SANITAT I SALUT

El Consell premiarà amb fins a 10.000 euros els sanitaris que elegixquen places de difícil cobertura

ELPERIODIC.COM - 26/01/2023

La decisió s'aprova aquest divendres amb l'objectiu de millorar el servei a hospitals més aïllats

De 5.000 a 10.000 euros d'incentius anuals. Aquesta és la mesura adoptada pel Consell per a cobrir les places sanitàries de difícil cobertura.

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha anunciat durant la seua compareixença en les Corts que “els facultatius, que ocupen una plaça considerada de difícil cobertura en el sistema sanitari públic, rebran un incentiu de fins a 10.000 euros anuals, el doble del que estava previst inicialment”.

En aquest sentit, tal com ha assenyalat el titular de Sanitat “demà està previst que s'aprove en el Ple del Consell el nou Decret que regularà l'ocupació de les places de difícil cobertura i que recull els incentius, laborals i retributius, que es contemplen per als professionals”. Per tant, “l'objectiu és que en les pròximes setmanes entre ja en vigor”, ha afegit.

El Decret recull el procediment per a la declaració de places de difícil cobertura dins del sistema sanitari públic i els efectes incentivadors en funció del lloc. A més, regula els acords d'aliances estratègiques que s'establiran entre els diferents departaments de salut per a poder desenvolupar projectes de gestió compartida, així com la prestació voluntària de guàrdies o d'atenció continuada.

D'aquesta manera, l'àmbit d'aplicació del Decret serà tant en Atenció Primària com en Atenció Hospitalària. La finalitat és cobrir les necessitats assistencials i oferir un accés equitatiu a les prestacions sanitàries independentment del lloc on es residisca. Per a això, a través d'aquestes mesures, es pretén enfortir aquells centres de salut i consultoris dels municipis de l'interior, i determinats serveis assistencials dels hospitals allunyats dels principals nuclis urbans, que presenten manca de determinats professionals per a cobrir la demanda assistencial.

Segons ha indicat el conseller de Sanitat “amb aquest conjunt de mesures el que pretenem és oferir majors avantatges als professionals, no sols de caràcter retributiu, sinó que hi haurà una compensació quant a la carrera professional, en els processos selectius, activitats formatives i en l'opció de prolongar la permanència en el servei actiu”.

A més, segons ha manifestat Mínguez “crearem una sinergia entre els departaments de salut, a través d'aliances estratègiques. La finalitat és cobrir l'atenció sanitària en qualsevol lloc, per tant, a través d'aquestes aliances els facultatius que ho desitgen de manera voluntària podran realitzar, tant jornada ordinària com guàrdies en altres departaments de salut”.

Així mateix, “aquestes aliances estratègiques permetran establir una col·laboració entre els professionals en les zones assistencials. D'aquesta manera, seran els serveis assistencials els que es desplacen i acosten l'atenció sanitària al lloc del pacient, per la qual cosa rebran una compensació retributiva, tant en Primària com en Hospitalària”.

Incentiu de 10.000 euros als facultatius que ocupen una plaça de difícil cobertura

Es considerarà plaça de difícil cobertura aquella que, després d'esgotar tots els procediments de selecció, romanga vacant durant tres mesos continuats en els últims 12 mesos. A més, les d'aquelles categories de professionals en el qual el nombre d'inscripcions en bossa siga insuficient per a cobrir la prestació assistencial, o les que l'òrgan competent en assistència sanitària determine que és necessària per a cobrir la demanda assistencial.

Els professionals que ocupen una plaça considerada de difícil cobertura rebran una incentivació retributiva de 10.000 euros anuals en el cas de categories del grup A1, 6.500 euros anuals en el Grup A2, 4.000 euros anuals en el Grup C1, 3.000 euros anuals en el Grup C2 i 2.000 euros anuals en altres agrupacions professionals.

Així mateix, l'ocupació d'una d'aquestes places oferirà al professional avantatges en els mèrits a tindre en compte en la fase de concurs dels processos selectius i en la borsa d'ocupació temporal. A més, el personal resident podrà inscriure's tres mesos abans de finalitzar el programa formatiu, sempre que tinga informe favorable de la Unitat Docent.

D'altra banda, el temps de permanència en un lloc declarat de difícil cobertura es valorarà favorablement per al reconeixement de la carrera i desenvolupament professional. Així mateix, els professionals tindran prioritat a l'hora de participar en activitats formatives relacionades amb la seua activitat, així com en projectes d'investigació. I finalment, es valorarà també en la sol·licitud per a la prolongació de la permanència en el servei actiu.

100% de retribució addicional en jornada complementària per suport a un altre departament de salut

L'aliança estratègica o projectes de gestió compartits entre departaments o centres sanitaris permetrà compartir entre ells activitats assistencials, investigadores, docents i l'ús de la tecnologia per a la gestió eficient dels recursos disponibles, tant humans com materials.

Aquestes aliances tindran una vigència de dos anys, prorrogables anualment segons les necessitats. En aquest sentit, contempla una retribució addicional per a aquells professionals que han de desplaçar-se a exercir el seu treball en el departament o centre sanitari que precisa suport. La prestació del servei es durà a terme de manera voluntària.

D'aquesta manera, els professionals que es desplacen en jornada ordinària a reforçar l'atenció sanitària en un altre departament de salut percebran una retribució addicional del 50% del cost per hora, i en jornada complementària percebran la retribució addicional del 100%, és a dir el doble del que es percep.

Així mateix, les categories de personal mèdic i d'infermeria podran realitzar guàrdies o atenció continuada, de manera voluntària, en un altre departament de salut. Aquesta possibilitat està contemplada en el cas de no haver-hi personal suficient, a través dels procediments de cobertura establits. A més, no podrà limitar el descans mínim entre jornades de treball, i no superar el màxim de 48 hores setmanals de temps de treball en còmput anual.