Compromís demana implantar trens nocturns en lloc d'invertir en "trens AVE deficitaris"
El senador Carles Mulet planteja recuperar trens com l'Estrella que circulava d'Alacant a Irun
El Govern segueix sense apostar ni considerar el tren com un aliat en la lluita contra el canvi climàtic i en la mobilitat sostenible. A una recent pregunta plantejada pel portaveu de Compromís, Carles Mulet, l'Executiullança pilotes fora per a restar importància a les propostes que plantegen tornar a potenciar trens i rutes internacionals i estatals de llarg recorregut. “Enfront de mitjans contaminants com l'avió plantejàvem recuperar trens com l'Estrella, que recorrien l'Estat de nord a sud, d'Alacant a Irun, de Canfranc a Madrid i València, d'Algesires a Portbou, de Santander a Màlaga o de Madrid a Vigo, o els Trenhotel nocturns o les antigues rutes internacionals que comunicaven les principals capitals de l'Estat amb Zuric, Milà, Austerlitz o Bourg-Saint-Maurice. Mentre Europa torna al tren el Govern en la seua resposta ens parla amb evasives de viabilitat econòmica o la impossibilitat de realitzar aportacions públiques, quan estem parlant del futur del nostre planeta i de fomentar el mitjà de transport que facilita la vida a les persones, que els permet dormir durant el viatge amb uns trens que van gaudir d'una gran acceptació i popularitat, enfront de la dinàmica dels contaminants i insostenibles vols curts”, ha explicat Mulet.
Des de la coalició han recordat, a més, que “els trens nocturns no tenen per què ser incompatibles amb els diürns, sinó complementaris i que poden servir per a prestar un millor servei i suplementar els trajectes que no presta l'actual sistema radial d'AVE, els trens que sempre passen per Madrid i estan deixant incomunicades àmplies zones del territori, buidant-les d'activitat, eliminant els trens convencionals i fomentant la despoblació”.
La resposta del Govern “és per si mateixa inconsistent i incongruent”, afirmen des de la coalició. “Asseguren que no poden disposar d'aportacions públiques quan molts dels trajectes d'AVE sabem per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) que són deficitaris, que han tingut uns costos de construcció i manteniment que van en perjudici del tren convencional i que ara s'ha implantat la gratuïtat als trens, amb el que l'excusa de la viabilitat no sembla un argument sòlid. Que parlen clar: que diguen que no els interessa el tren per a les classes més populars i que expliquen per què i es deixen d'excuses, perquè hi ha eines per a garantir el funcionament de manera legal determinades línies, com la declaració d'Obligació de Servei Públic (OSP) i els Pressupostos Generals de l'Estat, ferramenta idònia on poden plasmar amb rapidesa el seu suport al tren convencional. Ací si que ens trobaran”, ha conclòs Mulet.
En la seua resposta el Govern evita informar de si s'alinearà amb els altres països d'Europa per a potenciar els trens nocturns o en les reformes de política fiscal per a posar fi a les exempcions fiscals de l'aviació, implantar impostos al querosè, als bitllets internacionals, instaurar taxes als jets privats o de negocis o prohibir els viatges curts.