POLÍTICA

Compromís exigeix la paralització de les importacions de taronges sud-africanes

ELPERIODIC.COM - 18/12/2018

El grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts una proposició no de llei amb què planteja al Govern central l'adopció de mesures per protegir els cítrics valencians davant els perjudicis que estan suposant les importacions de cítrics que arriben a la Unió Europea procedents de Sud-Àfrica. Estes mateixes reivindicacions seran plantejades demà al ministre d'Agricultura, Luís Planas, per part del diputat Joan Baldoví en el Ple del Congrés.

Segons ha explicat la diputada de Compromís en Les Corts, Maria Josep Ortega, "entenem que en estos moments es compleixen les condicions per paralitzar les importacions de cítrics sud-africans en aplicació de la coneguda com clàusula de salvaguarda de l'Acord de la Unió Europea amb Sud-Àfrica. S'han d'evitar així els perjudicis en el sector citrícola valencià per a enguany i els anys que siga necessari, i també s'ha de produir la retirada de producció per saturació dels mercats amb el conseqüent pressupost per assumir el cost".

Com s'explica des de Compromís a juny de 2016, la UE va signar un acord d'Associació Econòmica amb països de l'Àfrica Meridional, un acord subscrit per la Comissió Europea que tenia l'objectiu de donar suport a la integració econòmica en regions africanes. No obstant això, aquest acord podria generar danys importants al sector de la citricultura espanyola.

Per a Ortega "no és la primera vegada que les produccions mediterrànies pagarien, una vegada més, el cost de les relacions comercials i polítiques de la UE amb països tercers. Es tracta d'un acord que obri la porta a l'increment del volum de cítrics sud-africans al mercat comunitari coincidint amb el període en el qual la producció valenciana s'estaria comercialitzant".

En el Congrés es va aprovar una proposició no de llei amb la qual es buscava garantir que les importacions procedents de Sud-àfrica compliren amb els mateixos requisits que la producció europea, i en la qual s'assenyalava el perill de contagi de la plaga de la "taca negra" o citrus black espot, plaga d'extrema gravetat que sofreix la producció d'aquest país i que pot arribar amb els cítrics que s'importen d'aquest país i afectar greument a la citricultura europea.

Encara que es va acordar que el Govern d'Espanya hauria de vigilar el compliment estricte de l'Acord amb Sud-Àfrica i sol·licitar si escau l'activació de la clàusula de salvaguarda que marca el mateix text de l'Acord, el Govern no va complir amb aquests acords. Així, finalment ens trobem en una situació en què la primera part de l'actual campanya citrícola s'ha vist afectada; els preus són ruïnosos pel citricultor, la fruita s'està amuntegant en els camps, les varietats primerenques no han tingut eixida comercial plena, les que no s'han malvenut segueixen en l'arbre. En el ple de la campanya, s'estan aprofitant dels citricultors de taronja primerenca intentant comprar-los "a resultes", la qual cosa es tradueix en pèrdues per al sector.

Compromís ha volgut recordar allò que assenyala literalment l'Acord d'Associació Econòmica de la Unió Europea amb la Comunitat d'Estats d'Àfrica del Sud en el seu article 34 apartat 2:

"Podran adoptar-se les mesures de salvaguarda de durada limitada que suposen una excepció a l'acordat, si com a conseqüència de les obligacions d'una Part en virtut del present Acord, incloses les concessions aranzelàries, un producte originari d'una Part s'està important al territori de l'altra Part o de la SACU, segons el cas, en quantitats cada vegada majors i en condicions tals que causen o amenacen causar:

a) Un perjudici greu a la indústria nacional que produeix productes similars o directament competidors al territori de la SACU o de la Part importadora, segons el cas;

b) Pertorbacions en un sector de l'economia que produeix productes similars o directament competidors, particularment quan causen problemes socials considerables o dificultats que puguen implicar una greu deterioració de la situació econòmica de la SACU o de la Part importadora, segons el cas; o

c) Pertorbacions dels mercats de productes agrícoles similars o directament competidors al territori de la SACU o de la Part importadora, segons el cas.

Aquestes mesures de salvaguarda no excediran del necessari per a remeiar o evitar el perjudici greu o les pertorbacions."

Segons explica Ortega "és evident que es compleixen els tres supòsits, aquest problema es seguirà produint i quan la Comissió reaccione i actue la pertorbació ja s'haurà donat, la qual cosa haurà aprofundit la ruïna dels citricultors. No és just que per beneficiar a uns pocs, s'arruïne per aquestes pràctiques a sectors que donen treball a moltes persones com és el cultiu de cítrics i la seua comercialització, que permet repartir de forma molt distributiva rendes en zones rurals i entre milers de treballadors".

En aquests moments de la campanya, s'han descarregat tones suficients de cítrics, especialment clementines i taronges, d'Àfrica del Sud per pertorbar al sector citrícola.

Així les coses, el passat dia 11 de Desembre la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha transmés al Govern d'Espanya la petició de traslladar a Brussel·les la necessitat d'activar la clàusula de salvaguarda de l'acord amb Sud-àfrica en la importació de cítrics, així com l'activació de mesures de gestió de crisi, com a retirades per a suc, transformació o distribució gratuïta. Es tracta d'elements de regulació del mercat que es poden activar i que se li ha sol·licitat al Ministeri que estudie amb el sector i l'Administració autonòmica. A més, també ha demanat al Ministre que transmitisca a la Comissió Europea la necessitat d´un seguiment directe i detallat de l'impacte que està tenint en particular l'acord de Sud-àfrica sobre el mercat de cítrics a Europa.

"El nostre sector cítric està en perill i s'ha de reaccionar de manera urgent abans de que siga massa tard i el govern central té en les seues mans fer les accions necessàries davant la Unió Europea per tal de protegir les produccions citrícoles valencianes", ha conclòs Ortega.