consumidors tindran una major disposició a estalviar i apostaran en major mesura per les marques pròpies.

Tot això crearà un nou entorn competitiu en el qual:

  • El comerç electrònic serà més rellevant.
  • El mix de categories canviarà per a reflectir l'augment de les activitats que ja són hàbit (per exemple, cuinar) i les categories impossibilitades per la situació de la competència (per exemple, el consum fora de casa), amb els retailers jugant un paper més rellevant en els menjars a casa.
  • Les marques pròpies tindran una participació significativa impulsada per un canvi cap al valor i cap a un model més innovador.
  • L'esforç per a maximitzar el share of wallet impulsarà als retailers a potenciar les capacitats analítiques avançades.
  • La pressió immediata de la crisi serà el catalitzador d'objectius a més llarg termini perquè les cadenes de subministrament canvien a alternatives més localitzades, flexibles i sostenibles.
  • El panorama de la competència es consolidarà amb menys players, més grans i més diversos, proporcionant un major avantatge per a aquells amb facilitats d'escalar el seu model.
  • Les aliances amb el Govern i la societat s'enfortiran per a utilitzar de manera responsable el creixent poder institucional, el paper i la visibilitat que els detallistes s'han guanyat durant la crisi.

Joan Sol, Managing Director and Partner, apunta que “aquells retailers que actuen amb contundència i rapidesa podran emergir com a guanyadors. En particular, aquells que es posen al capdavant de l'ús d'analítica avançada, estrenyent llaços amb els seus clients a través la personalització, assegurant una millor predicció de la demanda i millorant les cadenes de subministrament, podran eixir reforçats”.