Compromís alerta que el cranc blau segueix sense control a la costa valenciana
El senador de CompromÃs, Jordi Navarrete, ha recordat hui que amb la dissolució de les Corts Generals decaurà una moció presentada per la coalició l'any passat en què s'alertava del perill que suposa la introducció d'espècies invasores que acaben amb la biodiversitat autòctona, com és el cas del cranc blau. "Mentre preferien parlar de Catalunya o Veneçuela la nostra biodiversitat i sectors tradicionals estaven en perill", ha assenyalat.
La moció es va presentar a la Comissió de Medi Ambient i demanava analitzar l'impacte del cranc blau (Callinectes sapidus) després de la seua proliferació exponencial en les costes mediterrà nies en els últims sis anys. Fins fa un parell d'anys no havia suposat un problema per a les espècies autòctones, però ara ho comença a ser tant per a la biodiversitat com per al sector de la pesca i la seua viabilitat futura. Aquesta mateixa setmana una sola embarcació d'arrossegament va capturar a Benicarló prop de mitja tona d'aquests exemplars, que van destrossar les seues xarxes fins a deixar-les inservibles. A més els crancs no tenen la sortida comercial necessà ria.
"Amb aquesta moció es pretenia controlar la població del cranc blau per part de les administracions públiques i amb la col·laboració dels pescadors ja que pot acabar sent un problema greu que cal tallar", ha indicat el senador castellonenc. D'altra banda Navarrete ha alertat de les modificacions de la Llei de Biodiversitat per introduir espècies invasores que entren en competència contra les autòctones. "Ens sembla quelcom d'una greu irresponsabilitat, quan precisament s'haurien de centrar els esforços en recuperar les autòctones que es troben en una situació de debilitat", ha afegit Navarrete.
Acabar amb l'amenaça que suposa el cranc blau no és tasca fà cil, ja que la seua reproducció és exponencial i la seua adaptació al medi és molt rà pida. En algunes zones de la Mediterrà nia ha arribat a configurar-se com un potencial negoci. "Això passa, per exemple, a El Palmar o al sud de Catalunya, on els pescadors amb llicència ja els capturen" ha apuntat Jordi Navarrete, membre de la Comissió de Medi Ambient del Senat, que ha suggerit "estudiar si les mateixes mesures que es van prendre fa al cranc vermell haurien de donar per el cranc blau i poder ser capturat i comercialitzat amb autorització". CompromÃs proposa en aquesta proposta realitzar un estudi rigorós i cientÃfic que investigue l'impacte que pot tindre la presència del cranc blau a les costes i la seua possible condició d'espècie invasora.
El cranc blau
Està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials de la Mediterrà nia. Les seues caracterÃstiques biològiques i la seua consideració d'espècie invasora fan que, en l'actualitat, supose una veritable amenaça per a la resta d'espècies marines autòctones. Anà lisi elaborats per la Universitat Politècnica de València (UPV) apunten que les espècies més afectades per la seua presència poden ser els mol·luscos, tellines, cloïsses, cries de sÃpia, meduses, altres crancs i peixos.
El cranc blau no ha estat l'única espècie invasora que ha arribat a les nostres costes: el cranc roig americà , també present en zones com l'Albufera de València, es va catalogar oficialment com a espècie invasora fa uns anys. La incorporació del cranc roig al Catà leg espanyol d'espècies exòtiques es va donar després de l'acatament de la Sentència del Tribunal Suprem que estimava el recurs de CODA-Ecologistes en Acció, la Societat Espanyola d'Ornitologia i l'Associació per a l'Estudi i Millora dels Salmònids contra el Reial Decret d'agost de 2013 que regulava el Catà leg.
La resposta del Suprem va ser l'anul·lació de totes aquestes excepcions. D'aquesta manera, es prohibia la comercialització del cranc roig. No obstant això, la Junta d'Andalusia va esquivar aquesta prohibició amb l'aprovació d'un projecte d'ordre per permetre l'extracció d'aquesta espècie invasora, activitat que suposa la principal activitat econòmica de la localitat andalusa de l'Illa Major. La Llei estatal permet la comercialització d'una espècie invasora sempre que l'Administració aconseguisca assegurar que la població no es multiplicarà i el seu correcte tractament.
En l'actualitat existeixen ja mariscadors furtius dedicats a la captura il·legal i posterior comercialització de cranc blau i que infringeixen la Llei 3/2011 de pesca marÃtima de l'Estat.
La Guà rdia Civil ha advertit que, encara que aquest crustaci sigauna espècie invasora, la seua captura incontrolada fora de les vies legals, impedeix conèixer la destinació que se li dóna al producte, pel que suposa un perill de proliferació incontrolada dâesta especie i un greu risc tant per al medi ambient com per a la salut alimentà ria.