POLÍTICA

Compromís urgeix el Ministeri de Foment a convocar una reunió per analitzar alternatives al projecte de la V21

ELPERIODIC.COM - 24/07/2018

Davant els inicis de tramitació per part del Ministeri de Foment de les actes prèvies d'expropiació dels terrenys d'horta de València i Alboraia afectats pel projecte del PP d'ampliació de la V21, des de Compromís es lamenta que el nou Ministre de Foment, José Luis Ábalos, no haja atés les demandes dels ajuntaments, associacions de defensa de l'Horta i persones afectades de suspendre la tramitació de les expropiacions, i no haja convocat una reunió de treball per analitzar les alternatives a l'actual projecte i trobar una solució consensuada i més respectuosa amb l'horta.

"És urgent que el nou Govern complisca amb la seua paraula i no demore ni un dia més en convocar una reunió per donar-li a conèixer una proposta alternativa al projecte actual d'ampliació de la V-21, que siga capaç de millorar l'accés nord a la ciutat de València i no arrase els més de 80.000 metres quadrats d'horta afectats per l'actual projecte del PP" ha manifestat el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví.

"Estem convençudes que les inversions en infraestructures sols són útils si serveixen per millorar la qualitat de vida de les persones i estan ben dimensionades i dissenyades per minimitzar els impactes i afeccions negatives sobre el territori i el medi ambient. Com més temps deixe passar el Ministre i vagen avançant els tràmits, més complex o costós serà poder corregir aquest projecte inútil i innecessari".

Per la seua banda, la diputada de Compromís en les Corts, Graciela Ferrer, ha recordat que l'anterior govern central del Partit Popular va justificar l'ampliació en un carril d'entrada i un d'eixida de la V21 entre Port Sa Platja i València en el creixement del tràfic de vehicles privats i les retencions d'accés la ciutat. Uns motius que Ferrer ha qualificat com "molt discutibles" ja que les retencions existents són molt puntuals, produint-se només en sentit d'entrada - no d'eixida – amb tràfic lent a primera hora dels matins en dies laborables i última hora de la vesprada els diumenges d'estiu. A més a més, no s'analitzen les raons reals que han generat aquesta situació, com els 20 anys d'inexistent política de transport públic metropolità dels governs del PP que ha llastrat la mobilitat metropolitana.

"El creixement de la intensitat de trànsit d'entrada a la ciutat pel nord està relacionat amb els desplaçaments privats induïts, per una banda, per l'augment de població en els municipis litorals del nord de València, sobretot en estiu; i per altra banda, per les obres del tercer fil de l'AVE València-Castelló que ha generat unes fortes retallades dels serveis de trens de rodalies entre ambdues ciutats, tant en quantitat (reducció de freqüència de trens de rodalies) com en qualitat (manca de puntualitat, prolongació del temps de viatge, trajectes en bus) que està afectant des de fa temps a milers de ciutadans i ciutadanes".

"Com en la resta d'Europa, el futur de la mobilitat metropolitana de València passa per l'articulació d'un sistema de transport públic metropolità de qualitat, que permeta la combinació de modalitats de transport privat (motoritzat i no motoritzat) amb el transport públic per accedir amb comoditat, eficàcia i facilitat a les zones urbanes. Una aposta per la gestió sostenible de la mobilitat i la qualitat de vida de les persones que la manca de finançament estatal del transport metropolità valencià continua entrebancant. Per tant, el projecte d'ampliació de la V21, aprovat i adjudicat pel PP i que el nou govern socialista ha adoptat acordant el procediment d'urgència per a les expropiacions, és un projecte ineficaç i obsolet perquè sols servirà per incrementar el trànsit d'entrada a València en l'avinguda de Catalunya i la redona del Mirador, on actualment ja es produeixen retencions en hora punta, i és completament innecessari en sentit d'eixida de la ciutat cap al nord".

En aquest sentit, Ferrer ha recordat que des de Compromís s'ha presentat una alternativa molt menys onerosa per a les arques públiques, que pràcticament anul·la la destrucció de l'Horta del projecte actual, i que es bassa en dues qüestions. Per una banda, connectar els dos carrils d'entrada construïts des de fa anys i sense ús de l'avinguda Enginyer Fausto Elio amb la V21 per un vial sota la mateixa autovia, i per altra, ampliar en un carril d'entrada la V21 entre Port Sa Platja i eixe punt de connexió d'entrada utilitzant l'espai disponible de la mediana, dins la mateixa plataforma de la V21.

"D'aquesta manera, es propicia, a més a més, la desconcentració del trànsit d'entrada nord de la ciutat, distribuint el flux de tràfic cap a l'avinguda Tarongers per la redona de Serreria, i s'evita la destrucció d'horta al descartar l'ampliació de la V21 en sentit d'eixida per innecessària, ja que compta amb quatre carrils d'eixida: dos des d'Avinguda Catalunya i dos des de l'Avinguda Enginyer Fausto Elio. Un plantejament viable, molt més econòmic, i respectuós amb l'Horta i les persones que hi viuen i la treballen" ha conclòs Ferrer.