POLÍTICA

Compromís demana al Ministeri que es faça càrrec de les dessaladores d'Acuamed 'perquè formen part del PHN'

ELPERIODIC.COM - 14/09/2018

Càrrecs de Compromís en ajuntaments, diputacions i Senat han posat en comú la seua posició contrària al fet que hagen de ser els ajuntaments afectats els que hagen de fer-se càrrec del cost de les dessaladores d'Acuamed.

"Aquestes formaven part del Pla Hidrològic Nacional (PHN), una ferramenta de l'Estat per obtenir aigua i el cost de les quals en altres punts del país no s'ha repercutit als ajuntaments, per la qual cosa ha de ser el Govern, via confederacions, qui es faça càrrec del seu cost", han indicat fonts de la coalició.

Des de la coalició recorden que treballen de forma unànime en les diputacions de Castelló i València, al Senat, diputacions i ajuntaments amb la mateixa posició de rebuig a la solució d'Acuamed que, de forma abusiva, imposava als ajuntaments el cost d'explotació i construcció de aquestes plantes per fer viable uns projectes urbanístics fantasma qüestionats per la manca de recursos hídrics i que no han d'acabar pagant els seus veïns.

En aquest sentit Compromís traslladarà als seus representants en les institucions que la gestió i cost els assumisca el Govern d'Espanya com passa en altres parts de l'Estat. "Si són de l'Estat ha de pagar l'Estat i han de formar part de la conca hidrològica i el PHN", indiquen.

Davant la proposta "oportunista i insolidària" del Grup Popular de la Diputació que demanava únicament el pagament de la dessaladora d'Orpesa, el grup de Compromís a la Diputació de Castelló, ha aconseguit modificar-la i incloure les dues dessaladores de la província, marcant així en l'agenda política aquesta greu situació heretada de l'època del pelotasso i que "ha de resoldre qui les va propiciar, que no és altre que el Govern espanyol", han afegit fonts de la coalició.

El senador Jordi Navarrete ha criticat la "nefasta" política de l'Estat seguida en els últims anys en matèria hídrica "amb una planificació irracional, amb obres per començar i altres molt necessàries de sanejament, prevenció d'avingudes, al calaix i mentre veiem com la Diputació de Castelló, que ha estat la gran desapareguda en aquest enorme problema per a molts municipis, tracta ara de treure rèdit, quelcom indecent", ha manifestat el senador.

Aquest rebuig també ha estat expressat pels diputats Xavier Trencoi Pau Ferrandoi regidors de Compromís a l'Ajuntament de Benicàssim. Segons el seu portaveu, Joan Bonet, "els diferents governs de l'Estat han ignorat aquest problema heretat d'una nefasta planificació urbanística duta a terme pel PP i ARB, que donava per suposat un increment d'habitatges que, finalment i com era previsible, no es s'ha produït".

MÉS FOTOS