Compromís exigeix comptes a Miquel Iceta sobre la falta d'inversió al Castell de Peníscola
ELPERIODIC.COM - 12/01/2022El senador Carles Mulet interperlará al ministre la setmana vinent
El senador valencianista, Carles Mulet, interpel·larà el pròxim dia 20 al ministre de Cultura, Miquel Iceta, de dues matèries de la seua competència per les quals la coalició ha reclamat la seua compareixença en la Comissió de Cultura del Senat.
Mulet recordarà al ministre la inacció del Govern a l'hora d'invertir en el seu deure de conservar i mantindre el castell templer de Peníscola, un bé cultural i històric de primer ordre, escenari del Cisma d'Occident i seu papal. “Del Govern tan sols rebem excuses i justificacions per a eludir la seua obligació amb aquest castell, a pesar que sí que inverteixen en uns altres de l'Estat. Parlem dels despreniments sota les muralles, de la negativa a donar suport a les esmenes als PGE de Compromís en aquesta matèria, a protegir i posar en valor la flotilla oblidada, un llenç amb 75 navilis gravats mitjançant incisió que es veien en la costa en els segles XVII i XVIII i que estan sotmesos a les inclemències, vandalisme i erosió”, ha recordat. “Volem que ens expliquen perquè no compleixen i per què no s'impliquen juntament amb la Diputació i Costas a protegir aquest espectacular tómbol”.
D'altra banda, el senador valencianista demanarà que explique si tramitarà de manera urgent una reforma de la Llei de Patrimoni Històric espanyol en la qual establisca un capitule especifique que aborde el patrimoni històric d'arrel religiós, afectant aquests béns de domini publique al patrimoni de l'Administració, donant així resposta a aquesta situació que no estava prevista en la Llei de 1985 després de conéixer-se l'escandalós llistat de béns inmatriculados per l'Església entre 1998 i 2015.
Mulet entén que el ministre de Cultura, custodi de l'inventari de béns de patrimoni històric i culturals, ha de procedir a reclamar l'afectació explicita al domini públic de tots els béns que, estant en el seu inventari, ho estiguen també en el llistat publicat pel Govern, independentment que aquests estiguen o no en l'Inventari de Patrimoni de l'Estat i a explorar les mesures legislatives per a declarar la nul·litat per inconstitucionalitat sobrevinguda de totes les immatriculacions practicades amb posterioritat a l'entrada en vigor de la Constitució, en aplicació de la seua disposició derogatòria tercera.
Mulet assenyala que la immatriculació realitzada per l'Església és “fruit d'una atzagaiada jurídica” que ha permés de manera viciada, el registre d'immatriculacions a nom de l'església catòlica d'una gran part del patrimoni històric d'arrel religiós, ha anat acompanyat d'un confús informe governamental “en un país que té un caràcter aconfessional”.