La por que es compleixin les enquestes impulsa novament la reforma de la llei electoral valenciana
La proposta, impulsada per Ciutadans, rebaixaria del 5% al 3% el llindar amb què un partit pot entrar al parlament valencià
A tres mesos de les eleccions autonòmiques i municipals a la Comunitat Valenciana, Ciutadans ha obert el meló de la reforma de la llei electoral valenciana per donar entrada a partits amb menys representació a les Corts Valencianes. En concret, aquesta proposta rebaixaria del 5% al 3% el llindar amb què un partit pot entrar al parlament valencià i torna ara a la palestra de la mà de la nova síndica de Ciutadans, Mamen Peris, que tem quedar-se fora del parlament si es compleixen les previsions de les enquestes.
La veritat és que el Botànic ja l'incloïa al Pacte que van signar PSPV-PSOE, Compromís i Podem però la proposta no va tirar endavant el 2020 ja que no va comptar amb els suports suficients. Ara, amb el debat reobert, els partits del Govern es reafirmen en la seua postura a favor encara que reconeixen que ni el temps corre a favor seu -només queden dos plens, un escombra, perquè acabe la legislatura- ni els suports: es necessiten dos terços de la cambra (o el que és el mateix 66 de 99 diputats) i només compten amb 65 suports sumant els partits del Botànic i Cs, per la qual cosa caldria que algun pròfug donés el braç a tòrcer.
Peris va llançar aquesta proposta després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, fa unes setmanes i la veritat és que beneficia els socis del Botànic ja que, veient algunes enquestes, la permanència d'Unides Podem al proper parlament valencià estaria al aire. I mentrestant, la bona relació entre Cs i PSPV-PSOE també posaria la balança taronja cap a l'esquerra i no cap a la dreta a favor dels populars de Mazón.
Així, des del PSPV-PSOE, el seu portaveu Ana Domínguez ha confirmat que el partit està a favor de seguir dialogant per treure la proposta endavant encara que no veuen clar que sortirà pels temps. Des de Compromís, el diputat Josep Nadal també es mostra a favor de canviar “una barrera totalment injusta creada pel bipartidisme”. Cs, per cert, acusa Mazón de “ser un líder fràgil” en no voler recolzar la proposta.
El PP qualifica el debat d'oportunista
Des de la posició critiquen que no és el moment de fer-ho, a tres mesos de celebrar-se els comicis i que això contradiu el codi de bones pràctiques de la Unió Europea. El líder del PPCV i candidat a la Generalitat per aquest partit, Carlos Mazón, ha lamentat que no és moment de veure “com de grans són les possibilitats d'asseure's en una butaca de les Corts” i descarta entrar en aquest debat.
Així, Mazón diu que no perdrà “ni un minut” en “cuites ni en embolics interns” i considera que aquest debat “és una pèrdua de temps absoluta”.
Vulneració del codi de bones pràctiques de la UE
Des de Vox van més enllà i qualifiquen la reobertura del debat de “maniobres preocupants” perquè contradiuen les exigències del Consell d'Europa en matèria de reforma electoral que prescriuen la improcedència de qualsevol reforma electoral substancial l'any immediatament anterior a uns comicis.
"Les maniobres que està duent a terme Cs per aconseguir-ho són reveladores que aquest partit ha deixat de confiar en la seua capacitat per convèncer els valencians i fia les seues possibilitats de sobreviure al proper parlament valencià a les maniobres d'última hora", ha declarat Carlos Flores, candidat de VOX a la Generalitat Valenciana.
Un debat sense possible recorregut a curt termini
Tot i que s'ha reobert el debat, la veritat és que ni els partits que el recolzen creuen que tingui més recorregut atès que el temps no va a favor seu. Només queden dos plens, un d'ells el proper 22 de febrer i el conegut com a 'ple escombra' que tindrà lloc al març. De moment, segons ha pogut saber elperiodic.com, tot aquest debat s'està produint en converses informals i ningú s'ha assegut amb ningú per parlar-ne formalment. Per tant, tot sembla indicar que ja serà el proper parlament valencià qui decideixi si la llei electoral valenciana ha de canviar, o quedar-se com està.