CULTURA I ESPECTACLES

El Consorci de Museus impulsa la fotografia contemporània amb els festivals 'Imaginària' a Castelló i 'Ojos Rojos' a Alacant

ELPERIODIC.COM - 18/09/2020

Ambdós festivals arranquen aquest divendres amb la intenció de reivindicar la fotografia en diverses exposicions que s'estenen per les comarques de Castelló, Alacant i València

El Consorci de Museus impulsa la fotografia contemporània amb la celebració dels festivals 'Imaginària' a Castelló i 'Ojos Rojos' a Alacant. Els festivals obrin les portes aquesta vesprada amb diverses exposicions, xarrades i tallers per a promoure la fotografia i el treball que fotògrafes i fotògrafs desenvolupen a favor d'una vertadera educació visual.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que "des del Consorci de Museus donem suport a les dues iniciatives que sorgeixen del mateix sector artístic amb la intenció de mostrar l'experimentació i la producció cultural i artística contemporània, difondre nous llenguatges d'expressió artística i fomentar les relacions entre art, educació i espai social" i ha afegit que "aquests festivals ens permeten promoure el valor de la fotografia com a manifestació cultural per a la formació i desenvolupament integral de les persones, al llarg de tot el territori valencià".

La 17a edició del festival de fotografia 'Imaginària 2020', organitzat per la Universitat Jaume I, compta amb el suport a més del Consorci de Museus, de l'Ajuntament de Castelló i la col·laboració de diverses entitats entre les quals es troba la Diputació de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher i l'Institut Valencià de Cultura.

El festival, que se celebra del 18 de setembre al 6 de novembre, presenta 25 exposicions fotogràfiques i més de 20 activitats que es faran a Castelló de la Plana, i set localitats castellonenques com són Almenara, Benicàssim, Morella, Segorbe, Vilafranca, Vistabella del Maestrat i Viver, a més de Sagunt, a la província de València.

En aquesta edició es podran trobar projectes fotogràfics que ens acosten al testimoni de la Guerra Civil espanyola, el que va suposar el règim nazi o els canvis de la societat amb la transició a la democràcia com les mostres 'Mauthausen. Memòria gràfica', del fons del Museu d'Història de Catalunya; 'Holocaust, arquitectura del desastre', de Nacho Canos; 'Taro y Capa en el frente de Málaga', produïda per l'Asociación 14 de Abril para la Recuperación de la Memoria Histórica en la Costa de Granada; o 'César Lucas. Retratos documentales. España 1960s-1980s'.

La mirada del fotoperiodista i la seua tasca de relatar de manera crítica està present amb autors com José Luis Carrillo, amb 'Los hijos del ciervo'; Vórtice Photo, amb 'Ellas toman la palabra'; Paco Moltó, amb la mostra 'Las arenas. Años 80. Fotografías inéditas', o Pep Iglésias, amb 'Anacronismes 1978-2009'. Així mateix, la fotografia d'autor també tindrà cabuda en el festival amb els treballs de David Salcedo 'El hermoso vuelo de la moneda'; Gracia Barrué, amb la seua reflexió sobre l'espiritualitat en 'Monasterio'; Esther Pegueroles, que aborda el món del teatre en 'A la fila 7'; Hugo Martínez-Tormo, amb la mostra sobre el medi ambient 'La deriva de un gesto post-romántico' (projecte seleccionat dins de la convocatòria 'Escletxes' de producció i suport a la investigació del Consorci de Museus) o Álex Francés i els seus retrats 'Madres e hijas'.

D'altra banda, es comptarà amb les propostes 'Atlas fotográfico da cidade de São Paulo', de Tuca Vieira; 'SuburbiaDOR', d'Eduardo Valderrey, i 'Random city', de Leticia Lampert, totes aquestes centrades en la reflexió sobre el paisatge i l'entorn urbà.

La fotografia creativa i les instal·lacions arribaran al festival de la mà de Maya-Marja Jankovic, amb el projecte multimèdia 'Sin conservantes ni colorantes' sobre la situació política actual d'Espanya; Robert Lengua, que aborda la instantaneïtat de les comunicacions actuals en 'Lugares vividos'; Gilberto Membrado, amb la mostra de fotografia nocturna 'Fer de la nit, dia'; la col·laboració artística d'Eva de Pilar, que en 'Mar náufrago' crea paisatges marins amb materials plàstics, o la denúncia social amb compromís feminista de Julia Galán en 'Adiestrada. Ensayo para decir sí o no'.

Finalment, les fotògrafes i fotògrafs aficionats també estaran presents gràcies a les mostres col·lectives de diferents agrupacions fotogràfiques de la província de Castelló.

'Imaginària 2020' completa la seua programació expositiva amb diverses activitats que inclouen presentacions d'algunes de les mostres, visites guiades i una nova sessió de Photobook Club Castelló.

Festival Ojos Rojos

En la segona edició del Festival Ojos Rojos es podrà gaudir de 13 exposicions amb què es pretén donar una visió global del que es fa en el món de la fotografia a Espanya i Llatinoamèrica.

Com en l'anterior edició, el nucli principal de totes les exposicions estarà a Xàbia, que és la seu principal del Festival, encara que enguany s'estendrà a les poblacions de Dénia, Pedreguer i València.

El Festival aposta de nou per la diversitat, tant de tècniques fotogràfiques com de gènere i la ràtio de fotògrafs/es es troba en el 50 %.

Aquesta edició presenta una gran varietat de visions. Es podran veure dos dels treballs més rellevants del reconegut fotògraf Juan Manuel Díaz Burgos, treballs de distintes èpoques i en formats diferents. El multipremiat fotoperiodista Javier Arcenillas presenta 'Latidoamérica', un treball dur i directe que mostra la vida dels assassins a sou a Llatinoamèrica.

Durant 13 anys, Xavier Ferrer Chust va recórrer la recòndita geografia de la religiositat popular espanyola amb aquesta tenacitat visionària que només poden desplegar els grans mestres. El resultat d'això és el treball 'Oremus'.

Eunice Adorno presenta un projecte que explora des de la investigació d'arxiu a les experiències dels estudiants en la residència Octubre Rojo. Isabel Ramírez Torres fa un treball d'autoexploració a través del treball 'Marioneta'. El treball de l'artista local, Xusa Bou, és un homenatge a la fotògrafa nord-americana Francesca Woodman. Luis Vioque presenta per primera vegada el seu treball 'Nórdica', un treball exquisit de paisatges panoràmics.

Un altre treball d'una gran fragilitat és el presentat per Pep Aparisi que mostra unes imatges creades de manera artesana. La fotògrafa Mili Sánchez presenta una obra autobiogràfica a través d'imatges i textos carregats de poesia. Leila Amat sempre s'ha considerat una fotògrafa d''idees i sons' i en el treball que es podrà veure a Dénia reconstrueix aquestes imatges oníriques. La brasilera Júlia Pontés barreja ecologia, paisatge i denúncia en les seues fotografies aèries. María Moldes reinterpreta la realitat donant-li un aire de ciència-ficció i, finalment, el treball de Carlos de Paz que sembla que s'haja avançat a aquesta nova normalitat.

El Festival Ojos Rojos continuarà oferint activitats paral·leles per a complementar les exposicions, mitjançant xarrades i tallers que es podran seguir tant de manera presencial com virtual.