POLÍTICA

Compromís envia una carta al ministre Ábalos reclamant que la normalitat arribe al servei de trens regionals i de MD de tot l'Estat

ELPERIODIC.COM - 27/06/2020

Compromís dubta de la legalitat de retallar trens declarats Obligació de Servei Públic (OSP), com ocorre en les línies amb el Maestrat, Xàtiva-Alcoi, Terol i Conca, mentre la Rodalia ja estan al 100% d'operativitat

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha enviat al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana una carta en la qual li reclama la devolució de les freqüències de tren anteriors a la pandèmia. “La falta de trens, un servei essencial, està afectant especialment usuaris de les zones més allunyades dels principals nuclis i alterant les seues vides en tenir molts menys trens a la seua disposició. Aquestes retallades que a vegades superen el 50% han deixat àmplies zones amb un, dos o tres trens al dia”, resa la missiva.

El senador recorda a José Luís Ábalos que, mentre els usuaris dels trens de rodalia han tornat a recuperar les freqüències anteriors a l'inici de la pandèmia i estat d'alarma, en les línies Xàtiva-Alcoi, València-Conca-Madrid, València-Terol-Saragossa i València-Vinaròs la destralada al nombre de trens no s'ha recuperat, quelcom lamentable, perquè ja partien ja d'una oferta mínima. Aquesta situació es reitera per tot l'Estat, fent mossa en les zones més rurals i buidades. “Nombroses poblacions temen que la pandèmia acabe sent l'excusa per a tancar estacions, perpetuar mals serveis i precaritzar-los encara més”, insisteix Mulet.

Molts dels serveis i rutes afecteus estan declarats d'Obligació de Servei Públic, per la qual cosa haurien de ser les últimes a retallar-se donada la seua particularitat, ja que així estan aprovades en Ordres i les seues declaracions publicades en el Boletín Oficial del Estado amb unes condicions específiques a l'hora de prestar el servei. El senador ha declarat que “no ens sembla raonable que siguen precisament les sacrificades i que s'estiga aprofitant la pandèmia per a depreciar la qualitat del servei públic”.

Així, la missiva posa com a exemple cómo deixar al 50% els trens amb la nova normalitat en las comarques de l'Alcoià , Comtat i Vall d’Albaida on resideixen més de 230.000 persones amb nuclis poblacionals d'interior molt importants com Alcoi, Cocentaina o Ontinyent amb dos únics trens és “insuficient” especialment durant la pandèmia “quan més necessari que mai és mantenir la distància de seguretat, per la qual cosa allò més lògic haguera sigut augmentar el nombre de trens i no orientar-se sobre la base de l'ocupació que havia tingut aqueix tren durant la pandèmia, el que els deixa sense possibilitat de tornar el mateix dia”.

La carta aprofita per a transmetre-li la preocupació de la coalició per la necessitat de fomentar el transport públic com a eina de lluita contra el canvi climàtic i la seguretat en els desplaçaments, ja siga cap a les línies d'interior (Terol, Conca, Alcoi), o cap al Nord (Vinaròs), acabar amb les demores i cancel·lacions en el nucli de Rodalia de València o accelerar el necessari Tren de la Costa cap a les comarques del sud, el que seria providencial per al sector turístic i la competitivitat empresarial d'aquestes zones.

“Davant la inutilitat i inconcreció d'algunes respostes del Govern i la poca agilitat que pot suposar que es debata la iniciativa parlamentària en presentada sobre aquest tema en la Comissió en un termini pròxim a l'any, hem optat per posar en coneixement del ministre aquestes preocupacions, amb l'esperança que l'actual govern es prenga seriosament aquesta situació”, conclou Mulet.