POLÍTICA

Compromís alerta dels previsibles efectes en el sector primari valencià de l'escalada de tensió amb Rússia i demana contenció

ELPERIODIC.COM - 22/02/2022

Carles Mulet: “Encara estem pagant els efectes de l'anterior veto rus, sense que ni Unió Europea ni Govern hagen fet res per defensar-nos i recuperar mercats”

El senador Carles Mulet ha fet una crida a la “moderació” i a la “desescalada en les declaracions bronques per part de membres del Govern cap a Rússia” i es module el nivell d'intensitat perquè cap sector econòmic isca de nou malparat pel conflicte obert a Ucraïna.

El representant valencià ha recordat com de l'últim conflicte amb Rússia i les sancions que allò va comportar, “la nostra economia i els cultius valencians i d'altres zones productores continuen sent la principal perjudicada de l'embargament alimentari imposat en 2014 a Occident”. Mulet recorda que “fruit d'embargaments i sancions creuades, ens trobem com a sectors com el primari estan sent els principals perjudicats sense que ni la UE ni l'Estat espanyol estiguen mantenint el seu compromís amb els nostres sectors productius, defensant-los i assumint les conseqüències dels seus actes”. “Una vegada més”, recorda el portaveu de Compromís al Senat, “estem sols, sense que la nostra diplomàcia ni l'Executiu estiguen compensant als perjudicats per les seues mesures i sancions. Sense tindre la més mínima consideració amb el sector primari. Les ajudes han acabat i no sembla estiguen tenint en compte les repercussions d'una nova escalada”.

Des de Compromís recorden que cultius com el caqui, les magranes, els cítrics ja no s'exporten a Rússia per a alegria de països com Turquia, que ha vist obert aqueix mercat. “Els conflictes amb el Marroc o amb Rússia els acaben pagant els nostres sectors productius, ja siga la indústria ceràmica pel gas o el nostre sector primari, per la qual cosa tan sols demanem que es posen en una balança tots els efectes col·laterals i s'actue en conseqüència, pensant en les persones afectades per les decisions i mitigant els possibles danys d'aquest conflicte polític”, ha afegit.

El veto rus manté a l'agricultura estatal i especialment la valenciana, molt tocada davant la fi dels paquets d'ajudes de la Unió Europea de 81,5 milions per a fruita dolça i cítrics. La coalició assenyala que ferramentes com l'Organització Comuna de Mercats Agraris (OCMA) o la reforma de la PAC “ens sonen a poc, ja que hem comprovat la indiferència amb la qual s'han tractat aquests anys aspectes sanitaris clau que han deixat molt tocat el cultiu d'uns aliments sans i suficients mentre es permetia l'entrada sense control de productes perjudicials per a la nostra sanitat vegetal, la salut dels ciutadans i potencialment perillosos”. Mulet ha conclòs manifestant que “si Espanya i Europa sostenen els seus posicionaments, han de ser coherents en la defensa dels agricultors i ramaders”.