POLÍTICA

El Consell de Puig acaba la legislatura amb el doble de deute que fa un any però amb la inversió social més gran de la seua història

LAURA HERRERAS - 29/06/2023

El Conseller d'Hisenda en funcions culpa el infrafinançament i la finalització de les aportacions extraordinàries per còvid aquest deute de 3.206 milions d'euros: “Hem generat el més gran escut social”

El Govern valencià aprova el Compte general de l'Administració i del conjunt de les entitats del sector públic i els remet a la Sindicatura de Comptes per a la fiscalització

La Comunitat Valenciana ha rebut la major inversió social de la seua història però hi ha el doble d'endeutada que fa un any. És la cara i la creu del compte general de l'administració pública valenciana de l'any 2022 que s'ha presentat aquest dijous i deixa diversos titulars importants.

El primer i més ha ressaltat l'actual Executiu en funcions és que nou de cada deu euros que gasta l'administració valenciana estan destinats a la sanitat, l'educació, la dependència, l'ocupació, l'habitatge o els ajuts a les famílies vulnerables . En total, 16.829 milions d'euros.

Així ho ha ressaltat el Conseller d'Hisenda, Arcadi España, que ha comparat la gestió que ha fet l'actual Botànic davant del que feia el Partit Popular: “En aquests vuit anys s'ha fet un gir de 180 graus a les prioritats de la Generalitat ja que partíem del furgó de cua de les comunitats quant a despesa social”.

Estem el doble d'endeutats

Tot i això, hi ha una cara B que pesa 3.206,7 milions d'euros: el deute públic dels valencians, que pràcticament s'ha triplicat en un any ja que era d'uns 1.200 milions d'euros. Des del Consell han qualificat aquest deute com a “desestalvi” per suavitzar un gran llast que assumirà el nou govern del PP-Vox, que no han trigat a manifestar-se.

Des del Partit Popular, el diputat autonòmic Rubén Ibáñez ha lamentat que la radiografia del Compte general “mostra una mala gestió es mire per on es mire” i que aquests comptes es tradueixen en “més impostos, més dèficit i més deute, i amb tot això l´empobriment de tots els valencians”.

Des de l'actual Executiu culpen el infrafinançament o la finalització de les aportacions extraordinàries per compte l'augment d'aquest deute ja que no han volgut retallar en serveis per als valencians: “L'escut social valencià va salvar vides i és un signe distintiu de la Comunitat Valenciana i la garantia més gran per protegir els nostres majors, fills, persones vulnerables i el conjunt dels valencians”.

I deixen un missatge per als que els facen el relleu: Que continuen amb les polítiques d'inversió i de generació d'ocupació perquè “aquest camí de consolidació dels avenços ha de continuar els propers anys”, explica Arcadi España, que conclou que “estem menys malament que el 2015”.

Quatre de cada deu euros va a sanitat

L'àrea que concentra el volum més gran de fons és Sanitat: més de 4 de cada 10 euros (41,9%) de la despesa en polítiques de la Generalitat es destina a la millora de l'atenció i a les infraestructures sanitàries, amb un total de 8.161 milions; segueix Educació, que amb 5.992 milions absorbeix el 30,7%, amb un augment del 58,6% en els últims vuit anys; i Igualtat i Política Inclusives, 1.948 milions, el 10% de les obligacions no financeres, que comporten que la dotació per a aquestes polítiques s'ha triplicat gairebé (180% d'increment).

Amb tot, la pujada més gran es registra en ocupació amb el Servef-Labora, que ha liquidat una inversió de 509 milions, gairebé quatre vegades més que fa vuit anys (284,3% més), quan amb prou feines va gestionar 132 milions, cosa que ha contribuït a recuperar i fins i tot superar els nivells d'ocupació previs a la pandèmia, amb més de dos milions d'afiliats a la Seguretat Social. Les polítiques actives d'ocupació van suposar gairebé el 3% de la despesa no financera de la Generalitat. Pel que fa a Habitatge, ha vist créixer els fons un 80%, fins a gestionar el 2022 un total de 220 milions d'euros.

Pel que fa a les ajudes, el 2022 les transferències i subvencions concedides pel Consell (transferències corrents i transferències de capital) per augmentar el suport econòmic a les famílies més vulnerables i enfortir l'escut social i garantir la solvència i viabilitat dels negocis afectats, han assolit els 7.421 milions d'euros, que se sumen als 7.382 milions del 2021 i als 6.263 milions del 2020.