Señorío de Camarasa, de Jaén, primer premi al millor AOVE Internacional Fira Tots Sants de Cocentaina
Al Alma del Olivo, de Toledo, s'alça amb el segon premi i a més amb els dos premis especials al millor AOVE Ecològic i el AOVE amb major contingut en polifenols. Oro del Desierto, d'Almeria, aconsegueix el tercer premi
Un túnel d'olis amb tots els AOVES presentats i un showcooking en viu oferit pel xef Daniel García Peinado, delegat de la selecció espanyola de cuina professional, xef executiu del Gourmet de la Roja i director gastronòmic de AOVESPAIN
La tercera edició dels premis AOVE Fòrum Internacional Fira de Tots Sants de Cocentaina ja té els seus guanyadors, posant així en valor, un any més, el potencial dels olis d'oliva verge extra. El jurat encarregat de triar als guanyadors d'aquesta tercera edició ha sigut el Panell de Tast Oficial d'Olis de la Comunitat Valenciana, amb María Luisa Ruíz com la seua directora, han seleccionat els millors AOVES entre les més de 50 mostres rebudes des de Xile, Toledo, Badajoz, Jaén, Almería, Madrid, Terol i la Comunitat Valenciana.
El primer premi al Millor Oli d'Oliva Verge Extra ha sigut per a Señorío de Camarasa, de la D.O. Serra Magina i de la varietat Picual, produït per l'empresa SCA Santa Isabel, de Torres, Jaén. Es tracta d'un AOVE de frutado verd intens, equilibrat i persistent, amb amarg i picant mitjans. Aroma complexa que recorda a fruita verda, ametla verda, herba i vegetals, amb clara presència d'herbes aromàtiques.
El segon premi al millor AOVE s'ha concedit a Al Alma del Olivo, de varietat Hojiblanca i produït per l'empresa Al Alma del Olivo SL., de Toledo. Segons ha exposat el jurat, és un oli de frutado verd intens, equilibrat i persistent, amb amarg i picant mitjans. Aroma complexa que recorda a plàtan, poma i ametla verda amb clara presència d'herba verda, tomaca i carxofa, a més de notes especiadas.
Destacar que aquest mateix oli, Al Alma del Olivo, s'ha emportat, a més, els dos premis especials, al millor AOVE Ecològic i el AOVE amb major contingut en polifenols.
Finalment, el tercer premi al millor AOVE ha sigut per a Oro del Desierto, de les varietats Cupatge Picual, Arbequina i Hojiblanca, produït per l'empresa Rafael Alonso Aguilera SL, de Tavernes, Almeria. Un oli, segons les notes de tast del jurat, de frutado verd intens, equilibrat i persistent, amb amarg i picant mitjans. Aroma complexa en el qual destaquen el plàtan, l'ametla, així com la fulla d'olivera, l'herba verda, la tomaca i la carxofa.
Els premis s'han conegut en una gala celebrada aquest matí en el Centre Cultural El Teular i a la qual han assistit Isaura Navarro, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Rafa Briet, sotssecretari de la conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat; Carmen Montoro Cavero, subdirectora Ecològica i Qualitat Agroalimentària de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Vicente Faro, president del Comité Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana; María Luisa Ruíz, directora del Panell de Tast oficial de la Comunitat Valenciana; Mireia Estepa, alcaldessa de Cocentaina; Eugenia Miguel, regidora de Fira; membres de la corporació municipal contestana; Rafael Montava, president de la Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina; la junta directiva de la Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina, ponents de les jornades i entitats col·laboradores en l'organització del III AOVE FÒRUM Fira de Tots Sants.
Rafael Montava, president de la Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina ha indicat que “estem molt satisfets ja que en aquest III AOVE FÒRUM hem cobert i ampliat considerablement les nostres expectatives, tant en les zones de procedència dels olis presentats a concurs i afegit, en aquest cas, olies hispanoamericans, en concret xilens, com en el nombre de mostres presentades. A més, hem pogut reunir en aquestes jornades a les més importants representants del món de l'oli que imparteixen doctrina en l’AOVE i que suposa per a Cocentaina i la nostra Cooperativa ser l'epicentre nacional de l’AOVE en aquestes dates”.
Montava ha destacat a més, l'especial situació de la campanya 2022/23 en la qual “estem tenint uns minvaments en collita, entre el 50/70%, al que cal afegir els problemes que a tots els nivells ens afecten en el sector, units a les especials característiques de la nostra zona”.
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, qui a més, ha parlat com a família productora d'oli d'oliva, ha assenyalat que "tenim el millor producte, el de major qualitat i moltes dificultats. Per això des de la conselleria apostem per posar en valor la marca ‘Molt de Gust’ per a donar a conèixer els productes de la nostra terra. Així mateix, estem treballant en mesures i ajudes que contribuïsquen a pal·liar els efectes del canvi climàtic i a motivar el relleu generacional tan necessari per al manteniment del cultiu, perquè siga rendible".
L'alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, encarregada de tancar l'acte, ha destacat que “amb només tres edicions la Cooperativa de Cocentaina ha aconseguit multiplicar de manera sorprenent el nombre d'olis participants, fent que el concurs adquirisca caràcter internacional i consolidant el certamen com un dels fòrums oleícoles més importants del mapa espanyol. Podem estar orgullosos a Cocentaina de mantindre viva la tradició del cultiu de l'olivar, un cultiu minifundista amb oli de pedigrí que té sabor d'hivern, a fred, a família i almàssera”.
També ha tingut unes paraules per als premiats als qui “done l'enhorabona perquè sóc conscient que darrere de cada mil·límetre d'or líquid hi ha moltes hores de sacrifici personal i familiar, en un any tan difícil per al sector. Estic segura que aquest reconeixement us posa en el cim de les produccions d’AOVE i que els consumidors sabrem apreciar-ho”.
L'organització del III AOVE FÒRUM ha volgut rebre als primers AOVES de la campanya com es mereixen, premiant l'esforç de les persones del camp i de les almàsseres que el fan possible, com una clara aposta per la qualitat i la diferenciació d'un aliment de per si mateix, cultural, patrimonial i saludable.