POLÍTICA

Compromís proposa consolidar per llei l’equiparació dels drets entre les famílies monoparentals i les nombroses

ELPERIODIC.COM - 10/09/2019

La diputada i portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes, Mònica Álvaro, ha presentat una proposta per tal que des del parlament valencià s’inste al Consell a impulsar una Llei Valenciana de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies, per tal de consolidar l’equiparació de drets entre les famílies monoparentals i les famílies nombroses, així com posar en marxa una regulació autonòmica que garantisca els drets a tots els tipus de família.

Segons Álvaro, “el nombre de famílies monoparentals a l'Estat espanyol, tal com recull l'Institut Nacional d'Estadística, s'apropa ja als dos milions. Són famílies on el fill/a o els fills i/o filles depenen econòmicament d'un/a progenitor/a, tant si és perquè només en tenen un/a, com si la circumstància vital els ha dut a aquesta situació. Per aquests motius, i pel fet que la Declaració Universal dels Drets Humans i també la legislació pròpia estableix la protecció de la família, entenem que aquesta protecció ha de ser el més ampla possible pel que fa a drets”.

“Per això, considerem que s'haurien de buscar fórmules que equiparen els drets de les famílies monoparentals amb les famílies nombroses, donats els condicionants econòmics, socials i de tota mena que comparteixen aquests dos tipus de famílies. És cert que als últims anys, en l'àmbit fiscal, ja s'han activat propostes per incloure el concepte de família monoparental en les ajudes genèriques a la família. De fet, la Generalitat Valenciana ja es va apropar cap a l'equiparació de les famílies monoparentals amb les famílies nombroses en equiparar els beneficis en les taxes que depenen de la Generalitat, on ja estaven incloses les famílies nombroses”.

En este sentit, Álvaro també ha recordat que en la declaració de la renda de 2017 es va igualar la deducció autonòmica de l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de les famílies monoparentals i les nombroses. I en matèria educativa “també s'han equiparat les famílies nombroses i monoparentals en la puntuació per a la tria de col·legis i instituts i en els descomptes de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. A més a més, el març de 2018, es va aprovar el ‘DECRET 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana’, que amplia la condició de família monoparental per tal d’apropar-se a la realitat social actual,  i es va millorar el procediment d’emissió i renovació del títol”.

“Però encara queda molt per fer, ja que no existeix un reconeixement de família monoparental d'àmbit estatal. L'any 2018 el Govern central va anunciar un projecte de llei per a reconèixer la condició de famílies nombroses a les famílies monoparentals amb més d'un fill, un projecte de llei que, a més que semblava insuficient, tampoc es va aprovar. I això dificulta el camí de territoris com el nostre a l'hora d'expedir el carnet de família nombrosa a aquestes famílies i, per tant, igualar-ne els drets. Per aquesta raó cal que des del Consell s’inste al Govern central a impulsar una regulació estatal a través d’una Llei de Protecció de les Famílies Monoparentals, que incloga els canvis legislatius necessaris per a equiparar els drets, bonificacions en l’IBI, deduccions o altres consideracions de les famílies nombroses i les famílies monoparentals”.

“I també cal que des de Madrid facen les modificacions corresponents a la llei d'Hisenda perquè es puguen fer efectius els beneficis fiscals que han rebut les famílies monoparentals per garantir l'equiparació amb les famílies nombroses”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.