CULTURA I ESPECTACLES

La Conselleria llança un ambiciós pla per convertir la cultura en motor de la recuperació

LAURA HERRERAS - 25/09/2021

El pla 'Cultura per a la recuperació' és una potent eina per repensar la cultura de la postpandemia fins 2023 implicant tots els agents i aconseguint un impacte real

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha presentat aquesta setmana el Pla estratègic cultural valencià que vol ser un abans i un després en la cultura a la Comunitat Valenciana. Una potent eina per repensar la cultura de la postpandemia i convertir-la en motor de la recuperació. El pla ja està en marxa i s'aplicarà fins 2023 per implicar els diferents agents culturals del territori valencià i aconseguir efectivament una 'Cultura per a la recuperació'.

"Plantegem un document viu, dinàmic, però al mateix temps ambiciós i concret, amb l'objectiu d'aconseguir una transformació estructural del que fem, com ho fem i qui ho fem. Tot per contribuir a rellançar la cultura de la mà del sector i amb la força i ambició que emana d'un poble valencià que vol viure la cultura com una manera de ser i d'estar, que ens allibere i ens faça més feliços, més crítics , més lliures i més justos que mai".

El conseller responsable de Cultura, Vicent Marzà, ha explicat en què consisteix aquest ambiciós pla al costat de la secretària autonòmica Raquel Tamarit i Ramon Marrades, integrant de l'equip d'experts amb els quals els responsables de Cultura de la Generalitat han elaborat aquestes propostes culturals.

Entre els objectius principals està l'augment de l'ocupació en el sector cultural, la creació d'un Laboratori de Cooperació Cultural (LaVaCC) per aconseguir una coordinació cultural territorial i així que totes les localitats siguen protagonistes de la cultura, que la cultura valenciana traspasse fronteres i arribar a nous públics.

Les eines per aconseguir aquests i altres objectius estan resumides en aquest Pla Estratègic, i són una continuació del 'Fes Cultura', el pla anterior que va estar vigent del 16 al 20.

"Necessitàvem parar, reflexionar i donar-li una volta", explicava Vicent Marzà, que destaca que la cultura ajuda a recuperar-nos i per això es vol aconseguir que la cultura "siga un element essencial". De fet, tal és la complexitat de la proposta que es canviaran les estructures de la Conselleria per articular-ho bé.

Qui són els eixos d'aquest canvi de mentalitat cultural? Aquest pla considera la cultura com a part fonamental per a la nostra recuperació com a societat i actua sobre tres dimensions estratègiques: salut i benestar, inclusió i recuperació econòmica, destaca Marzà.

Augmentar l'ocupació cultural

En aquest sentit, tant el públic com els creadors es converteixen en pilars fonamentals per rellançar la cultura de la mà de el sector "i amb la força i l'ambició que emana d'un públic que és, en primera instància, el poble valencià". De fet, el públic per a considerar-se com a part activa i participativa del fet cultural i es pretén reforçar l'equilibri territorial en aquesta gran proposta.

Un altre dels objectius és que en 2023 s'arribe a les 80.000 persones ocupades en els sectors culturals i creatius en tot el territori valencià, fet que es veja reflectit en l'augment de l'ocupació i el PIB autonòmic.

Vuit accions per impulsar la cultura a la Comunitat Valenciana

Les línies d'actuació es concreten en vuit accions d'impuls:

  • La creació del Laboratori Valencià de Cooperació Cultural (LaVaCC): serà una unitat encarregada de coordinar tota la política cultural de la Generalitat.
  • El Pla de foment de la formació a agents culturals públics i privats.
  • La reconfiguració de les ajudes al sector per incrementar el seu impacte econòmic i territorial.
  • La creació de la Plataforma per a la internacionalització per a l'acompanyament als sectors en la connexió amb les xarxes europees i internacionals en els seus projectes.
  • La posada en marxa del Programa de creació, formació i ampliació dels públics de la cultura.
  • El contracte amb la cultura basat en la consolidació d'una xarxa de recursos d'innovació i creativitat per a l'impuls en la gestió, investigació i mediació cultural.
  • La potenciació de residències creatives en centres d'ensenyament.
  • L'impuls de nodes d'innovació cultural i creativa de referència autonòmica.