La Comunitat Valenciana perd més de 40.000 ocupacions en el primer trimestre de 2021
L'Enquesta de Població Activa situa en 1.993.000 les persones en actiu en la Comunitat
L'atur ha baixat en 3.700 persones en el primer trimestre de 2021 en la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa un 0,9% més que en l'últim trimestre de l'any anterior. D'aquesta manera, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) les persones desocupades en la Comunitat Valenciana és de 394.300 persones.
Pese al descens de l'atur, l'EPA també reflecteix una pèrdua de 40.200 ocupacions respecte al trimestre anterior. Aquest reducció de persones actives fixa en 1.993.800 les persones emprades.
En termes interanuals, l'atur va pujar en 45.600 persones en la Comunitat Valenciana respecte al primer trimestre de 2020. Aquest increment suposa una pujada del 13,07%. Mentre que enfront del primer trimestre de l'any passat, l'atur descendeix en 80.500 persones.
El PPCV denuncia el "desgovern de Puig"
El portaveu d'Ocupació Grup Parlamentari Popular (GPP), Juan Carlos Caballero, ha denunciat hui que el “desgovern de Puig porta a la Comunitat a liderar la destrucció d'ocupació en tota Espanya” després de conéixer els *úlimos dades de l'EPA. Per a Cavaller, “ara veiem la ruïna que deixa el socialcomunisme, que és inversament proporcional a la prosperitat que generen els governs de llibertat ja que mentre comunitats com la de Madrid crea 40.400 ocupacions la Comunitat destrueix 40.200”.
Aquestes són les conseqüències, ha afegit de “tindre al capdavant de la Generalitat a un grup de persones que no estan a l'altura, un equip que va preferir tirar pel camí fàcil i arruïnar als sectors productius enviant a la gent a l'atur o a l'ERTO i prometent almoines que no arriben ni a cobrir al 2% de les pèrdues”.
Reaccions dels socialistes
Per part seua, el portaveu d'Ocupació del PSPV-PSOE en Les Corts, Carlos Laguna, ha considerat hui que “el mateix Partit Popular que va abandonar als treballadors en el moment més dur de la crisi de 2008, no pot donar lliçons d'ocupació al Consell de Ximo Puig, que ha mostrat el seu compromís ferm pel foment del treball digne”. Així ho ha manifestat Laguna després de les declaracions del portaveu d'Ocupació del PP, Juan Carlos Caballero, a qui ha demanat “altura de mires i una actitud propositiva i no demagògica davant una situació excepcional com la provocada per la crisi sanitària”.
En aquest sentit, el diputat socialista ha recordat que “abans de la pandèmia, la Comunitat liderava la creació d'ocupació al nostre país, malgrat la desastrosa situació que ens trobem en 2015 després d'anys de desgoverns del Partit Popular”. “Abans de la crisi global sanitària provocada per la Covid-19, l'economia de la Comunitat estava en la senda de la recuperació després d'anys de tisorades i precarietat instal·lats pel pitjor PP”, ha afirmat Laguna.
Reaccions dels sindicats
Davant les dades que llança avui l'EPA, el sindicat CSIF alerta de la "gravíssima situació" i urgeix al Consell a prioritzar, al costat de les mesures sanitàries, les polítiques de creació d'ocupació. La central sindical adverteix que "ja s'ha perdut massa temps en discussions alienes als problemes reals de la ciutadania i exigeix més negociació".
La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) considera “calamitós” la dada de la pèrdua de 40.200 ocupacions en el primer trimestre d'enguany respecte a l'anterior en la Comunitat Valenciana. De la mateixa manera, mostra la seua “seriosa preocupació” per la reducció del nombre de persones ocupades en 80.500 de gener a març d'enguany respecte al mateix període de 2020. El sindicat porta molt temps reclamant mesures urgents al Consell davant una situació econòmica que ja venia deteriorant-se abans de la crisi sanitària i que aquesta última ha agreujat.
Així mateix, CSIF ha adviertido que aquestes alarmants dades de pèrdua d'ocupació es produeixen en un context en el qual falten 11.000 places estructurals en la sanitat de la Comunitat Valenciana, o en el qual Conselleria de Sanitat no acaba d'aclarir que succeirà amb el personal contractat per a fer front a la pandèmia i que acaba contracte el 31 de maig. Pel que des del sindicat incideixen en aquesta línia en el “greu problema de la contractació temporal en les nostres administracions públiques, en moltes ocasions en frau de llei, la qual cosa està provocant situacions personals molt difícils”.