La Comunitat compta amb 1.020 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics d'ús públic i duplica l'objectiu previst per a 2020
El Pla de Mobilitat Elèctrica i Desplegament de la Infraestructura de Recàrrega de la Comunitat contempla per a 2020 aconseguir 455 punts
La Comunitat Valenciana compta actualment amb un total de 1.020 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics d'ús públic, segons les últimes dades d’Ivace Energia. Aquesta xifra suposa més del doble de l'objectiu marcat en el Pla de Mobilitat Elèctrica per a 2020.
D'aquests punts de recàrrega públics, un total de 182 són ràpids i els 838 restants són semi-ràpids. Cal destacar que els punts de recàrrega ràpida tarden al voltant de 20 minuts a realitzar una recàrrega del 80% i els punts denominats semi-ràpids, necessiten al voltant de 1,5 hores per a la recàrrega.
Quant a la seua distribució per províncies, a València existeixen 500 punts dels quals 397 són semi-ràpids i 103 són ràpids. A la província Alacant se situen 406 punts; 338 semi-ràpids i 68 ràpids. Finalment, Castelló compta amb 114 punts dels quals 103 corresponen a punts de recàrrega semi-ràpids i els 11 restants a punts ràpids.
El Pla de Mobilitat Elèctrica i Desplegament de la Infraestructura de Recàrrega, impulsat en 2017 per la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través d’Ivace Energia, estableix els objectius de la Comunitat Valenciana en matèria de mobilitat elèctrica per a 2020, 2025, 2030 i naix de la necessitat d'estimular la demanda dels vehicles elèctrics, desenvolupant una vertadera infraestructura de recàrrega, una xarxa de punts que emmalle la totalitat del territori valencià.
Així, contempla per a 2020 aconseguir 455 punts de recàrrega elèctrica, aconseguir per a 2025 un total de 1.160 punts de recàrrega i 2.370 punts de recàrrega en 2030. La consecució d'aquests objectius porta associada una important disminució de les emissions d'efecte d'hivernacle, que el Pla situa en 622.000 tones de CO₂.
Per a la consecució d'aquests objectius, el Pla contempla tota una bateria de mesures, entre elles, un conjunt d'incentius econòmics que Ivace Energia, posa a la disposició de les empreses i ciutadans per a fomentar tant l'adquisició de vehicles elèctrics, com la implantació d'infraestructura de recàrrega.
Ivace Energia destina 4,5 milions per a punts de recàrrega en 2020
Per a intensificar la implantació d'aquesta mena d'infraestructures, en 2020 les ajudes s'han incrementat fins a superar els 4,5 milions d'euros, entre fons propis i els aportats dins del programa Moves que gestiona Ivace Energia en la Comunitat Valenciana,.
Així, Ivace Energia dóna suport a la instal·lació d'estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics d'ús públic amb ajudes d'un 40% per a empreses i del 80% per a ajuntaments i entitats.
A aquestes, se sumen les ajudes del Moves, actualment actives. Contemplen ajudes del 30% del cost subvencionable per a empreses privades i del 40% per a particulars, autònoms, comunitats de propietaris i entitats locals i sector públic, amb una ajuda màxima per beneficiari de 100.000 euros.
D'acord amb el Balanç de Dades Energètiques de la Comunitat Valenciana, elaborat anualment per Ivace Energia, el transport és el principal consumidor d'energia de la Comunitat Valenciana, amb el 40% de l'energia final. A més, pràcticament tot el seu consum és de derivats del petroli, la qual cosa incrementa notablement les emissions contaminants.
Per aquest motiu, la transició cap a una mobilitat més sostenible és fonamental per a aconseguir els objectius en matèria de lluita contra el canvi climàtic i la mobilitat elèctrica exerceix un paper molt important.
Per a 2030 el Pla preveu que la Comunitat compte amb dues estacions de recàrrega ràpida cada 50 quilòmetres, situats en les principals vies de circulació interurbana i àrees perifèriques de les principals ciutats, així com en punts vertebradors i garantistes de la mobilitat.
Quant als punts de càrrega semi-ràpida previstos, s'instal·laran en els principals nuclis urbans distribuïts segons factors socioeconòmics, posant l'accent en els centres del sector terciari tractors de mobilitat, com a centres comercials, centres esportius, etc, i punts vertebradors.