POLÍTICA

Compromís pregunta al Govern per les mesures per a preservar el conjunt històric de Peníscola de nous despreniments

ELPERIODIC.COM - 04/05/2020

El senador Carles Mulet recorda que en 2018 es va aprovar a instàncies de Compromís una moció reclamant actuacions que no han arribat

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha preguntat hui al Govern per les mesures que adoptarà per a atendre la petició que, via moció, va fer el Senat al novembre de 2018 a instàncies de la coalició perquè estudiaren els despreniments en el penya-segat de Peníscola, després de detectar-se aquell estiu un canvi evident en l'estabilitat del tómbol en la zona de coves i que sovint visiten els esportistes nàutics.

“Dins de les seues estrictes competències, i en suport a un model turístic sostenible, cultural, menys estacional, quines mesures pensa adoptar el Govern des de la seua iniciativa o en col·laboració amb altres administracions i implicades, per a conservar la zona dels despreniments del Pas de la Girafa i per tant conservar el Conjunt Històric Artístic de Peníscola i preservar la seguretat de persones veïnes, estiuejants o visitants?” és una altra de les preguntes.

La moció aprovada al novembre de 2018 pels grups de la Comissió de Transició Ecològica amb l'abstenció del PSOE, reclamava al Govern que realitzara en els pròxims tres mesos un estudi tecnicocientífic sobre l'estat del citat penya-segat i / o actuacions necessàries per a la preservació del penya-segat que sosté el casc antic de Peníscola, declarat conjunt històric-artístic, així com es que es repararen els danys per a preservar l'estabilitat de la zona.

El senador popular, Alberto Fabra, que no destaca pel nombre d'iniciatives presentades en la Cambra Alta, en la seua intervenció va arribar a titllar de fake news la iniciativa de Compromís. Mesos després l'enorme bloc de pedres i terra va caure a la mar i el Consistori de signe popular es va veure forçat a reclamar mesures sobre aquest tema. Compromís recorda que Peníscola és un important nucli turístic, tant per les seues platges, com per la seua arquitectura i la seua història, amb la singularitat d'haver sigut una de les poques seus pontifícies, com Roma o Avinyó.

En una época on toca replantejar el model turístic per a apostar per l'especificitat, la qualitat, el producte de qualitat, l'Administració General de l'Estat ha de desenvolupar totes les polítiques que estiguen a la seua mà, dins de les seues competències. La coalició recorda que, en aquest cas concret, les murades i el Castell de Peníscola són patrimoni de l'Estat, Conjunt Historic Artístico únic, i aquests despreniments, malgrat estar en part fora del domini públic marítimo-terrestre, afecten béns d'interés cultural i especialment a la seguretat, integritat física de persones veïnes, estiuejants i residents.