POLÍTICA

Compromís demana la restitució dels documents valencians de l'Arxiu de la Guerra als seus legítims titulars

ELPERIODIC.COM - 06/08/2021

La coalició torna a presentar la petició després de decaure les anteriors iniciatives

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat el retorn de tots els documents republicans que van ser robats als valencians durant la contesa i que es troben dipositats a l'Arxiu de la Guerra Civil. La Comissió de Cultura del Senat té sobre la taula el debat d'aquesta moció de la coalició valenciana en què s'insta el Govern a la tornada de tots els documents robats als valencians i dipositats encara a l'arxiu esmentat.

"Recordem que hi ha milers de documents d'ajuntaments, particulars, entitats que es va dur Franco d'institucions valencianes i que van servir per empresonar, castigar i reprimir per la seua activitat política i idees. Aquesta documentació està segrestada des de fa dècades. Els historiadors asseguren que són fins a 80 tones de papers els que estan amuntegats i, si algú vol consultar-s'ha de desplaçar fins al Regne de Lleó, que no està precisament a prop", ha assenyalat el senador valencià.

Passats tants anys, el Govern hauria de tornar aquests documents en la integritat i no mantenir-los com un botí de guerra i exposar-los a greuges i devolucions parcials. "L'actual administració democràtica no pot ni ha de subrogar-se com hereva de la Dictadura, per la qual cosa pensem que ha de promoure un punt i final amb la justícia històrica. Promoure accions per tancar ferides, seguir amb les exhumacions de víctimes que segueixen en cunetes i fosses comunes, convertir el Valle de los Caídos en un recinte memorialístic com va determinar el comitè d'experts i ser intransigents amb les denominacions predemocràtiques existents en carrers i places de tot l'Estat, perquè no es pot construir un futur si persisteixen les profundes ferides", ha indicat Mulet.

Mulet ha recordat que el maig del 2004 les Corts Valencianes van aprovar, per unanimitat, sol·licitar la devolució dels papers valencians requisats, emparant-se en el contingut de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, el que va ser ignorat. Ajuntaments com Alacant, Alaquàs, Albocàsser, Alcalà de Xivert, l'Alqueria de la Comtessa, Bellreguard, Beniarjó, Benicarló, Benicàssim, Benigànim, Benimodo, Benissa, Benirredrà, Bicorp, Bocairent, Borriol, Bugarra, Cabanes, Castelló de la Plana, cases Baixes, Cinctorres, Gavarda, Godella, Guardamar, Montesa, Oliva, Ontinyent, la Pobla de Tornesa, Polinyà de Xúquer, Rossell, Salem, Sant Joan de Moró, Sollana, Terrateig, Torreblanca, Traiguera, València, Vilafamés, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Xàtiva, Xàbia i Xiva, a més de particulars, entitats polítiques i sindicals segueixen hui sense ser els dipositaris de documentació històrica, del seu passat.