POLÍTICA

Compromís recorda que al 2022 ja no hauríem de canviar l’hora i reclama acords en eixe sentit

ELPERIODIC.COM - 05/10/2022

Mónica Àlvaro: “A banda dels efectes nocius per a la salut que arrossega el canvi d’hora, no hi ha estudis d’actualitat que avalen l’estalvi energètic d’esta mesura. Amb la crisi energètica que vivim això no ens ho podem permetre”

 

La diputada de Compromís a Les Corts, Mònica Àlvaro, ha presentat una Proposició no de Llei per instar el Govern espanyol i les institucions europees a fer efectiu l’acord que va prendre el Parlament Europeu l’any 2019 per finalitzar amb els canvis d’horari.

Àlvaro ha volgut recordar hui que els acords a les institucions europees i estatals per eliminar els avançament i retardaments d’una hora que realitzem dues vegades a l’any no s’estan complint. “La Comissió Europea va presentar una proposta per deixar de realitzar aquests canvis a l'estiu de 2018. En un primer moment es va acordar que al mes de març d'eixe any es duria a terme l'últim canvi d'hora, però el Parlament Europeu va decidir retardar la decisió fins a l'any 2021. Així, entre altres qüestions es donaria temps als estats membres de decidir en quin horari volien quedar-se, aquesta decisió s'hauria de comunicar com a data límit al mes d'abril de l'any 2020. Amb l'arribada de la pandèmia provocada per la Covid-19 molts assumptes pendents es quedaren relegats per la urgència de la crisi sanitària, social i econòmica que es va viure a tot el món”.

A les Corts Valencianes es va celebrar una "Comissió especial d'estudi sobre els usos del temps per a impulsar polítiques concretes de racionalització dels horaris", estos treballs finalitzaren amb l'aprovació del Dictamen el 15 de juny de 2021. Els treballs que es realitzaren en el si d'esta comissió posaren de manifest les problemàtiques que es produeixen a l'Estat espanyol a conseqüència del fús horari al qual ens trobem, els canvis d'horari i la cultura d'usos del temps que es deriva d'açò.

Com explica la parlamentària de Compromís “els canvis d’hora es van posar en marxa durant la primera crisi del petroli quan alguns governs occidentals van decidir avançar l’inici del dia els mesos de més llum per reduir el consum d’electricitat. Ara bé, sembla que esta mesura estava pensada en termes econòmics però no tant en termes humans i que hui per hui ningú pot assegurar si existeix estalvi energètic o no amb esta mesura. El canvi d’hora que fem dues vegades a l’any afecta sobre la salut i la vida quotidiana de la gent. Les persones adultes tarden una mitjana de tres dies a adaptar-se, i encara pateixen més aquest jet lag la gent gran i les criatures ja que són més sensibles a este tipus de canvis. Entre els efectes adversos relacionats trobem problemes d’insomni, bloqueig de la melatonina, canvis en el bioritme, increment d’accidents, etc. Com a exemple, diversos estudis mostren com la taxa d’accidents s’incrementa un 30% en la setmana després del canvi d’hora.

Per a Compromis, a més, cal actualitzar els estudis econòmics en relació amb el possible estalvi energètic del canvi d’hora, que s’han quedat desfasats tenint en compte l’actual situació de crisi energètica i les mesures d’estalvi que s’estan aplicant.

“La conscienciació social sobre la necessitat d’una nova cultura del temps és una realitat que portà a les institucions polítiques a aprovar l’eliminació dels canvis d’hora, creiem que és el moment d’aplicar els acords adoptats i que es facen efectius el més ràpid possible”, ha conclòs Àlvaro.