Compromís proposa reformular el Imserso per a evitar la possible falta de places oferides en pròximes edicions
Carles Mulet: “Sembla raonable que, amb l’increment de tots els costos, les aportacions de l'Estat es revisen a l'alça”
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat al Govern conèixer quines seran les liÌneas estratègiques i prioritats del Govern respecte al turisme social en els propers mesos i anys, després que aquest estiu hagen saltat les primeres veus en el sector dels allotjaments que alerten de “ la falta de viabilitat” del programa de l'Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso) de vacances socials, que pot acabar tenint problemes de places en els pròxims mesos.
Davant les queixes de nombrosos hotels, que es van evidenciar durant la pandèmia una vegada conegudes les condiciones del Pla en un moment especialment delicat per als establiments després de la crisi sanitària i els tancaments, i davant la importància en creació d'ocupacions que suposa en territoris com el valencià -on nombrosos establiments poden salvar l'estacionalitat amb clients de la tercera edat i mantenir llocs de treball- la coalició ha realitzat diferents preguntes al Govern encoratjant-lo a asseure's amb els establiments i tractar de reformular el Pla Imserso, en quant a les aportacions de l'Estat o a la part que paguen els propis usuaris per a arribar a cobrir els costos als hotelers i restants empreses involucrades (agències i mitjans de transport). Mulet ha reclamat algun pla de xoc de l'Estat en cas de trobar-se amb una falta real de places oferides “perquè no fracasse per primera vegada en 30 anys. Sembla raonable que, amb l'increment en tots els costos, les aportacions de l'Estat es revisen a l'alça”, ha assenyalat.
El senador ha indicat que, si bé han nascut altres formes de contractació i la societat ha canviat notablement en aquestes dècades en el nostre Estat “és important conciliar aquest programa com una mesura econòmica més i seria molt positiu asseure a les parts per a abordar amb els hotels aspectes tangencials que poden embolicar un bon acord, com a creació d'ocupació, la millora dels drets dels treballadors i treballadores, en la lluita contra l'estacionalitat i discontinuïtat o en la millora del servei que es presta sempre des de l'òptica de la rendibilitat per als diferents actors”.
Des de la coalició recorden que nombrosos hotels valencians han qualificat de “inviable” l'actual programa de vacances per a majors (Imserso) que organitza el Ministeri de Serveis Socials i han anunciat que es veuran obligats a rebutjar l'oferta de places per als pròxims programes si els adjudicataris no poden millorar el preu oferit, ja que la totalitat de la planta hotelera que participava fins a aquesta passada primavera en el programa ha patit en el que portem d'any un gran sobrecost inesperat per l'alça dels preus (que repercuteix directament en el cost), i que ja els ha fet entrar en pèrdues en aquests passats mesos, que han hagut d'assumir en alguns casos íntegrament, ja que els preus fins a juny 2022 estaven tancats i pactats.
El programa permet habitualment a molts establiments contractar personal durant bona part de l'any i completar la rendibilitat de molts negocis hotelers i dinamitzar l'economia. El problema radica en les tarifes que es paguen als hotels, una quantia que en gran manera depèn directament del pressupost anual dedicat al programa per part del ministeri i una altra part del preu subvencionat que paga l'usuari.
Les tarifes, segons denuncien els hostalers, van molt per baix dels costos reals que suposa donar el servei, i que rondava a la fi del 2021 en els 27 € persona/dia, quan l'hoteler a penes rep entre 22 i 24 € per persona/dia (IVA inclòs). Per posar un exemple, amb aqueixos 22 euros al dia, un empresari ha d’atendre a una persona en un hotel de quatre estreles a pensió completa, aigua i vi, wifi, animació, i IVA inclosos. Aquestes tarifes haurien d'haver actualitzat les pujades de costos durant els dos anys de pandèmia. “Al no haver-se fet, ara el programa es queda totalment desfassat pel brutal augment de l'IPC i dels costos generals (en més d'un 40% en només 6 mesos, de gener a juny), per la qual cosa demanem que es prenguen mesures quan abans millor”, conclou.