POLÍTICA

Compromís demana major protecció al sector arrosser davant l'amenaça dels acords amb Vietnam

ELPERIODIC.COM - 04/10/2020

El portaveu de Compromís al Senat, ha defensat la comissió d'agricultura de la Cambra Alta, la necessitat de buscar mesures abans les amenaces constants dels acords comercials

Mulet va exposar que és habitual es traslladen al Senat mocions que són “ pegats o solucions per a mitigar els efectes letals que estan tenint aqueixos acords comercials que se signen alegrement pels grups majoritaris d'aquesta Cambra en el Parlament Europeu”.
En aquest cas, el parlamentari valencianista ha remarcat que “Ací venim d'un precedent clar que ja s'ha exposat, que és la competència deslleial de les exportacions d'arròs de Cambodja i Myanmar”

Ja en 2018 aquest grup va demanar a la llavors Comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació ministra del Partit Popular que aplicara la clàusula de salvaguarda perquè estava passant el que passa amb pràcticament tots els acords, que se signen els acords i l'agricultura és la moneda de canvi de tots els acords europeus amb tercers països. En teoria hi ha un mecanisme, que s'ha explicat molt bé, que és exigir a posteriori, una vegada fet el mal i comprovada la pertorbació del mercat i tots els efectes que té en l'economia de milers de persones, d'agricultors del nostre país, del nostre Estat, i mitjançant un procediment farragós, l'aplicació de la clàusula de salvaguarda. En aquell moment el Partit Popular es va negar a aplicar aqueixa clàusula de salvaguarda.
“ La ministra Tejerina ens va dir que no hi havia motius, i automàticament, setmanes després, va ser Itàlia qui va sol·licitar a la Unió Europea que aplicara eixa clàusula de salvaguarda, i la mateixa ministra del Partit Popular va aplaudir l'aplicació d'eixa clàusula que setmanes abans havia negat dient que no hi havia motius.

Per tant, això pansa amb això; això va passar quan es van negar a aplicar la clàusula de salvaguarda amb els cítrics de Sud-àfrica; i això passa i passarà amb aquest acord, que, al final, ens tocarà aplicar la clàusula de salvaguarda, perquè ocorre el que abans es va esmentar en el debat els cítrics, que no hi ha ni controls fitosanitaris, ni control d'exportacions ni de terminis ni de tones, ni control duaner, i quan s'actua és ja després, a posteriori, quan ja s'ha fet el mal.

Recordem que el sector arrosser és molt important per a molts territoris, i no únicament per l'impacte econòmic que té, sinó també pel paper mediambiental, vital per al futur de zones de gran valor ambiental, bé siga l'Albufera de València, bé siga el Delta del Guadalquivir o el Delta de l'Ebre. Recordem que hi ha comunitats autònomes on es cultiva moltíssim arròs, el 40% d'eixes més de 300 000 tones es cultiven a Andalusia, un 15% al País Valencià, una mica més a Extremadura, una quantitat semblant a Catalunya, i també es cultiva a Aragó.

Per tant, a part de ser vital per a l'economia de moltes famílies, ho és també per al manteniment i el futur dels aiguamolls. Ara el problema s'ha pogut matisar una mica; gràcies, per desgràcia, a la COVID s'han paralitzat les exportacions d'aquests països, però en un futur ens veurem de nou demanant mesures dràstiques davant el descontrol. Això passarà amb Vietnam, això passarà amb Sud-àfrica i això passarà, com també han comentat abans els companys, amb l'acord amb Mercosur, que també serà una altra font d'entrada d'arròs i d'altres productes des de tercers països.

Mulet ha exposat que “ ja està bé d'aquests acords, de signar-los alegrement sense blindar abans la nostra agricultura, que, si bé sabem que és un sector que no està en l'agenda política ni del Partit Popular ni del Partit Socialista, més enllà dels discursos i les campanyes electorals, continua sent un sector molt important, i l'ha demostrat durant l'estat d'alarma, perquè, malgrat el maltractament continu, ens ha estat alimentant, malgrat l'empobriment al qual se li ha sotmés, malgrat ser la moneda de canvi, malgrat ser el vilipendiat de les polítiques que han practicat els uns i els altres, ha sigut el que durant aqueix estat d'alarma ens ha estat alimentant de la millor manera possible. Per tant, recapacitem també sobre què es vota a Europa pel Partit Popular i pel Partit Socialista. “