POLÍTICA

Compromís proposa declarar els riuraus com a Béns de Rellevància Local

ELPERIODIC.COM - 19/09/2020

La diputada de Compromís en les Corts, Nathalie Torres, ha presentat una iniciativa per tal de dur a terme la catalogació i inventari dels riuraus existents, amb la col·laboració de les entitats locals i la societat civil i, una vegada realitzada la catalogació i inventari assenyalada, declarar d’ofici els riuraus com a béns de rellevància local de manera genèrica, tal com estableix l’article 47.4 de la Llei 4/1998, del Patrimoni Cultural Valencià.

Segons Torres, “tenim testimonis de l’elaboració de la pansa de fa més de 2.000 anys. En eixe sentit, el 2018, el Govern del Botànic va declarar el procés de transformació del raïm en pansa, conegut com l’Escaldà, com a Bé d’Interès Cultural Immaterial. I l’element patrimonial lligat a l’elaboració de la pansa és el riurau, present a les comarques de La Safor, les Marines, la Vall d’Albaida i, fins i tot, l’Horta de València”.

“Els riuraus són unes estructures arquitectòniques tradicionals de planta baixa on es resguardaven els canyissos de raïm escaldat per a protegir-lo de la pluja, la rosada i la humitat. La construcció més comú consistia en una planta rectangular allargada, amb arcs sobre pilars de mamposteria o taulell, una o dos crugies, segons les dimensions, i teulat a dues bandes. L’esplanada davantera del riurau era el sequer, en el qual se situaven els canyissos amb raïm per tal que l’efecte del sol els convertira en panses”, ha explicat.

“Actualment, vivim un període de revalorització del nostre patrimoni. Són moltes les entitats, professionals i persones a nivell individual que estan treballant en la seua protecció, divulgació i recuperació. Pel que fa als riuraus, en els darrers anys s’han restaurat molts d’ells i inclús s’ha editat una revista dedicada a l’estudi d’este tipus de construccions, així com de l’arquitectura rural en el seu conjunt”.

“Però també cal que des de les nostres institucions es donen a conèixer els riuraus a través de campanyes de difusió i divulgació, amb activitats de promoció turística de l’Agència Valenciana de Turisme, i a l’àmbit educatiu amb la introducció d’aspectes didàctics en les activitats escolars, a més de promoure l’educació patrimonial amb visites escolars i la seua digitalització. Tot amb un suport econòmic per a la protecció, identificació, conservació, recuperació i rehabilitació dels riuraus”.

“Els riuraus formen part de la nostra història com a poble i són exemple d’una arquitectura sostenible i tradicional. Cal protegir-los i posar en valor allò que tants anys de glòria va donar als nostres avantpassats durant segles i que no podem deixar caure en l’oblit”, ha conclòs la diputada de Compromís, Nathalie Torres.