ECONOMIA I NEGOCI

Congestió de les ITV per a vehicles pesants: adverteixen que no hi ha dates fins a octubre

ELPERIODIC.COM - 27/07/2023

La Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística demana a la Generalitat que urgisca a l'empresa pública Sitval a agilitzar el servei

El canvi en el model de gestió del servei d'ITV està tenint un fort impacte per al sector del transport en la Comunitat Valenciana. Abans d'aquesta reversió de la gestió privada a la pública el març passat, la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) ja havia alertat de la necessitat d'adequar i millorar la prestació del servei d'ITV, incloent-hi més línies d'atenció als vehicles pesants, una major especialització i l'ampliació de l'horari. Però aquests problemes, lluny de solucionar-se, s'han agreujat en els últims mesos i especialment de cara a les vacances d'estiu.

Actualment, el servei és tan escàs i deficitari que ja no donen cites fins al mes d'octubre. “Aquesta situació resulta dramàtica perquè afecta 9.181 empreses a la Comunitat Valenciana, que mobilitzen a l'any 279 milions de tones. Com hem vist en els últims anys, aquest sector és essencial i col·lapsar-lo té un fort impacte en l'economia”, explica Carlos García, secretari general de FVET.

La gestió actual del servei d'ITV el realitza la Societat Valenciana d'Inspecció Tècnica de Vehicles (Sitval), que acaba d'anunciar la incorporació de 144 inspectors per a reforçar les seues plantilles a l'estiu. Un anunci que ha sorprés el sector del transport perquè, malgrat aquesta ampliació, les cites s'estan donant amb un termini superior a tres mesos.

És cert que amb el canvi de model s'ha reduït lleugerament el preu, a causa de la supressió de la prova de sonoritat que era obligatòria en aquesta autonomia però no en unes altres. Però és l'únic punt en què les reivindicacions del transport han tingut algun efecte, perquè clarament falten professionals especialitzats en els vehicles pesants que sàpien valorar “adequadament” les particularitats d'aquest transport, evitant actuacions “desconcertants” en la consideració dels defectes que poden presentar els vehicles.

A això s'uneixen deficiències en el servei com que no es puga obrir un compte d'empresa si es tenen menys de 25 vehicles i siga el conductor en el qual haja de pagar en metàl·lic, un mètode propi del segle passat; que obligatòriament hages d'agafar cita prèvia, la qual cosa és complicat en el servei de transport que requereix flexibilitat, i que no es puguen demanar més de dues reserves prèvies. “El servei actual és deficitari. Advertim prèviament de les necessitats que tenim per a fer el nostre treball amb totals garanties i ara veiem que aquestes demandes no s'han vist cobertes. Per això, sol·licitem a la Generalitat i a la Conselleria d'Economia que prenga mesures per a millorar un servei que ha de repercutir en benefici de tots”, afig.

MÉS FOTOS