SANITAT I SALUT

La comunitat científica avisa a la població: s'han oblidat de llavar-se les mans per a evitar les infeccions víriques

ELPERIODIC.COM - 05/12/2023

La grip, el COVID-19 i el VRS causen “epidèmies anuals” que en un curt període de temps suposen una gran càrrega assistencial i un impacte en els treballs i en les famílies

El virus de la grip, el SARS-CoV-2 i el virus respiratori sincitial (VRS) són les infeccions víriques que actualment tenen un major interés per a la comunitat mèdica, segons s'ha posat de manifest durant la Jornada interautonòmica Comunitat Valenciana-Catalunya, titulada ‘Reptes i Oportunitats en l'Abordatge de les Infeccions Respiratòries Víriques’, celebrada a València amb la col·laboració de Hologic.

En les dues últimes dècades, tal com ha detallat el Dr. José María Eiros, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Riu Hortega de Valladolid, s'han descrit una dotzena de virus respiratoris amb circulació important entre les persones, si bé actualment, i a pesar que s'ha donat fi a la pandèmia del SARS-CoV-2, aquest virus, al costat del de la grip i al VRS són els que causen “epidèmies anuals” que suposen una càrrega assistencial molt important en períodes concrets de temps com, per exemple, a l'hivern.

“Tal vegada el VRS, els rino/enterovirus, els metapneumovirus, els bocavirus i altres com els paramyxovirus i adenovirus respiratoris mantindran protagonisme en un futur immediat”, ha detallat el doctor Eiros. En aquest sentit, la Dra. Concha Gimeno, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital General Universitari de València, ha recordat que, durant l'època de major incidència de grip, les consultes i ingressos per aquest motiu superen el 50% dels casos que acudeixen a Urgències.

Les mesures preventives: el millor tractament

Encara que aquests virus afecten qualsevol persona, siga com siga el seu estat de salut, són les persones vulnerables les que corren un major risc quan s'infecten com, per exemple, els majors, xiquets, embarassades o pacients amb malalties cròniques. És per això que els experts reunits en la jornada han subratllat la importància de dur a terme mesures preventives, entre les quals es troba la vacunació però, també, la rentada freqüent de mans. “Hem tingut molta cura durant la pandèmia, però sembla que s'ha oblidat aquesta mesura tan senzilla”, ha lamentat la doctora Gimeno.

De la mateixa manera s'ha pronunciat el Dr. Andrés Antón, cap de la Unitat de Virus Respiratoris de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, qui ha assegurat que la prevenció és el “millor tractament” per a aquestes malalties. “No hem d'oblidar que per al SARS-CoV-2 i els virus de la grip tenim excel·lents vacunes i, com a novetat, enguany s'està administrant un anticòs monoclonal com inmunoprofilaxis enfront del VRS en els xiquets més xicotets que, a llarg termini, s'espera puga tindre un impacte en la circulació del virus i, per tant, en la població”, ha detallat.

La importància del diagnòstic molecular

D'altra banda, els doctors han destacat la importància que té el diagnòstic molecular en les infeccions víriques, concretament, en el virus de la grip (A o B), el VRS i el SARS-CoV-2, el qual consisteix a detectar la presència del material genètic del virus en una mostra de la mucosa respiratòria, ajudant així als professionals sanitaris a confirmar la sospita clínica. Gràcies a ell, es facilita la detecció precoç de les infeccions, resulta més senzill reduir el risc de nous contagis i permet un diagnòstic més precís, la qual cosa afavoreix una millor gestió clínica dels pacients.

“Un resultat positiu confirma al professional sanitari la sospita clínica d'infecció respiratòria aguda per un determinat virus respiratori, la qual cosa li permet afinar en el maneig de la malaltia del pacient”, ha comentat el doctor Antón.

Finalment, el doctor Eiros ha avisat que un dels principals reptes als quals s'enfronta actualment l'abordatge de les infeccions respiratòries és aconseguir que el diagnòstic microbiològic es realitze de manera “uniforme i equitativa”, per a això serà essencial la disponibilitat de les tècniques moleculars.

Altres reptes passen per aconseguir tindre sèries d'estudis que estimen la càrrega econòmica indirecta i intangible generada pel virus de la grip i el virus respiratori sincitial. “Els models d'avaluació econòmica han d'impulsar una cultura a la qual el sistema sanitari no ha de ser alié”, ha resolt el doctor Eiros.