COFRENTES | SOCIETAT

La Diputació de València reforçarà l'atenció als municipis xicotets i consolidarà les oficines comarcals

ELPERIODIC.COM - 17/09/2024

L'equip de govern encapçalat pel president, Vicent Mompó, i les vicepresidentes primera i segona, Natàlia Enguix i Reme Mazzolari, es reunix a Cofrentes en la jornada de treball ‘La Diputació en Marxa’

La Diputació de València inicia el curs amb la jornada de treball i convivència ‘La Diputació en Marxa’, que finalitza este dimarts a Cofrentes. En una de les comarques de l'interior de la província com és el Valle de Ayora, l'equip de govern encapçalat pel president, Vicent Mompó, i les vicepresidentes primera i segona, Natàlia Enguix i Reme Mazzolari, ha repassat al costat de la resta de diputades i diputats els programes que la corporació té en marxa i els projectes que espera desenvolupar en els pròxims mesos i al llarg de la legislatura.

El mateix Mompó ha deixat clar en la seua intervenció, que ha tancat la jornada, que el treball de la Diputació “ha d'encaminar-se a garantir servicis bàsics com la millora del cicle de l'aigua o la gestió dels residus en els municipis de menys de 20.000 habitants, la qual cosa no significa que la institució ajude també a municipis de major grandària en els seus projectes, ja que la intenció d'este executiu és teixir la província de nord a sud i d'est a oest”. El motor que ens mou ha de ser “l'orgull de ser útils”, ha transmés Mompó al seu equip.

En el full de ruta del nou curs destaca la consolidació del projecte d'oficines comarcals, que porta implícit el reforç de l'assistència tècnica als ajuntaments, especialment els de menor grandària. Sobre la base de les oficines de Gestió Tributària que actualment té la corporació en huit municipis, la nova xarxa d'oficines comarcals tindrà seus a Sagunt, Llíria, Utiel, Chiva, Xàtiva, Gandia i Ontinyent. En estudi queden altres possibles seus a Alzira, Sueca, Ademuz i Villar del Arzobispo.

En paraules del president Mompó, esta xarxa comarcal “és la resposta a una de les principals reivindicacions dels municipis, sobretot els xicotets, que necessiten l'assessorament de la Diputació i tindre-la el més a prop possible per a fer més fàcil el seu dia a dia”. En els mateixos termes s'expressa la vicepresidenta Enguix, coordinadora del programa, qui destaca la importància de “dotar de personal estos punts d'atenció que oferiran en un mateix espai el servici de gestió tributària, l'assistència d'arquitectes, enginyers tècnics i informàtics, l'assessorament jurídic i la gestió de subvencions i fons europeus”.

Infraestructures i Pla Obert

La jornada de Cofrentes ha servit per a repassar la posada en funcionament del principal programa inversor de la Diputació, el Pla Obert. El programa quadriennal que “flexibilitza els terminis i facilita l'execució de les obres als ajuntaments”, segons apunta Natàlia Enguix, ha donat llum verda ja als 80 primers projectes presentats pels municipis, amb una inversió de més de 14 milions d'euros en actuacions tan diverses com millores en el cicle integral de l'aigua, urbanisme, espais verds i instal·lacions esportives, rehabilitació d'espais públics i compra d'immobles i vehicles.

El Pla Obert, amb una partida global que passa de 280 a 350 milions d'euros, “és molt més que una pluja de milions, ja que la prioritat és ajudar els alcaldes i alcaldesses a executar eixes millores que necessiten els seus municipis perquè no es quede ni un sol euro sense invertir”, assenyala Vicent Mompó, mentre la vicepresidenta Enguix, diputada de Cooperació Municipal, recorda que el pla “estarà obert durant tota la legislatura perquè els ajuntaments presenten les seues sol·licituds en qualsevol moment, amb el personal de la Diputació al seu servici, sense terminis que puguen complicar els procediments”.

Per part seua, la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, ha avançat algunes de les infraestructures en les quals treballen les àrees de Carreteres i Projectes Tècnics que ella mateixa dirigix. Una de les prioritats és desbloquejar la solució definitiva per a descongestionar el trànsit a Pedralba respectant l'entorn natural del municipi de la Serranía. Per a això, la Diputació treballa en una Ronda Mediambiental del Túria en la qual s'invertiran més de sis milions d'euros. No és este l'únic projecte ambiciós en matèria de Carreteres, on també cal incloure el desdoblament de la via que part de l'aeroport i unix Manises i Riba-roja.

A més, el servici de Projectes Tècnics continua avançant en dos de les grans actuacions de la legislatura, com són la nova ciutat administrativa que la Diputació tindrà en la capital, en el complex de Jesús, i la seu fixa per al Teatre Escalante que se situarà en les instal·lacions de l'IVAF, al costat del col·legi públic Luis Fortich, que també és propietat de la corporació provincial.

Fons de Cooperació, aigua i digitalització

La diputada d'Hisenda, Laura Sáez, ha exposat la gestió d'una àrea que coordina l'aportació provincial al Fons de Cooperació de la Generalitat, que enguany iguala els 80 milions d'euros dels dos anteriors exercicis i quadruplica l'aportació autonòmica als municipis de la província. A més, la delegació d'Hisenda presta servici actualment a 316 entitats, d'elles 239 municipis, i compta amb un chatbot que en el primer semestre de l'any va atendre més de 9.500 consultes relacionades amb gestió tributària. Entre les novetats, un programa pilot d'intel·ligència artificial generativa en relació amb els recursos contra la taxa de residus.

