POLÍTICA

Compromís proposa incorporar el patrimoni del fred a l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià

ELPERIODIC.COM - 26/06/2020

Pla: "Cla dotar els ajuntaments d´una línia de subvencions per a la rehabilitació i protecció d´esta part de la nostra història"

El diputat de Compromís i president de la Comissió d’Educació i Cultura en les Corts, Jesús Pla, ha presentat una proposició no de llei per tal que es complete el treball d’identificació del patrimoni valencià del fred, amb la col·laboració de les entitats locals i la societat civil. L’objectiu és actualitzar l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià (IGPCV) i que s’incorpore tot el patrimoni del fred que actualment es troba dins el catàleg d’altres inventaris sectorials no inclosos en l’IGPCV però que, amb la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, són béns de rellevància local.

Segons el diputat Pla, “actualment podem classificar el patrimoni immoble valencià relacionat amb el comerç del fred en neveres, caves, pous de neu, forns de neu o cases de neu i ventisquers, ventisclers, geleres o clots. A principis d’aquest segle es coneixien més de tres-cents dipòsits de neu dels quals aproximadament el 20 per cent havien desaparegut per complet. Quant a inventaris, els treballs de referència són els de Cruz i Segura, completats posteriorment amb els de Vicedo i Ramírez per a les comarques alacantines, i diversos treballs de Pascual Boira sobre dipòsits de les comarques septentrionals i altres en col·laboració amb Ximo Tormo i Bataller sobre la Vall d’Albaida i la Serra de Mariola”.

“I pel que fa a la Llei 5/2007, de modificació de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, cal recordar que va introduir la Disposició Addicional Cinquena on s’atorgava el reconeixement de Béns Immobles de Rellevància Local als pous o cases de neu o neveres. No obstant això, moltes neveres i ventisquers figuren encara al catàleg d’altres inventaris sectorials no inclosos en l’IPGCV. Per això cal completar, en col·laboració amb les entitats locals i amb la ciutadania, els treballs d’identificació d’este patrimoni i que aquest figure correctament dins l’Inventari  General del Patrimoni Cultural Valencià”.

“La catalogació, així com, sobretot, la recuperació, rehabilitació i protecció d’este patrimoni, cal que vaja acompanyada d’una convocatòria de subvencions per tal que les entitats locals puguen comptar amb recursos suficients per dur a terme aquestes tasques de recuperació d’esta part de la nostra història. Açò, a més, a més, comportaria un impuls econòmic al sector turístic de les comarques interiors valencianes, sector que pateix una precarietat generalitzada a la qual ara cal sumar la paralització econòmica provocada per la COVID-19”, ha afegit el diputat Pla.

Entre mitjans del segle XVI i començament del XIX –dates variables segons autors– va tindre lloc la ‘Petita Edat del Gel’, un període climàtic que va portar hiverns molt freds a moltes parts del món. En aquest context, al nostre país es va crear una extensa xarxa de neveres i ventisquers en llocs on hui quasi no es reben precipitacions en forma de neu, les quals servien tant per a fer la collita del fred en forma de neu i de gel, tant com per a la seua conservació.

“La distribució de neveres i ventisquers valencians està lligada amb una característica territorial de la Mediterrània: el contrast entre dos àmbits físics com són el litoral i la muntanya. La costa ha sigut la gran consumidora de neu, mentre que la muntanya ha sigut la proveïdora de fred. Entre les mostres que tenim actualment destaquen alguns dipòsits de la Serra de la Mariola com la Cava Gran d’Agres o la cava de Don Miguel de Bocairent o el conjunt de la Bellida (Sacanyet), les quals ben bé podrien fer el paper d’icones de la densa xarxa de construccions del fred”, ha explicat.

“Per finalitzar, la posada en valor del patrimoni històric valencià relacionat amb el fred ha d’anar lligada amb l’educació patrimonial i la digitalització. D’una banda, amb la inclusió d’aspectes didàctics relacionats amb el patrimoni del fred per a ser desenvolupats en companyia dels centres, així com amb l’organització de visites escolars a estos espais. I d’altra, amb l’elaboració d’arxius digitals que faciliten el coneixement i reconeixement del valor d’estes construccions, tant a la comunitat educativa, com a la població en general”, ha conclòs el diputat Jesús Pla.