ECONOMIA I NEGOCI

El comerç en línia es consolida: El 84% dels valencians compra i ven per Internet

ELPERIODIC.COM - 30/03/2022

La Comunitat és l'autonomia espanyola on la venda en línia és més recurrent

El comerç en línia s'ha consolidat a la Comunitat Valenciana en 2021: el 84% dels i les consumidores ja realitza les seues compres en format en línia, i més de la meitat (51%) dels qui compren i venen per internet ho fa de manera recurrent, és a dir, almenys una vegada al mes. Així ho revela la segona edició de Pols Digital d'Adevinta, Informe sobre l'evolució i tendències en els hàbits de consum, que analitza els hàbits del nou consumidor/a digital i la seua evolució any a any, així com les claus i oportunitats per al futur de l'economia digital.

L'informe, realitzat per Adevinta Spain, la companyia propietària dels portals Fotocasa, habitaclia, InfoJobs, coches.net, motos.net i Milanuncios, apunta cap a una nova realitat en la qual el comerç en línia i l'offline coexisteixen d'una forma natural. A la Comunitat Valenciana, més de la meitat dels i les usuàries compra en línia de manera habitual, un 51%, enfront d'un 48% que opta per realitzar les seues compres en línia de manera puntual. Respecte a les vendes, el més habitual en 2021 és realitzar-les de manera puntual (38%), encara que el percentatge de valencians i valencianes que embenen de manera recurrent és el més alt del conjunt espanyol, amb un 19%, 10 punts més que en 2020 i 3 punts per damunt que la mitjana espanyola.

Hui dia, un terç de la població (32%) dedica entre un 10% i un 20% del seu pressupost destinat a compres a realitzar-les en línia, una xifra que augmentarà al 34% en 2022. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana és, just després d'Andalusia, la regió amb el major percentatge de població (un 18%) que preveu incrementar la seua despesa en línia enguany, 3 punts per damunt de la mitjana espanyola.

Respecte a l'import, el 44% dels i les valencianes destina entre 50 € i 250 € al mes a les seues compres en línia, una xifra similar a la de la resta d'Espanya, i similar a la de 2020, quan el 45% afirmava destinar aquests imports a les seues compres per internet.

El consumidor/a digital: com és i què li mou

Investigar i comprar en línia s'ha convertit en un hàbit comú, segons es desprén de l'estudi. En 2021, el 48% de la població valenciana va realitzar tot el procés de compra per internet, opció que abans de la pandèmia solament aconseguia el 44%. Si posem el focus en les transaccions que s'han finalitzat en línia, és a dir, aquelles en les quals s'haja investigat en línia o en botigues tradicionals però s'haja realitzat la compra de manera digital, el salt a la Comunitat Valenciana és destacable. Han passat de ser triades pel 56% de la població abans de la pandèmia, al 63% en 2021.

D'altra banda, també cal assenyalar l'augment en la confiança dels i les valencianes cap als comerços en línia. Si, abans de la pandèmia, el 62% de la població afirmava fiar-se igual o més de les compres realitzades en els comerços en línia, en 2021 aquesta xifra ha augmentat fins al 64%.

La comoditat de la compra en línia és l'element més valorat pels qui compren en línia. El 79% dels i les valencianes asseguren que és fonamental a l'hora de decidir realitzar la seua compra d'aquesta manera. Un 73% assenyala també el fet de poder realitzar la compra de principi a fi en un mateix marketplace i el lliurament a domicili com a element decisiu.

En paral·lel, la Comunitat Valenciana és la segona regió d'Espanya, per darrere de Catalunya, en la qual el preu és un factor determinant per a menys gent i la primera quant a previsions per a 2022. En aquest sentit, un 68% de la població afirma que el preu és el principal factor a l'hora de fer les seues compres en línia, la qual cosa suposa una diferència de tres punts amb el conjunt d'Espanya (71%). En 2022, el preu escalarà un punt entre els i les valencianes i serà un factor determinant per al 69% de la població, 6 punts per davall de la mitjana espanyola (75%).

Els usuaris i usuàries valencianes es troben, juntament amb els i les andaluses, entre els quals més confien en els comentaris d'altres persones. Així, el 71% d'ells assenyala confiar en els comentaris, la qual cosa suposa dos punts per damunt de la resta d'Espanya i cinc punts per davall del nivell de confiança registrat en 2020. A més, la gran majoria dels i les valencianes, un 54%, afirma que els comentaris sí que influeixen en la seua decisió de compra, 3 punts per damunt de la mitjana espanyola.

