POLÍTICA

Compromís demana la compareixença de la ministra d'Hisenda i Funció Pública perquè explique com millorarà el finançament valencià

ELPERIODIC.COM - 19/07/2021

El portaveu de la coalició al Senat, Carles Mulet, recorda que “cada valencià rep mil euros menys que un càntabre i 400 euros menys que la mitjana”

Compromís al Senat ha sol·licitat per al proper curs polític, la compareixença de la ministra  d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, perquè explique els seus plans per a millorar el finançament autonòmic i posar fi a la discriminació que viuen els valencians.

El PIB per càpita dels valencians segueix en la posició 12 i el finançament per càpita segueix per davall de la mitjana estatal, segons reflecteix un estudi elaborat per la Cambra de Comerç d'Espanya i el Consell General d'Economistes d'Espanya. El senador de Compromís, Carles Mulet, vol que la ministra faça balanç de la seua actuació en la present legislatura per a acabar amb la injustícia que suposa l'actual sistema de finançament especialment al País Valencià.

“Res s'ha fet per a corregir xifres tan escandaloses com que cada valencià reba 1.000 euros menys que un càntabre, o que la bretxa entre la mitjana estatal i la valenciana quant a les transferències per habitant ens situe ja en 400 euros menys respecte a la mitjana”, ha remarcat el senador.

“Recordem el flagrant incompliment pel PSOE dels acords d'investidura amb Compromís, que van propiciar l'arribada al Govern d'una suma de forces progressistes”, ha assenyalat Mulet, que recorda que segueix la dinàmica dels últims governs de PSOE i PP “el que suposa per als valencians una desil·lusió i una frustració en haver d'estar constantment reclamant que es corregisca tal greuge”, qüestió compartida i reconeguda per tots els grups polítics, fins i tot pel propi PP.

L’aportació valenciana per càpita a l'Estat ens situa en la posició 4, la qual cosa implica una anomalia clara del sistema. “Som pobres, però no rebem la solidaritat interterritorial que deuríem”, ha afegit.

Tal situació de dèficit fiscal ha afectat la qualitat dels nostres serveis fonamentals, infraestructures, benestar social i competitivitat empresarial. Darrere d'aquesta situació es troba l'actual sistema de finançament autonòmic, que sempre ha atorgat al País Valencià recursos per capita inferiors a la mitjana, i també les menors inversions i ajudes estatals al territori valencià. “Continuem contribuint com a rics via impostos molt més del que rebem, un contrasentit que ens caracteritza i que provoca el creixement del nostre deute acumulat, la qual cosa pot suposar un llastre a la recuperació econòmica després de la pandèmia, ja que no eixiran igual de la crisi aquelles amb un bon finançament, que aquelles que tenim un sistema nefast, que ens perjudica”, ha conclòs Mulet.