Cocentaina celebra el Mes dels Monuments
L’Ajuntament organitza una conferència el divendres 25 d’abril sobre les darreres investigacions realitzades a Albacete del paisatge rural a l’època andalusina i una jornada de portes obertes al Castell el diumenge 27 d’abril amb l’objectiu de difondre el paper que va jugar el Castell de Cocentaina, construït als seus inicis pels musulmans, durant les primeres dècades de la conquesta cristiana.
La Vila Comtal gaudeix d’un gran patrimoni monumental: el Palau Comtal i el Monestir de la Mare de Déu, els dos Castells, incloent-hi el de Penella, les restes de les muralles medievals i els diferents edificis religiosos, esglésies i ermites, les quals també contenen un important patrimoni artístic.
Tota aquesta herència és el resultat de segles d’història i de les diferents cultures que han passat per la capital del Comtat, convertint-la en el que és hui dia. Entre totes les figures històriques que conformen les seues arrels, destaca l’almirall de la Corona d’Aragó i primer senyor feudal de Cocentaina, Roger de Llúria, del qual, enguany, es commemora el 720 aniversari de la seua mort.
Per aquest motiu, atenent la importància que aquesta figura ha tingut en la història de Cocentaina i la Mediterrània, l’Ajuntament ha declarat el 2025 com a l’Any Roger de Llúria.
A més a més, abril és el Mes Internacional dels Monuments i, des de la Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Cocentaina, a través del Museu municipal del Palau Comtal, s’ha decidit celebrar dues activitats. La primera d’elles té lloc el divendres 25 d’abril a 20:00 hores en la Casa de la Joventut. Es tracta de la conferència «Del aprisco al surco: ganadería y agricultura de secano en la Mancha suroriental (s. XI)» a càrrec de José Luis Simón García i Pedro Jiménez Castillo, membres de l’Instituto de Estudios Albacetenses. Les seues recerques dutes a terme des de fa unes dècades ha despertat entre la comunitat investigadora la necessitat de revisar els seus plantejaments sobre l’economia agrària andalusina per a redescobrir la importància de les àrees de secà, especialment a les comarques de la Marina Alta, el Comtat i l’Alcoià, on s’han conservat pocs vestigis d’aquesta època.
D’altra banda, el diumenge 27 d’abril, hi ha programada una jornada de portes obertes al Castell que, a més a més, inclou dos torns de visites guiades: a les 10:00 i a les 12:00 hores, a càrrec d’Elisa Doménech, tècnica de Patrimoni. L’actual construcció del Castell es troba sobre una antiga fortificació sarraïna, la qual va ser també utilitzada pels primers cristians en moments de dificultat i d’assetjament; antecedents que, en general, són desconeguts pel públic en general.
Paco Payà, regidor de Patrimoni, afirma que, «aquesta és una gran oportunitat per a conéixer o redescobrir el nostre patrimoni, especialment aquell que comprén l’etapa musulmana i els primers anys de la conquesta cristiana. Estic segur que tots gaudirem tant de la conferència com de les visites guiades i que aprendrem a valorar d’una altra manera el nostre patrimoni, la nostra història i la nostra cultura com a poble».