POLÍTICA

Compromís reclama la dignificació de les partides estatals destinades als museus valencians

ELPERIODIC.COM - 18/11/2019

El senador de Compromís, Carles Mulet, denuncia el maltractament sistemàtic dels espais valencians sense que hi haja criteris clars per accedir a ajudes

El senador de designació autonòmica de Compromís, Carles Mulet, ha demanat que l'Estat financie d'una vegada "com es mereixen" als museus, centres d'art i lírics valencians "davant l'insistent maltractament de Govern cap a aquests espais via pressupostos generals de l'Estat". Així ha recordat com els últims PGE preveien 59 milions d'euros per al Museu de El Prado, mentre que per al Sant Pius Vé de València (segona pinacoteca d'Espanya), tan sols consideraven 0'6 milions. Altres exemples són el Museu de la Ceràmica González Martí que tan sols percep 0'2 milions o els 0,26 de l'IVAM enfront de les injeccions al Reina Sofia de Madrid per 41'5 milions, la transferència de 7,5 milions a la fundació privada d'Thyssen, els 2,2 milions del MNAC de Barcelona o els gairebé 10 milions per al Teatro Real de Madrid, els 8,7 per al Liceu de Barcelona o els 2,25 de la Maestranza de Sevilla, mentre que al Palau de les Arts de València tan sols ha millorat dels 600.000 euros a un milió. "Quelcom molt indigne i lamentable", ha assenyalat el senador.

Mulet ha anunciat que reclamarà millores econòmiques per a aquests espais "ja que el potent sector cultural valencià, que ha fet bé les coses com es reflecteix en les xifres de visitants anuals dels seus recintes culturals, no poden quedar-se enrere en un moment en què la destinació està de moda i que rep xifres de visitants gens menyspreables. Aquests espais requereixen d'inversions per a convertir-se en llocs emblemàtics i imprescindibles que situen més si cap a València, la tercera ciutat de l'Estat, al mapa turístic, de manera que hem de treballar per millorar les comunicacions de la ciutat i l'equitat en el tracte".

Compromís al Senat ha detectat fruit de preguntes i documentació oficial sol·licitada que els espais culturals de Madrid gaudeixen d'un tracte especial i que es reflecteix en uns pressupostos molt a l'alça. Segons ha afegit Mulet "els diners de més que es destina a ells no es reflecteixen en els nostres espais, el que acaba repercutint en l'ocupació, personal, obres necessàries de conservació, el nombre de visitants i la rellevància d'uns museus en els rànquings internacionals. Veiem com es perpetuen els espais de primera i de segona. Mentre que uns (els de Madrid principalment) gaudeixen d'estatus específics dependents de l'Estat, altres han de conformar-se amb engrunes a través de subvencions nominatives, de vegades mal donades i injustes".

Compromís ha lamentat que el model radial es done també en la cultura i com, mentre les indústries culturals de la perifèria se les veuen complicades per subsistir i oferir producció de qualitat, l'oferta es polaritza i concentra a la capital de l'Estat, on compten amb els fons necessaris, el que restringeix les possibilitats de la població i penalitza la difusió de la cultura a les autonomies perifèriques. Recentment Mulet va abordar amb Joan Ribó, alcalde de València, aquesta problemàtica i es va comprometre a presentar iniciatives que buiden les ajudes de la discrecionalitat i polèmiques que han existit en aquesta qüestió.