COCENTAINA | POLÍTICA

Natxo Escandell ha presentat a Cocentaina el seu llibre, “Ni fet ni desfet. Història del nacionalisme polític valencià (1974-1998)”

ELPERIODIC.COM - 12/04/2024

La presentació forma part d’una sèrie d’activitats de caràcter social i cultural obertes a tota la ciutadania que la formació valencianista, actualment al capdavant de l’Ajuntament de Cocentaina, ha començat a organitzar a partir de febrer del 2024.

La primera de les activitats socioculturals que Compromís per Cocentaina va organitzar a la seua nova seu va tindre lloc el 29 de febrer i estava centrada en el “Benestar animal i ciutadania”, la qual va comptar amb la presència de Mercedes Camps, advocada especialitzada en dret animal. El 26 de març, en canvi, es va projectar el curtmetratge “Matilde Pérez, primera alcaldessa de l’estat”. Els dos actes, a més a més, foren presentats per Berta Iñíguez i Paula Sánchez, respectivament, actuals regidores del govern contestà.

El tercer d’aquests actes mensuals, oberts a tota la ciutadania contestana, ha estat la presentació del llibre “Ni fet ni desfet. Història del nacionalisme polític valencià (1974-1998)”, el qual va tindre lloc el dijous 11 d’abril a les 19:30 amb la presència del seu autor, Natxo Escandell, el qual va ser introduït per Javi Sansalvador, regidor de Serveis Socials, Pedanies i Festes a l’Ajuntament de Cocentaina.

En paraules de Jordi Pla, actual alcalde de Cocentaina per Compromís, “amb aquesta presentació, continuem aproximant la cultura a la ciutadania, així com els valors de la democràcia. Hem pogut descobrir, gràcies a aquest llibre i al seu autor, com es gesta el nostre actual partit polític; passant pel Partit Nacionalista Valencià (PNV), la Unitat del Poble Valencià (UPV) o el BLOC. Tot i això, malgrat que les nostres sigles han anat mutant al llarg del temps, la nostra ideologia sempre ha estat la mateixa, i és lluitar pels drets dels valencians i les valencianes i per construir, entre tots, un País Valencià fort i unit”.

Natxo Escandell és doctor en història i, arran la tesi doctoral que va desenvolupar al llarg de diversos anys, naix aquest llibre, on “s’analitzen els processos històrics que han portat el nacionalisme polític valencià a estar on es troba actualment. En aquest sentit, s’han consultat diverses dades, fonts documentals, entrevistes, bibliografia, resultats electorals... amb l’objectiu de recollir i sintetitzar tota la tradició del nacionalisme polític valencià des de finals de la dictadura franquista fins als anys 90”.