El Consell Local d’Infància i Adolescència (CLIA) de Cocentaina, més a prop d’esdevindre realitat
El CLIA es posarà en marxa en els pròxims mesos i, amb aquest òrgan, l’Ajuntament pretén escoltar les opinions dels més joves i fomentar la seua participació en les principals decisions de Cocentaina.
El programa “Consell d’Infància i Adolescència de Cocentaina”, emmarcat dintre del I Pla d'Infància i Adolescència de Cocentaina (2021-2025), suposa una aposta pels drets reconeguts a nivell internacional per la Convenció dels Drets de la Infància de 1989 i desenvolupa principalment aquells vinculats amb la participació, la lliure expressió i l'escolta activa dels xiquets, les xiquetes i els/les adolescents.
Per aquest motiu, l'objectiu principal del programa és dotar al municipi d'un Consell Local d'Infància i Adolescència (CLIA), entés com un òrgan de representació d'aquest sector de la ciutadania, on els més joves puguen expressar la seua opinió i que aquesta siga tinguda en compte pels qui prenen decisions que afecten la seua vida social.
No obstant això, s'ha d'abordar des d'una perspectiva plenament participativa i no exclusivament formativa o educativa. D'ací la rellevància de canalitzar la participació mitjançant òrgans reglamentats i vinculants.
El programa concernent a la creació del Consell Local d'Infància i Adolescència (CLIA), com a estratègia programàtica, permetrà promoure i millorar els drets reconeguts de la infància i l'adolescència, posant en pràctica accions específiques i permanents en matèria de participació i integrant els principis, valors i criteris establits en aquest àmbit d'actuació.
A més d’establir estratègies d'actuació concretes que permeten el compliment, de manera programada dels objectius del programa; es crearà un òrgan permanent en el temps i útil tant per a les persones responsables municipals com per a garantir l'apoderament dels xiquets, les xiquetes i de les persones més joves; i s’hi potenciarà la seua participació i implicació per a la millora contínua de la qualitat de vida i la consciència social en el municipi.
D’altra banda, impulsarà el dret de les persones joves a ser informades, sentides i escoltades en el si de la comunitat de la qual formen part, tenint en compte la seua opinió, les seues demandes i les seues necessitats; a més d’establir llaços comunicatius bidireccionals entre les entitats educatives i l'administració local amb la finalitat de canalitzar la participació infantil i adolescent des d'una perspectiva dinàmica i funcional.
En aquest sentit, la Regidoria de Serveis Socials ha iniciat les gestions de la creació del CLIA amb una reunió informativa amb les direccions dels quatre centres educatius de la localitat: CEIP Bosco, CEIP Real Blanc, Col·legi Sant Francesc d’Assís i IES Pare Arques.
Cal recordar que, amb la creació d’aquest Consell, Cocentaina podria optar a ser declarada Ciutat Amiga de la Infància per part d’UNICEF, a més de rebre diverses subvencions provincials, autonòmiques o estatals dirigides a continuar fomentant els drets de la infància.
En paraules de Javi Sansalvador, regidor de Serveis Socials, «el CLIA té per objectiu la promoció i defensa dels drets dels infants i adolescents tal com va plantejar la Convenció de Drets del Xiquet el 1989. A més a més, volem promoure la participació infantil i adolescent en aquells temes que impliquen el nostre municipi i que volen millorar. La seua veu és molt important per a nosaltres perquè Cocentaina l’hem de construir entre tots i totes, sobretot amb els més joves, que són el seu futur».