La biblioteca municipal de Cocentaina guardonada amb el premi Foment Lector 2022 per la Fundació Bromera
El passat dissabte, 26 de febrer, es van lliurar els Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura per a l’anualitat de 2022, en la seua sisena convocatòria, en un acte que va tenir lloc, a les 12:00 hores, a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència de València. La Biblioteca de Cocentaina estava entre els guardonats, en l’apartat d’institucions públiques, juntament amb Carles Cano, en la modalitat individual, i Albena Teatre, en la modalitat col·lectiva.
A l’esmentat acte van assistir representants de la política, la cultura i l’educació valenciana, com també representants polítics de la nostra població: Mireia Estepa, alcaldessa de Cocentaina, i Ivan Jover, regidor de Cultura, com també familiars i amics dels premiats. El guardó, una escultura de Ramon Pla, inspirada en la llibertat que ens dona la lectura, va ser rebut per Dolors Insa Ribelles, directora de la biblioteca municipal, la qual va agrair aquest premi a la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, en nom de tots els lectors i lectores contestans, de l’equip de la biblioteca i de l’Ajuntament de Cocentaina, un reconeixement per ser «una de les primeres a crear espais virtuals centrats en el món de la lectura. Una biblioteca modèlica que ha demostrat que les biblioteques són institucions capaces de transformar-se, d’adaptar-se i de projectar-se cap a un futur inclusiu, innovador i plural».
Es va repartir entre els assistents un llibre sobre els guardonats, mostrant el seu perfil professional i un reportatge, que en el cas de la Biblioteca de Cocentaina està a càrrec de Gemma Lluch, catedràtica de la Universitat de València. Acabat l’acte oficial, va tenir lloc un refrigeri al pati del Centre Cultural de la Beneficència. Un acte que es va convertir en una festa per la lectura.
Des de fa 40 anys, la biblioteca porta endavant nombroses campanyes i activitats per al foment de la lectura adreçades a tota la població, a més de ser avantguarda en activitats com la bibliopiscina municipal, la unió entre pares, col·legi i biblioteca a l’hora de fomentar la lectura entre xiquets i xiquetes, els clubs de lectura per a gent gran, amb col·laboració de la FPA Beniassèn de Cocentaina, el programa radiofònic que des de fa més de 30 anys es porta amb Ràdio Cocentaina i que es comparteix a la Xarxa d’Emisores Municipal Valencianes, l’exposició de llibres infantils per a regalar en nadal, en col·laboració amb les llibreries, la formació ALFIN entre els escolars,
infantils i adults, del nostre poble, per tal de fer lectors integrals i crítics, etcètera.
I al llarg de tot aquest temps, la biblioteca ha anat transformant-se, no sols físicament, sinó també quant a serveis. Es fomenta la lectura presencialment i digitalment per mitjà de diferents blogs i una participació activa en les xarxes socials, interactuant amb lectors virtuals allà on estiguen. La biblioteca municipal és un model a seguir en aquest àmbit de foment digital de la lectura, creant continguts especialitzats dins del món de la literatura infantil. I tot això en valencià, la nostra llengua.
«Una biblioteca dinàmica i innovadora, participativa, integradora, igualitària, adaptada al nostre temps, digitalment molt activa, compromesa amb la nostra societat, amb uns objectius molt clars: fer que dia a dia augmente el nombre de lectors i lectores a Cocentaina, en tots els grups d’edat, per aconseguir una ciutadania crítica, responsable, compromesa i lliure», tal i com la definix el regidor de Cultura.