CULTURA I ESPECTACLES

El Consorci de Museus divulga la trajectòria d’artistes valencians en ARCOmadrid

ELPERIODIC.COM - 27/02/2020

Aquest divendres, 28 de febrer, el Consorci de Museus presenta les publicacions de les mostres del programa ‘Trajectòries’ dedicades a Teresa Cebrián, Xisco Mensua, Ana Teresa Ortega i Fuencisla Francés

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana està present per segon any consecutiu en la fira ARCOmadrid - Fira Internacional d’Art Contemporani, dins del projecte editorial ArtsLibris, amb les seues últimes publicacions d’art.

En el marc de la fira, aquest divendres, 28 de febrer, el Consorci de Museus presentarà les publicacions de les mostres organitzades dins del programa ‘Trajectòries’ de revisió de trajectòries d’artistes i col·lectius valencians. Aquesta presentació comptarà amb la presència de la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit.

Segons Tamarit: “Des de Cultura de la Generalitat volem estar al costat de les institucions culturals que ens representen en aquesta cita tan important”, i ha afegit: “El treball que està fent José Luis Pérez Pont al capdavant del Consorci de Museus és molt rellevant i amb la presència en ARCO volem acompanyar, potenciar i visualitzar el treball dels i les artistes valencians a través de les publicacions d’art o dels llibres d’artista, una tasca divulgativa que realitza el Consorci de Museus i que adquireix ací una dimensió internacional”.

Es presentaran els llibres de les exposicions dedicades a Xisco Mensua, ‘15.600 días’; Teresa Cebrián, ‘El llarg viatge’; Ana Teresa Ortega, ‘Passat i present, la memòria i la seua construcció’; i Fuencisla Francés, ‘Punto de fuga’.

A partir d’una convocatòria pública de comissariat el programa ‘Trajectòries’ pretén abordar en profunditat la trajectòria professional d’artistes o col·lectius amb un recorregut de reconeixement i en plena maduresa creativa, contribuint, al mateix temps, a construir el relat de l’art contemporani a la Comunitat Valenciana.

Amb una dotació econòmica de 50.000 euros per a cada projecte, s’ha oferit un recorregut interessant per algunes de les peces i temàtiques més significatives d’aquests quatre artistes. Des de ‘El llarg viatge’, de l’escultora Teresa Cebrián, un recorregut artístic i vital marcat per la malaltia i el dolor i l’art com a pal·liatiu, fins a l’esclat creatiu de Fuencisla Francés amb infinits punts de fuga, les sales Ferreres - Goerlich del Centre del Carme s’han constituït en la seu d’aquest programa proposant un diàleg amb l’arquitectura d’aquesta emblemàtica sala.

15.600 dies són els que hi havia des del primer treball de Xisco Mensua fins que es va presentar la seua exposició al Centre del Carme. Segons el seu comissari, Nacho París, la seua obra és una transbiografia a través de diferents representacions del món. De la seua obra es poden extraure moltes lectures, algunes de les quals se suggereixen en el catàleg que es presenta.

Ana Teresa Ortega va ser una de les primeres artistes que des de l’àmbit de la fotografia va trencar, a finals dels anys huitanta i començaments dels noranta, amb el medi fotogràfic tradicional, i va traslladar la imatge a nous suports, amb les seues fotoescultures. Des d’ací la proposta oferia un recorregut per la producció artística de la fotògrafa alacantina, amb alguns treballs inèdits.

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, presenten aquest divendres, a les 17 hores les publicacions entorn d’aquestes exposicions. A la presentació assistiran així mateix l’artista Ana Teresa Ortega i els comissaris dels projectes, Marisol Salanova (Teresa Cebrián); Nacho Paris (Xisco Mensua); Pep Benlloch (Ana Teresa Ortega) i Pilar Tébar (Fuencisla Francés).

La secretària autonòmica Raquel Tamarit ha destacat “la rellevància d’aquests artistes que formen part de la història recent de l’art espanyol i l’oportunitat de reunir en aquestes publicacions una pinzellada de la seua creativitat a través de les interpretacions que fan de la seua obra tant els seus comissaris com altres experts convidats posant paraules a la seua creació”.

Segons Pérez Pont, “el programa ‘Trajectòries’ ens ha permés obrir una línia de treball en què aprofundir en el coneixement de l’art contemporani valencià i dels artistes que amb la seua obra han contribuït a configurar aquest relat de l’art a la nostra Comunitat” i ha afegit que “es tracta d’artistes que continuen en actiu, per la qual cosa aquestes exposicions constitueixen no només un reconeixement a la seua trajectòria sinó una oportunitat per a presentar les seues últimes creacions dins del projecte cultural del Centre del Carme, com a espai dedicat a l’art de hui”.

L’obra de Fuencisla Francés tanca aquest diumenge 1 de març aquest primer conjunt d’exposicions, que continuaran en aquest 2020 amb l’exposició dedicada a Maribel Doménech, el pròxim 13 de març, i més avant el Grup De Reüll.

Publicacions recents

A l’estand del Consorci de Museus ubicat en l’espai d’ArtsLibris es troben algunes de les seues últimes publicacions, com les que reuneixen la ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ I i II, i ‘Viatge a Corfú. Carlos Pérez. L’home-Museu’, exposició que es pot veure al Centre del Carme fins al 24 de maig.

A més, es podran adquirir les publicacions ‘Duerma en ti’, ‘Paula Valero. Elogi de la procrastinació’, ‘Luis Gordillo. Fotoalimentación’; ‘Imago vocis’; ‘Josep Tornero. La desaparición de las luciérnagas’, ‘Isidro López-Aparicio. La misma sombra’; ‘Manuel Rey Fueyo’, ‘Jesús Madriñán. Mil nits i una nit’, ‘Eduardo Hurtado. Oh! Monstruo’ (catàleg de l’exposició i poemari); les propostes d’‘Okuda San Miguel. The multicolored equilibrium between animals and humans’; ‘Olga Diego. Jardín Autómata’; ‘Xu Bing. Art for the People’, ‘Zoextropía’, ‘On germinen els silencis’, ‘Evreka. PichiAvo’, ‘Daniel García Andújar. Sistema operativo’ i ‘Totalitat i infinit’.

ArtsLibris

ArtsLibris, Fira Internacional del Llibre d’Artista i Edició Contemporània, participarà per cinqué any en ARCOmadrid per a difondre l’edició contemporània de llibres d’artista.

ArtsLibris és un espai de trobada i una plataforma que treballa perquè els expositors estiguen presents en el circuit internacional, ampliar el mercat de l’edició i compartir àrees d’interés amb sectors afins. En 2020, per primera vegada, s’organitzaran diverses presentacions en el Fòrum d’ARCOmadrid que permetran conéixer més sobre les futures direccions de l’edició en art.