POLÍTICA

Compromís reclama restringir els vols nocturns de l’aeroport de Manises per minvar la contaminació acústica i garantir el dret al descans

ELPERIODIC.COM - 19/07/2024

La coalició crea una web perquè la ciutadania es sume amb la seua signatura a les al·legacions que Compromís presentarà al Ministeri de Transport.

Amb 1.103 operacions nocturnes d'aeronaus només en maig de 2024, la població que viu a pocs kilòmetres de l’aeroport de Manises pateix malalties derivades pels problemes de descans que provoca la forta contaminació acústica dels vols nocturns. Una problemàtica que es pot vore molt agreujada si a partir de 2027, tal com preveu AENA, es posa en marxa una nova pista i s’augmenten el nombre de vols, per satisfer els interessos dels operadors. Una situació insostenible que afecta a més de 500.000 persones que viuen a Manises, Quart de Poblet, Aldaia, Barri del Crist, Mislata, Xirivella, Riba-roja de Túria i als barris sud de València, i que en estiu han de triar entre obrir les finestres i no poder descansar, o tancar i haver de refrigerar durant hores les seues llars, amb el seu perjudici econòmic.

Per aquest motiu, la coalició ha presentat una bateria d’al·legacions al Pla d’Acció associat al Mapa Estratègic de Soroll (Fase IV) de l’aeroport de València, publicat el passat 12 de juny al BOE, per ser un pla incomplet i no conforme a la normativa europea que no contemple incloure restriccions operatives en l’aeroport, atemptant contra els drets de la població que conviu amb aquesta infraestructura. 

Al·legacions presentades:

Establir com a prioritat la implementació immediata del sistema de monitoratge de sorolls i trajectòries en l’aeroport.
Realitzar estudis dirigits a establir RESTRICCIONS ALS VOLS NOCTURNS comercials per a minimitzar-los i no incorporar-ne de nous. Planificar el tancament de l’Aeroport entre les 23.00 hores i les 7.00 hores.
Realitzar enquestes de percepció subjectiva del soroll en les zones habitades pròximes a l’aeroport, a fi de completar les dades de què es disposa.
Realitzar ESTUDIS EPIDEMIOLÒGICS en la població afectada.
Realitzar MESURAMENTS IN SITU EN LES VIVENDES AFECTADES, tant dins com fora de la petjada.
Realitzar MESURAMENTS IN SITU en altres immobles afectats amb usos diferents al residencial però no menys importants, com ara equipaments educatius, esportius, industrials o terciaris, tant dins com fora de la petjada.
Ampliar, en el seu moment les INSONORITZACIONS a vivendes que, si bé no estan dins de la petjada, sí que hi estan molt pròximes i que queden desprotegides. És necessari que estes vivendes tinguen, almenys, una protecció que permeta que els nivells de soroll patits siguen similars a les vivendes que es troben dins de la petjada.
Per a les proves de motors que es realitzen a l’aire lliure, es proposa l’habilitació de la plataforma equipada amb tres paraments de barreres acústiques. També la instal·lació de pantalles acústiques per a mitigar la propagació de soroll.
Verificar el compliment de la Llei 7/2002, de 3 de desembre, de protecció contra la contaminació acústica. Aplicable a la Comunitat Valenciana, territori on està situat l’aeroport de València.
En matèria urbanística, no augmentar les servituds acústiques ni inferir en les competències pròpies dels municipis. Establir els mecanismes compensatoris adequats per a pal·liar les externalitats negatives que causa la presència de l’aeroport i la seua petjada acústica.
Promoure la derogació de la disposició addicional segona del Reial decret 2591/1998, de 4 de desembre, sobre l’Ordenació dels Aeroports d’Interés General i la seua Zona de Servici, en execució del que es disposa en l’article 166 de la Llei 13/1996, de 30 de desembre, de Mesures Fiscals, Administratives i de l’Ordre Social, de manera que no quede el planejament subjecte a la voluntat de l’Aeroport ni de la Direcció General d’Aviació Civil.
Agilitzar la tramitació, reduint els temps de les actuacions en les vivendes afectades per la petjada acústica, les últimes van tardar quasi 4 anys.
Que per tal de garantir tant la salut pública com el benestar de les persones més sensibles (xiquets i xiquetes, persones majors i persones malaltes), les línies de vol no han de travessar les edificacions sensibles, com ara residències de persones majors, col·legis, escoles infantils i hospitals/centres de salut.
Estudiar les ajudes per a climatitzar les vivendes afectades, ja que durant el període estival augmenten els vols per motius turístics i el tancament de finestres perjudica la qualitat de vida dels veïns.

A més, des de Compromís s’ha creat la web aeroportsostenible.compromis.net per a què la ciutadania es sume amb la seua signatura a les reivindicacions que Compromís presentarà al Ministeri de Transport i Movilitat Sostenible.

Per a la coalició, és infame que AENA, amb el suport d’Oscar Puentes, el mateix Ministre de Transport que vol ampliar el port de València sense cap informe medioambiental vigent, i el President de la Generalitat i la seua consellera de Turisme, Carlos Mazón i Nuria Montes, vulguen augmentar els vols sense analitzar l’impacte sobre la salut de les persones.

En este sentit, Compromís recorda que des de la Diputació d'Alacant i el seu Patronat de Turisme, Mazón, i des de la gerència de la patronal de turisme HOSBEC, Montes, abans de les eleccions de 2023 varen concertar amb els tour operadors més forts anglesos i americans, la vinguda massiva de turistes de sol i platja, majoritàriament de low-cost, a través de paquets tancats de vol i hotel. Ara demanen una ampliació impossible per aconseguir més vols, més passatgers i més clients per als negocis dels seus socis.