Cocentaina formalitza l’agermanament amb la localitat italiana d’Orria
La comitiva italiana, encapçalada per l’alcalde d’Orria, va assistir a una recepció oficial a l’Ajuntament i, tot seguit, a la Plaça de la Vila, se’ls van oferir diferents actuacions de la cultura popular contestana.
Una comitiva italiana encapçalada per l’alcalde d’Orria ha arribat a Cocentaina amb motiu de l’agermanament entre les dues poblacions. Un agermanament que s’havia iniciat anys enrere i que, a causa de la pandèmia, no va arribar a formalitzar-se. Orria és el poble natal del pintor napolità Paolo de Matteis, de qui Cocentaina atresora el millor conjunt pictòric de tota Espanya.
Prèviament, en agost, una comitiva contestana formada per membres de la Pia Unió Mare de Déu del Miracle, l’Ajuntament i altres veïns i veïnes de la localitat, va estar present a Orria durant la celebració del Festival «Il Pennello d’Oro», en el qual els artistes contestans Inma Ribelles, Luis Ardevínez i Norma Prats traslladaren fragments dels llenços de Matteis i paisatges significatius d’ambdues localitats en un dels murs pròxims a la casa natal del pintor. Ara, però, aquest mateix mural s’està reproduint al carrer del Pare Lluís Fullana de la Vila Comtal.
A més a més, les dates elegides per a formalitzar aquest agermanament no són casuals. La raó és que aquesta setmana (concretament, el divendres 13 i el dissabte 14 de setembre) Cocentaina acollirà les I Jornades Internacionals d’Art Barroc, precisament dedicades a l’obra de Paolo de Matteis, on participarà Gianni Citro, president de la Fondazione Meeting del Mare amb la conferència «Il tema della pittura di transizione nei dipinti clientani di Paolo de Matteis»; entre altres estudiosos de primer nivell de l’art barroc.
Cal recordar que l’assistència a totes les activitats de les jornades és lliure i totalment gratuïta i les conferències podran seguir-se en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Cocentaina.
L’acte formal de recepció de la comitiva italiana va tindre lloc el dimarts 10 de setembre a les 20 hores al Saló de Plens de l’Ajuntament de Cocentaina, on els diferents convidats pronunciaren discursos en els quals destacaren la importància d’aquest agermanament i els vincles culturals i socials entre les dues poblacions. A més a més, l’alcalde d’Orria va signar el Llibre d’Honor de Cocentaina i, tot seguit, a la Plaça de la Vila, els italians van assistir a una mostra de la cultura popular contestana gràcies a la col·laboració del Grup de Danses de Cocentaina, la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet, la Muixeranga Penyeta Blanca i els Cabuts. Finalment, tots els presents van gaudir d’un vi d’honor.
D’altra banda, amb l’objectiu que els visitants se senten com a casa, l’Ajuntament ha organitzat diversos viatges a Alacant i València (on els italians podran admirar els quadres d’autors contestans que atresoren diferents museus) i, per descomptat, als principals monuments de Cocentaina.
En paraules de Jordi Pla, alcalde de Cocentaina, «ha estat tot un honor fer efectiu aquest agermanament amb la població italiana d’Orria. Un agermanament que té el seu origen en la forta vinculació de Cocentaina amb Itàlia, com podem apreciar en les influències artístiques del Palau Comtal o el Castell. No obstant això, el vincle més intens entre les dues poblacions naix a partir del pintor Paolo de Matteis. Orria té el privilegi de ser el bressol d’aquest gran artista, però Cocentaina gaudeix del privilegi d’atresorar un dels seus millors conjunts pictòrics de tot el món. Gràcies a aquest agermanament, els nostres pobles continuaran treballant tots plegats amb tota classe d’iniciatives culturals, artístiques i patrimonials».