POLÍTICA

Compromís proposa revisar i actualitzar l’estratègia valenciana per a l’atenció del part

ELPERIODIC.COM - 16/01/2020

La portaveu de Compromís a la comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBI, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per tal que les Corts insten el Consell a avaluar l’estratègia per a l’atenció del part normal en la Comunitat Valenciana, i analitzar la seua implementació al sistema sanitari valencià. A més a més, la iniciativa assenyala la necessitat d’actualitzar-la per incorporar els drets que recull la Llei 8/2018, de 20 d’abril, de la Generalitat, de modificació de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana.

Segons Álvaro, “al País Valencià es va aprovar l’estratègia valenciana per a l’atenció del part normal l'any 2009, i 11 anys després és necessari actualitzar-la per tal de disposar de tots els indicadors d'atenció al part que es necessiten per conèixer, completament, quina és la situació actual pel que fa als parts”.

“Cal recordar que el 2018 s’aprova la reforma de la Llei de Salut, on s’introduïren modificacions importants pel que fa a l’atenció i tractament de les dones durant l’embaràs, el part, el puerperi i la lactància. I, evidentment, el Govern del Botànic ha d’aplicar totes les mesures que siguen necessàries per fer efectius els drets de les dones en allò que comporta un part. Des de Compromís proposem que es revise l'estratègia per l’atenció als parts i que així es millore la implementació dels drets reconeguts a la reforma de la llei”.

“I també perquè algunes qüestions, com la mort perinatal, tinguen un tractament més especialitzat i que, per exemple, es contemplen tots els moments del procés: des de l'atenció assistencial de les dones quan estan ingressades a l'hospital, que en molts casos es veuen en situacions tan doloroses com les d'haver de compartir habitació amb altres mares i els seus nadons; fins al seguiment sanitari i psicològic dels mesos posteriors, perquè no es troben a soles en tornar a casa. Ací és on la formació dels professionals cobra especial rellevància, han d'actualitzar-se els seus coneixements i habilitats per modificar les rutines assumides per millorar la qualitat de l'atenció i evitar qualsevol indici de violència obstètrica derivada de la manca d’atenció especialitzada cap a les dones”.

D’altra banda, “el coneixement de les dades és imprescindible per a dissenyar les polítiques. Hi ha una gran varietat d'indicadors que és fonamental conèixer per poder garantir una societat amb parts on es garanteixen els drets i el benestar de les persones usuàries”, ha conclòs la també portaveu adjunta de Compromís, Mònica Álvaro.