elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Conselleria de Cultura inaugura la Filmoteca d’Estiu amb ‘Vasil’, de la valenciana Avelina Prat

  • ‘Vasil’ va obtindre el Premi Berlanga al millor llargmetratge de ficció en l’edició passada dels Premis de l’Audiovisual Valencià

La Vicepresidencia Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de la Filmoteca Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura, inaugura una nova edició de la Filmoteca d’Estiu, el divendres 4 d’agost, a les 22.30 hores, amb la projecció de ‘Vasil’ (2022), escrita i dirigida per la cineasta valenciana Avelina Prat.

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, assistirà a la inauguració demà divendres, 4 d'agost, a les 22.30 hores als Jardins del Palau de la Música de València, que comptarà a més amb la participació d'Avelina Prat per a presentar la seua pel·lícula. Amb una duració de 93 minuts, ‘Vasil’ es podrà tornar a veure el dissabte 5 d'agost en el mateix horari.

El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha assenyalat que enguany s’ha volgut inaugurar aquesta nova edició de la Filmoteca d’Estiu «amb una de les grans pel·lícules valencianes dels últims anys».

«L’òpera prima d’Avelina Prat no només va ser la gran triomfadora en l’edició passada dels Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià, amb sis guardons, entre els quals millor pel·lícula, guió i direcció, sinó que també ha sigut reconeguda com una de les grans revelacions de 2022 des de l’estrena internacional en el Festival de Valladolid”, ha afegit..

Premi al millor actor (Karra Elejalde i Ivan Barnev) en la Seminci de Valladolid, l’òpera prima d’Avelina Prat va obtindre els Premis Berlanga al millor llargmetratge de ficció, millor direcció, millor guió (Avelina Prat), millor música original (Vincent Barrière), millor actriu de repartiment (Susi Sánchez) i millor so (Iván Martínez Rufat).

Rodada a la ciutat de València i protagonitzada per Karra Elejalde, Alexandra Jiménez, Susi Sánchez i l’actor búlgar Ivan Barnev, ‘Vasil’ és una comèdia sobre l’amistat.

Vasil és intel·ligent, carismàtic i un número u jugant al ‘bridge’ i als escacs, però dorm al carrer des que va arribar de Bulgària. Alfredo, un arquitecte jubilat, l’acull a sa casa durant un temps davant de la mirada atònita de la seua filla Luisa.

Els dos homes no tenen res en comú, excepte la seua passió pels escacs. A pesar de les seues diferències, a poc a poc Vasil aconseguirà trencar les barreres construïdes per Alfredo. I és que Vasil té un do: transformar per sempre aquelles persones amb qui es relaciona.

Sobre els orígens de la pel·lícula, Avelina Prat va comentar durant la seua presentació en la Mostra de València: “La pel·lícula va nàixer d’una història que va ocórrer a mon pare fa uns anys: un dia em va telefonar per a dir-me que no podia quedar perquè tenia un búlgar a casa, que s’anava a quedar allí un parell de dies perquè no tenia on dormir. Van passar un muntó de coses, però mesos després, quan tot havia desaparegut, la història seguia en el meu cap i vaig pensar a escriure-la”.

Amb ajudes a la producció de l’IVC, ‘Vasil’ és una coproducció de la valenciana Distinto Films amb l’empresa búlgara Activist 38. Compta amb la participació de Radiotelevisió Espanyola, Televisió de Catalunya i À Punt Mèdia.

Compta també amb el suport de l’ICAA, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Bulgarian National Film Center i el Creative Europe Media Programme of the European Union, a més de la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, el finançament de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la participació de CREA SGR. La pel·lícula està distribuïda per Filmax.

Patrimoni audiovisual valencià

Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets, recuperades per la Filmoteca Valenciana i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic.

Enguany, totes les pel·lícules projectades van ser filmades en 9,5 mm. Aquest format, també denominat Pathé Baby, va ser molt popular entre els fanàtics durant més de quatre dècades i en 2023 se celebra el centenari de la seua creació.

Aquestes projeccions serveixen per a recordar la missió essencial de l’arxiu de la Filmoteca: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.

Horaris i venda d’entrades

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu tenen lloc de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21.30 hores.

El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles ací.

La Filmoteca Valenciana manté l’oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any a la Sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

La celebració de la Filmoteca d’Estiu, que organitza cada any l’IVC, és possible també gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions, i al patrocini de Cerveza Turia.

Pujar