ECONOMIA I NEGOCI

La Comunitat Valenciana impulsa l'hidrogen verd per a la descarbonització industrial

ROSA PIQUER - 13/03/2023

La Generalitat i Enagás han signat el protocol per al desenvolupament del corredor mediterrani que convertirà la Península Ibèrica en un hub líder d'energia verda per a tota Europa

Si la setmana passada, la refineria de Castelló va acollir un acte de la bp per a convertir-se com a centre productor d'hidrogen  verd amb l'objectiu d'aconseguir en 2030 els 2 gigawatios de capacitat d'electròlisi, aquest matí el Palau de la Generalitat Valenciana ha acollit la signatura del conveni entre el Consell i Enagás per al projecte H2med, que convertirà a Espanya, Portugal i França en un hub líder d'energia verda per a tota Europa.

El potencial de la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana disposa d'un potencial per a la producció de l'hidrogen verd: la disponibilitat d'aigua, la disponibilitat d'energia eòlica o solar i els consumidors: la indústria.

Tot això ha portat a bp, Iberdrola i ara Enagás al desenvolupament del major projecte de producció d'hidrogen verd.

Més sobre el projecte H2med

Amb el H2med, la Comunitat Valenciana serà productora i exportadora d'hidrogen verd, una nova forma d'energia neta 100% de producció autòctona, tot això a través d'un corredor mediterrani de l'hidrogen verd.

Així, des de Cartagena fins a l'Ebre es construiran 450 quilòmetres de hidroductos, la qual cosa suposarà una inversió de 575 milions d'euros que permetrà atendre el consum dels grans centres industrials, com ha explicat Arturo Gonzalo, conseller delegat de Enagás.

La ceràmica, la química i la petroquímica, l'activitat industrial de Sagunt, l'aeroport de València i els tres ports d'Alacant, Castelló i València seran les activitats que es beneficiaran d'aquesta energia neta.

Per part seua, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que el H2med “és la gran oportunitat per a la qual no hi ha pla B” i suposarà un canvi en el desenvolupament i el creixement perquè “es pot produir una consolidació perquè hauran recursos suficients per a fer-los possible”. D'aquesta manera, la Comunitat Valenciana passa “de ser una comunitat que estava absolutament dependent de combustible fòssils a ser exportadora”, en un pla que aposta per la descarbonització.

Què és l'hidrogen verd?

Contràriament a l'actual hidrogen gris, que s'extrau a partir del gas  natural obtingut des dels jaciments subterranis, l'hidrogen  verd es pot aconseguir aplicant electricitat a l'aigua.

Així, es tracta d'utilitzar grans quantitats d'aigua  (Hâ‚‚O) separant les molècules d'oxigen (O) de les d'hidrogen (H2) mitjançant un procés d'electròlisi, un procés que necessita consumir energia que procedirà de plantes de renovables.

D'altra banda, la combustió de l'hidrogen verd també és sostenible ja que no emet gasos en cremar-ho, ja que només produeix aigua com a subproducte, per la qual cosa pot ser usat per la indústria com a alternativa als combustibles fòssils com el gas natural.

L'hidrogen  blau, per part seua, utilitza combustibles fòssils per a portar a cap aquest procés, però el fum generat (CO2) és emmagatzemat sota terra en lloc de llançar-se a l'atmosfera.