Compromís lamenta "el desinterès del Govern per reconduir la crisi en el sector agrícola mediterrani"
ELPERIODIC.COM - 17/08/2019Mulet recorda com, malgrat els resultats econòmics, "se segueixen adoptant Acords comercials que encara el castiguen més i no es defensen agricultures com la mediterrània"
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha exigit al Govern de Pedro Sánchez que "actue d'una vegada" en defensa de l'agricultura mediterrània i surta de les vacances permanents en les que es troben en aquesta matèria. El senador valencianista ha posat com a exemples els tractats amb la SADC o Mercosur i assenyalat a l'administració central com la "culpable" de la greu crisi que viu l'agricultura, un sector "que aglutina milers de famílies valencianes i que assisteix amb estupor al desistiment en la seua defensa mentre es donen més i més beneficis a la de tercers països, el que distorsiona l'economia amb tota mena de facilitats aranzelàries i la saturació dels mercats".
Així Mulet ha preguntat: ¿Va el Govern espanyol a defensar al sector citrícola, agrícola i ramader dels efectes d'acords comercials com Mercosur o amb els països africans?. Com van a assegurar que els mercats d'origen i destinació operen sota les mateixes normes, quan això clarament no passa, amb el consegüent greuge?. En quina mesura va a compensar-los per no haver sol·licitat l'aplicació de la clàusula de salvaguarda per als cítrics i per haver-los aprovat sense una adequada avaluació dels seus impactes sobre els sectors tradicionals?. Com es van a reforçar els mecanismes per evitar noves entrades de plagues i malalties? o quins canvis introduiran per millorar, en la present campanya, el mecanisme de retirada en els cítrics del Ministeri d'Agricultura a l'autonomia valenciana, si finalment aquesta mesura és necessària?. El senador valencià ha reclamat conèixer quins informes ha realitzat Espanya per avalar l'acord dels països Mercosur-UE i que pot suposar greus problemes per al camp valencià i espanyol.
Finalment interpel·larà a l'executiu de Sánchez sobre si té previst el Govern complir l'acord aprovat per unanimitat al Senat per fomentar els cítrics locals ?. "No entenem que desistisquen de complir acords simbòlics sense un gran cost per a l'Estat de promoció dels cítrics, uns productes sans, beneficiosos per a la salut i que suposaria una ajuda a un sector molt castigat o que aplaudisquen nous acords sense analitzar amb rigor les seues repercussions", ha dit.
Recentment l'organització agrària majoritària del camp valencià, la Unió de Llauradors i Ramaders, ha xifrat en 279 milions d'euros els diners que els productors de cítrics valencians han deixat d'ingressar en relació amb la temporada anterior. De l'informe s'assenyala que la xifra suposa un 32% menys que l'anterior campanya, 151 milions menys en taronges, 114 en mandarines i 13 milions en llimones. A aquestes xifres han portat, d'una banda, els baixos preus, els fenòmens meteorològics provocats per les pluges d'octubre i novembre passats però, principalment, com a conseqüència de la saturació de tots els mercats a causa de les importacions i el poc impacte que ha tingut el mecanisme de retirada del Ministeri d'Agricultura a l'autonomia valenciana.
El balanç comercial de la campanya s'ha vist enormement distorsionat per la forta entrada de fruita procedent de països fonamentalment sud-africans, d'Egipte, el Marroc o Tunísia, en diferents fases de la mateixa. També les plagues segueixen arribant a la UE principalment des de països inclosos en l'Acord Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai), a més de Sud-àfrica el que constata el perjudici que causen aquests tractats entre els que han realitzat bones pràctiques en matèria de seguretat alimentària i ús de productes fitosanitaris, sense que s'hagen publicat estudis d'impacte dels mateixos en el sector agrari, especialment en la citricultura per l'eliminació dels aranzels a les entrades i les possibles compensacions.