Compromís denúncia la inconsistència de dades entre les alertes europees per interceptaciones de plagues i les xifres que facilita el Govern
ELPERIODIC.COM - 29/07/2020El portaveu de la coalició al Senat es pregunta pel grau de rigor de la informació en la lluita contra les plagues del Ministeri que dirigeix Luis Planas i les dades oficials d'EUROPHYT
EUROPHYT, el sistema de notificació de la Unió Europea per a interceptacions de lots per motius fitosanitaris, es contradiu amb les dades oferides pel Govern i el Ministeri d'Agricultura sobre les interceptacions en cítrics procedents de Tunísia de la temuda plaga de la taca negra (citrus black spot). El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va interpel·lar al Govern per a conèixer les garanties per a Europa i el nostre país arran de la represa de les importacions agràries des de Tunísia, una vegada en 2019 es van constatar en diferents informes, interceptacions d'organismes com la taca negra en vegetals.
El Govern, de manera sorprenent ha informat per escrit de l'existència de sis interceptacions (que no consten en EUROPHYT) per part dels inspectors fitosanitaris francesos durant març i abril de 2020 en cítrics tunisians. En la resposta, el Govern assenyala que “tan prompte com aquestes intercepcions van ser notificades a la Comissió Europea, des de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària (DG SANTE) es va fer una crida a la resta d'Estats membres perquè s'extremaren les precaucions sobre aquestes importacions al mateix temps que s'obligava a la inspecció física de tots els enviaments”. El senador de Compromís ha mostrat la seua “preocupació” pel fet que “la UE mantinga el comerç després de constatar-se la presència d'aquest fong” i que “no s'estiguen prenent mesures cautelars més rigoroses després de les desenes de deteccions de 2019 de taca negra en productes de Tunísia i davant la possibilitat que entren aquests productes al nostre país”.
El senador ha qualificat de “molt greu” que el Govern admeta l'existència de sis interceptacions d'una plaga considerada prioritària a Europa en productes que entren i que estan en els mercats del nostre país veí sense que s'estiguen prenent majors mesures amb el país d'origen i sense que consten en els informes mensuals oficials. “Tal contradicció és ja de per si sorprenent i sembla que algú oculta alguna cosa o es manegen dades errònies, per la qual cosa allò prioritari ara és esclarir la realitat i conèixer les mesures extraordinàries que s'han pres perquè Tunísia haja pogut reprendre els enviaments a la UE”, ha assenyalat.
Revertir i protegir-nos
D'altra banda, el senador valencianista ha lamentat la falta de pols del ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en defensar l'agricultura. “Hem vist ja massa exemples: la voluntat de no demanar que s'investigue el mal que l'arribada massiva de taronges de Sud-àfrica ha realitzat en la producció espanyola, ni l'activació de la clàusula de salvaguarda que sí demanen activar països com Itàlia en defensa del seu arròs, les intencions de desmantellament dels laboratoris nacionals de referència situats en l'autonomia valenciana en la lluita contra les plagues per a centralitzar-los i portar-los a Lugo, o la seua nul·la sensibilitat cap al sector primari mediterrani al qual pretenen acabar de castigar amb una PAC injusta amb les peculiaritats de zones com la valenciana, amb criteris arbitraris i discriminatòria. Planas ha de revertir la seua política cap als productes nostres, sans i frescos, que no porten plagues i ajuden a combatre el canvi climàtic”, ha conclòs Mulet.