CULTURA I ESPECTACLES

El Consorci de Museus selecciona en la convocatòria Scroll dos projectes audiovisuals que reflexionen sobre la tecnologia

ELPERIODIC.COM - 04/08/2022

‘¿Te está llegando algo?’, de Sara Aliana i Sara Marhuenda, i ‘Pan y Circo’, de Jorge Isla, triats per unanimitat pel jurat

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta els dos projectes seleccionats en la segona edició de la convocatòria pública de creació artística audiovisual, Scroll, que la institució impulsa juntament amb NEGRE, el projecte de programació audiovisual del Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant.

Després de l’avaluació i valoració de les 36 propostes presentades, el jurat ha seleccionat per unanimitat els projectes ‘¿Te está llegando algo?’, de Sara Aliana i Sara Marhuenda, i ‘Pan y Circo’, de Jorge Isla, que s’exposaran en la sala audiovisual —Sala Negre— de la Caixa Blanca del Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant durant 2022 i 2023. Juntament amb els projectes de Sara Aliaga i Pablo Isla, se n’han seleccionat dos més de reserva: ‘Animals and Grandmas Try VR’, de Mayte Gómez Molina, i ‘LOOP’, de Tamara García Iglesias.

El jurat convocat pel Consorci de Museus, presidit per la directora general de Cultura i Patrimoni i presidenta de la Comissió Científico-artística del Consorci de Museus, Carmen Amoraga, ha estat compost pel director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; la subdirectora del Museu CA2M i assessora d’Arts Plàstiques de la Comunitat de Madrid, Tania Pardo; la comissària i coordinadora de programes públics del MACBA, Alicia Escobio, i la directora del projecte NEGRE, Leticia Cano.

Els projectes s’han valorat d’acord amb criteris de qualitat, coherència, viabilitat, adequació a les línies curatorials marcades per la convocatòria, adaptabilitat a l’espai expositiu, innovació i aportació a la creació artística, per a la qual cosa s’ha posat especial atenció en el desenvolupament de treballs que exploren les possibilitats del vídeo en un context contemporani i s’ha donat preferència als presentats per artistes emergents o susceptibles d’enfortir la seua trajectòria amb aquesta convocatòria.

“Destaca la qualitat dels treballs presentats en aquesta segona edició de Scroll, que revelen la capacitat de reflexió que té el mitjà audiovisual sobre temàtiques vinculades a la tecnologia. El nostre compromís amb aquesta convocatòria és impulsar el talent emergent i mostrar noves expressions artístiques que desenvolupen narratives interactives en la seua forma més experimental en un espai de referència com Las Cigarreras”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

L’àmbit digital com a tema

La convocatòria Scroll es presenta en aquesta edició com una invitació a explorar l’espai que se situa entre l’aparentment innocent tecnofília i les fosques distopies de la tecnofòbia, una reivindicació de les pràctiques artístiques com a lloc d’experimentació radical per a reimaginar la verticalitat infinita de l’‘scroll’ i explorar estructures que es relacionen de manera rizomàtica, a través de cossos que requereixen altres cossos connectats per xarxes d’atenció mútua.

Sobre ‘Pan y Circo’

En ‘Pan y Circo’, l’oscense Jorge Isla proposa una immersió en el ‘mukbang’, un ritu gastronòmic i espectacle de masses on una persona, denominada ASMR-tist, consumeix grans quantitats de menjar en ‘streaming’ mentre interactua amb l’audiència a canvi de guanys econòmics. L’artista ofereix una sèrie d’estímuls ASMR referents a la manipulació dels aliments, propiciant una sèrie de sensacions d’empatia i plaer sobre l’espectador i ‘ficciona’ una utopia de proximitat i interacció.

El projecte proposa una escenografia immersiva que contempla vídeo, so i escultures que transmeten una visió fragmentada, al mateix temps que caòtica, del ‘mukbang’, la seua simbologia i codis visuals.

Sobre ‘¿Te está llegando algo?’

El projecte ‘¿Te está llegando algo?’, de Sara Aliana i Sara Marhuenda, parteix de la dificultat de convertir la pràctica artística en un treball a temps complet capaç de sustentar econòmicament l’artista, la qual cosa fa que accepte treballs aliens al seu àmbit professional que acabaran aniquilant l’ànim creatiu, fet en el qual ha tingut una gran influència la tecnologització de la vida. Partint del personatge fictici de María, que treballa amb dades en ‘l’app’ d’un banc, i de l’exhibició de l’obra audiovisual projectada sobre un llençol en el festival d’art contemporani documenta de Kassel, el projecte aborda els límits del cos, les seues necessitats i la seua vulnerabilitat, i mostra com podem adaptar-nos a la realitat infinita de la digitalització, a la constància i a la rapidesa que té, a la imposició d’uns ritmes vitals que no podem comprendre des de la nostra finitud.

MÉS FOTOS