Preferències en el mercat immobiliari

La incipient recuperació econòmica iniciada l'any passat i els nous hàbits adquirits per la població han contribuït, també, al dinamisme del mercat immobiliari. Segons indiquen les dades de Fotocasa, en 2021 a la Comunitat Valenciana s'ha detectat un important creixement de l'interés per la compra d'habitatges en detriment del lloguer. Aquest interés va créixer un 21,5% respecte al 2020, xifra que augmenta fins al 50,9% enfront del 2019, abans d'esclatar la pandèmia.

Quant al lloguer, en 2021, l'interés per aquesta mena d'ocupació es va incrementar a penes un 2,2% respecte a 2020 i un 20% respecte a 2019, la qual cosa contrasta amb les dades del conjunt d'Espanya, en els quals l'interés va disminuir un 5,9% l'any passat respecte a l'exercici anterior.

Els nous hàbits de consum i el seu impacte en l'ocupació

La progressiva volta a la normalitat també s'ha plasmat en l'evolució de l'ocupació. Tal com demostren les dades d'InfoJobs, en 2021 es van publicar més de 2 milions de llocs de treball, la qual cosa representa un augment de les ofertes de quasi el 50%.

La consolidació del consum en línia ha comportat un creixement de les ofertes d'ocupació relacionades amb l'ecommerce i les activitats comercial, logística i d'atenció al client. Per exemple, la conducció de vehicles de repartiment es posiciona en el top 10 de les professions més demandades al llarg del 2021. Per part seua, les i els desenvolupadors de programari també han sigut un dels perfils més sol·licitats per les empreses. Segons dades d'InfoJobs, aquest és l'ocupació dins del sector de les telecomunicacions amb més vacants, una mica més de 50.000 en 2021.

Mobilitat i consum sostenibles

La sostenibilitat s'ha convertit en un motor d'impuls per a l'adquisició de productes de segona mà i de solucions de mobilitat. Les dades de coches.net confirmen que l'interés pels vehicles d'ocasió ha augmentat un 11% en 2021 i, concretament, les cerques de cotxes elèctrics de segona mà en la plataforma han crescut un 55%. Un augment que encara és més substancial (70%) en el cas de la intenció de compra. Segons Milanuncios, les bicicletes han sigut el producte que més interés ha generat en la plataforma, amb més d'1 milió de cerques, i també els patinets elèctrics s'han situat en el top 10 dels articles més demandats.

En aquest sentit, l'augment de consciència de la població en termes de sostenibilitat és un dels motius que han consolidat els nous hàbits de consum. Segons dades de Milanuncios, el 47% de les persones que van comprar productes de segona mà durant el nadal passat ho van fer per a generar un consum més responsable i sostenible amb el medi ambient. Una tendència que es reflecteix, per exemple, en les cerques de smartwatches, que van créixer més d'un 250% en 2021 respecte a l'any anterior, o els iPhones, el producte més oferit amb quasi 70.000 anuncis.

Els hàbits de consum en 2022

Les dades extretes de Pols Digital d'Adevinta apunten a la consolidació definitiva del comerç electrònic a la Comunitat Valenciana per a 2022. Més de la meitat de la població valenciana (un 60%) afirma que en 2022 finalitzarà el seu procés de compra de manera en línia i el nivell de confiança en els e-commerce es mantindrà alta o augmentarà (77%). El 75% dels i les consumidores valencianes compraran amb la mateixa freqüència que en 2021, mentre que un 14% afirma que comprarà més, dos punts per damunt de la mitjana espanyola.

Román Campa, CEO d'Adevinta Spain, assegura que “en 2021 la consolidació del comerç en línia ha arribat de la mà de formats més pròxims i transparents basats en la confiança. La tecnologia avança a un ritme frenètic i és essencial que empreses líders com Adevinta Spain treballem per a no deixar a ningú arrere, apostant per solucions innovadores, marcades per la personalització i la transaccionalidad”. I afig: “Estem a les portes d'un salt històric que donarà lloc a un nou tipus de comerç en línia i de marketplace, que anirà més enllà dels béns per a enfocar-se en els serveis. Un demà que s'escriu en línia i en el qual, com en qualsevol relació, la confiança i la col·laboració seran la pedra angular”.

MÉS FOTOS