Precisament la modernització electrònica és un dels eixos sobre els quals posa l'accent el president Mompó, que va confiar al diputat Juan Ramón Adsuara el repte de convertir la província en “referent en innovació i digitalització”. El propi Adsuara ha repassat amb xifres el treball d'una àrea que està batent rècords. Com a mostra, els 365 projectes d’smarts cities aprovats, un 33% més que l'any passat. Altres fites importants són els acords amb Telefónica i les universitats per a mesurar el nivell de seguretat web dels ajuntaments i treballar en el núvol més segur del país, que protegirà les dades dels municipis que ho desitgen.

El diputat del Cicle Integral de l'Aigua, Paco Comes, ha evidenciat “l'encert de crear una àrea específica per a un servici prioritari que atén incidències quasi diàries dels ajuntaments”. Comes ha destacat la importància d'incentivar este tipus d'actuacions des de l'àrea i des del Pla Obert, i ha avançat que la Diputació està en contacte amb diferents consistoris per a assumir o renovar la gestió del servici a través d’Egevasa.

En Assessorament Tècnic i Jurídic, la diputada Paz Carceller ha informat que en el primer any de la legislatura s'han resolt 445 consultes tècniques de més de mig centenar de municipis, especialment els de menor grandària. En la línia de resoldre el problema de falta de personal en estos ajuntaments amb menys recursos, l'àrea d'Assistència Tècnica avança en la regularització del teletreball, perquè enginyers i arquitectes puguen atendre les peticions dels pobles de forma més àgil i des de qualsevol punt, sense necessitat de desplaçar-se.

En Transparència i protecció de dades, l'objectiu és que en 2027, al final de la legislatura, tots els ajuntaments tinguen un portal de transparència “clar, senzill i accessible”, segons apunta la diputada Amparo Folgado.

Emergències i Benestar

En el capítol de les Emergències, el diputat responsable del Consorci Provincial de Bombers, Avelino Mascarell, ha posat sobre la taula dos noves infraestructures fonamentals per al Consorci. D'una banda, els 6.000 metres quadrats que la Diputació destinarà en Beniparrell a la part administrativa, la centraleta i les aules de formació, entre altres servicis. I per una altra, el nou parc de bombers de Burjassot per a “assegurar que el temps de resposta davant una emergència siga el menor possible”.

Per part seua, la diputada de Benestar Social, Imma González, ha destacat “la posada en marxa d'un pla provincial de conductes addictives, l'adjudicació de tres milions d'euros a les associacions que vertebren la província i el programa de millora de l'Hospital de Salut Mental de Bétera”. Com a novetat, “està previst impulsar un programa d'envelliment actiu per a pobles de menys de 5.000 habitants”.

Igualtat i Memòria Democràtica

En les àrees que gestiona la vicepresidenta Enguix, Igualtat ha incrementat les subvencions tant per a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, de 700.000 a 900.000 euros i prepagables al 100%, com per a les entitats sense ànim de lucre, de 80.000 a 180.000 euros. Estes últimes ajudes són prepagables en un 75%, amb una mitjana de 3.500 euros per entitat.

Respecte a la xarxa provincial per a donar la millor resposta enfront de la violència exercida contra les dones, són ja 237 els municipis adherits, 49 en la present legislatura. Destaca la modificació del reglament de la Xarxa per a incloure als consorcis i mancomunitats. A més, l'àrea d'Igualtat té en redacció una guia per a integrar la perspectiva de gènere en les actuacions urbanes del Pla Obert, i en organització tant el Feminari com els premis Celia Amorós.

En l'àmbit de la memòria, la Diputació manté la inversió de més d'un milió d'euros anual, que en l'últim exercici han servit per a finançar una trentena de projectes de rehabilitació d'espais de la memòria presentats per 28 ajuntaments; altres 20 projectes de sensibilització de 14 entitats memorialistes; i cinc projectes de localització, excavació, exhumació i identificació de restes de les víctimes en cinc municipis. A estes actuacions cal sumar la creació de dos nous webs, la inversió de 25.000 euros en llibres de memòria que es distribuïxen entre les 130 biblioteques municipals adherides, l'edició del llibre ‘Mi Odisea’ i l’entrega dels premis ‘La Memòria a l’*Escola’.

Cultura, Turisme i Esports

La jornada provincial celebrada a Cofrentes ha servit també per a avançar alguns dels projectes en els quals treballen l'àrea de Cultura que dirigix Paco Teruel, i les de Turisme i Esports que encapçala Pedro Cuesta. En l'àmbit cultural, la Diputació manté la fortalesa del SARC, el programa de promoció cultural al qual s'han adherit tots els ajuntaments, i la intenció és “posar en valor i portar a les comarques de manera itinerant obres i continguts culturals que formen part del patrimoni de la Diputació”, explica Paco Teruel, qui ha destacat igualment que el MuVIM està a punt de superar el mig milió de visites enguany.

Per part seua, Pedro Cuesta ha destacat les “iniciatives per a desestacionalitzar el turisme i proporcionar alternatives complementàries al tradicional sol i platja”. Apunta igualment a la promoció de les tradicions i senyes d'identitat i avança “noves marques tant gastronòmica com esportiva per a impulsar tant la restauració com als joves esportistes de la província i portar el nom de la Diputació per tot el món”. Cuesta ha anunciat igualment un catàleg d'oci, similar al del SARC, que es treballa al costat de FOTUR per a oferir activitats als municipis de menys de 20.000 habitants.

MÉS FOTOS