FESTES

La Comunitat Valenciana viu el seu dia gran marcat per la pandèmia

ELPERIODIC.COM - 09/10/2020

La mascletà de València s'ha avançat mitja hora per a evitar aglomeracions

La jornada de el 9 d'octubre d'aquest 2020 passarà a la història. I ho farà perquè la pandèmia ha obligat a suspendre els grans actes multitudinaris i ha afectat l'agenda prevista fins al punt que la mascletà de València s'ha avançat mitja hora per evitar aglomeracions. Només hi ha hagut un acte oficial, al Saló de Cristall i també el de la Generalitat.

El seu president, Ximo Puig, ha reivindicat el valor de la gent anònima que ha escrit la "història en minúscules" de la lluita contra la pandèmia de COVID-19 i ha demanat, en el Dia de la Comunitat Valenciana, aliances entre generacions, territoris i sectors productius per avançar cap a un futur d'igualtat.

Així ho ha indicat durant la seua intervenció en l'acte institucional de el 9 d'octubre, una cerimònia celebrada al Saló de Corts de Palau de la Generalitat en què ha recordat que "el futur no s'imposa, ni és l'estació a la qual anem oa la que ens condueixen ", sinó" la via que fem entre totes i tots ".

"La terra ha Quedat fort apobrida i desolada de gents". Amb aquesta expressió de dolor de Pere IV el Cerimoniós per la pesta negra que va assolar, en 1348, l'antic Regne de València ha iniciat el president el seu discurs en aquest Dia de la Comunitat Valenciana que "no és un 9 d'Octubre més", perquè "pel camí -ha dit- hem perdut la vida de 1.680 valencianes i valencians", les víctimes d ' "una terrible pandèmia que ens ha sumit en la tristesa, la preocupació i la incertesa".

Això no obstant, tal com ha recordat el president, la Història "és mestra de la vida" i "ens ensenya -que cada vegada que els valencians hem caigut, ens hem aixecat". "Pere el Cerimoniós no imaginava, quan es lamentava de la devastadora epidèmia, que la capacitat de el poble valencià per superar adversitats ens impulsaria -anys després de la pesta- cap al nostre flamant Segle d'Or" i tampoc coneixia -ha indicat Puig-, " que de la desolació a l'esplendor hi ha un curt viatge si tots contribuïm amb esforç, unió i confiança ".

"De la desolació absoluta a l'esplendor màxim. Aquest va ser el camí que van recórrer els nostres avantpassats", ha emfatitzat Puig, per afegir: "Ens hem aixecat després de guerres i d'epidèmies, després de dictadures i de crisi, després de riuades i de ' pantanades '. "I per això seguim aquí, junts, vuit segles després de l'entrada a València de Jaume I", ha continuat.

Puig ha destacat en aquest punt que, si aquell 9 d'octubre "va ser un dia per a la Història que s'escriu en majúscules.", Aquesta mateixa Història "té sempre un defecte", perquè "arracona el protagonista de qualsevol transformació social: el poble "i exclou la memòria dels que no tenen nom, les gents anònimes, oblidades, les veus callades pel pas de el temps", aquests i aquestes que "escriuen amb tinta invisible" el "humil revers de el gran relat".

MÉS FOTOS