El monument a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme compleix un any
Cocentaina celebra un homenatge per a commemorar aquest memorial el 7 de desembre en el Centre Social Real Blanc
La capital del Comtat compta amb un espai per al record d’aquelles víctimes que en temps passats, no tan llunyans, van patir les dures conseqüències d’un conflicte bèl·lic, com la Guerra Civil espanyola, i una posterior dictadura feixista, com la franquista. Aquest memorial, materialitzat en una escultura de Luis Ardevínez i situat en el Centre Social Real Blanc, és el resultat d’una constant i incansable tasca per part del Fòrum per la Memòria Històrica a Cocentaina que va presentar com a proposta en els Pressupostos Participatius.
Així doncs, el 7 de desembre a les 12 hores en l’exterior de l’edifici, on se situa l’obra, el municipi de Cocentaina podrà celebrar el primer aniversari d’aquest esdeveniment referent en matèria memorialista. Es tracta d’un acte, conduït per Sara Romero, en el qual participaran totes aquelles veïnes i veïns que així ho desitgen, a més de l’Ajuntament de Cocentaina i entitats que actuaran, com ara la la Colla Mal Passet i la Muixeranga Penyeta Blanca, que faran possible una cerimònia per a totes aquelles víctimes.
La data coincideix amb la vespra de l’aniversari de la promulgació de la Constitució de la II República espanyola, fet que va succeir el 9 de desembre de 1931 i que es va establir com un document de referència que va permetre instaurar en l’Estat la llibertat d’expressió i de reunió, el sufragi femení, la legalització del divorci i l’anul·lació dels privilegis nobiliaris.
Per altra banda, el passat 28 de novembre, la Biblioteca Municipal de Cocentaina va acollir la presentació de la guia “Itineraris de memòria democràtica a la província d’Alacant: Cocentaina”, la qual forma part d’una col·lecció junt amb altres municipis.
Una tasca d’investigació del president del Fòrum, Àlex Barber, junt amb la Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica i la participació de l’Arxiu de la Democràcia de la UA i el Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica. Un treball que dona a conéixer un conjunt de rutes amb els diferents llocs que van ser signifiatius durant la II República, la Guerra Civil i l’inici de la dictadura.
Amb tot, la tasca del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina continua en la seua constant tasca per difondre aquella part de la història que encara es desconeix.