Climent: 'Posem el focus en els sectors productius per incrementar la competitivitat de les empreses valencianes'
El Conseller Rafa Climent, ha comparegut davant la Comissió d'Economia de Les Corts per a donar compte dels pressupostos per a l'any vinent de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.
Els 445 milions d'euros del seu departament (13,7% més que en el 2018) estan orientats a millorar la productivitat de les empreses de la Comunitat Valenciana, posant el focus en els sectors productius, com a mitjà per a fomentar la competitivitat de les empreses valencianes, el desenvolupament econòmic i la creació d'ocupació, tot des de la perspectiva de la sostenibilitat i el benestar de les persones.
Segons Climent, "els eixos en els quals es basa el pressupost de la Conselleria d'Economia Sostenible donen vol a la transformació cap a una economia del coneixement", amb major aportació dels actius intangibles, i són la reindustrialització (sustentada en el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana); l'obertura i la internacionalització; la innovació; el suport a l'ocupació estable i de qualitat; i als autònoms, emprenedors i pimes; el canvi de model energètic i un model de comerç equilibrat.
Com ha explicat el conseller, es continua amb l'aposta per la polÃtica industrial, amb una dotació de 184,2 milions d'euros (un 38% més que en 2018) que estaran entre altres destinats a la segona fase d'implantació del Pla estratègic de la indústria valenciana (PEIV), el pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial, el reforç del teixit associatiu industrial; la creació (com a novetat) de la Cà tedra d'Innovació cerà mica ciutat de Vila-real i el manteniment de les lÃnies de suport a Ford Espanya SA.
Del programa d'energia, amb una dotació de 19,9 milions d'euros (un 69,2% més que en 2018) que té com a referent el Pla d'Energia Sostenible de la Comunitat Valenciana 2020, es poden destacar actuacions com la creació d'una Cà tedra de Transició Energètica, a desenvolupar per la Universitat Politècnica de València i més dotació per als plans d'acció en matèria d'estalvi i eficiència energètica (en la indústria i l'edificació, foment del vehicle elèctric, foment de la mobilitat sostenible, eficiència energètica en l'enllumenat públic, el foment d'energies renovables i fomenta l'autoconsum, etc.).
Pel que fa a l'Ivace, comptarà en 2019 amb 152,8 milions d'euros (un 24,7% d'increment respecte a 2018) per a donar suport, per eixample als projectes d'R+D+i empresarial (dirigit priorità riament a les pimes). Com a novetat, s'ha creat una lÃnia dirigida al foment de l'emprenedoria innovadora desenvolupada pels Parcs CientÃfics.
Instituts tecnològics
Amb la finalitat d'impulsar i reforçar l'atenció que els instituts tecnològics presten a les pimes i a l'aportació d'excel·lència que els mateixos realitzen als processos d'innovació empresarial en l'à mbit tecnològic, en 2019 la dotació ha augmentat en 10 M, comptant amb 48,3 M.d', un 26,1% més que en 2018.
També hi ha una clara aposta per a la internacionalització a causa de la gran demanda per part de les empreses d'ajudes per a la promoció exterior. A més, està previst ampliar la xarxa d'atenció exterior amb noves delegacions.
Per a millorar les condicions de treball i el benestar laboral cal remarcar la proposta de supressió de la Fundació Tribunal d'Arbitratge Laboral com a fundació privada i tripartida (Generalitat, patronal, sindicats) i la seua conversió en Fundació Pública de la Generalitat, amb el mateix nom. S'ha de destacar, aixà mateix, el manteniment dels programes de prevenció en riscos laborals i particularment aquells amb perspectiva de gènere.
Respecte a les polÃtiques per a millorar la prevenció de la sinistralitat laboral i promoció de la seguretat i salut en el treball, executades per l'Invassat, destaquen per al 2019 el Pla d'Actuació contra la Sinistralitat Laboral; la implantació del Pla de Prevenció en l'Administració de la Generalitat i l'Estratègia Valenciana de Seguretat, Salut i Benestar Laboral 2017-2020.
De la Direcció General d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme valenciana entre altres queda clar el suport als projectes d'economia sostenible, el finançament de les cà tedres en les universitats públiques valencianes i la continuïtat; el suport al I Pla Biennal de Suport i Foment del Cooperativisme de la Comunitat Valenciana, la promoció de l'emprenedoria (major dotació per al programa Campus de l'Emprenedor Innovador).
En 2019 es continua també amb tres actuacions d'especial rellevà ncia: Emprenem Comerç, Avalem Comerç i Avalem Artesania, que es veuen reforçades pressupostà riament. Cal destacar per a 2019 les actuacions de suport al comerç electrònic i a la transformació digital del comerç al detall, en l'à mbit del Pla d'impuls a la digitalització del Comerç 2018-2023 (Xarxa AFIC o à rees urbanes d'excel·lència comercial).
Labora
El Servei Valencià d'Ocupació i Formació, actualment Labora, presenta un canvi estructural que busca que l'aplicació de les polÃtiques actives d'ocupació augmentant l'impacte de les seues actuacions i estant en permanent connexió amb la ciutadania i empresariat.
El pressupost Labora està destinant a continuar lluitant contra la desocupació juvenil i les dificultats dels col·lectius vulnerables i amb risc d'exclusió; per al programa d'emprenedoria innovadora, i per millorar la formació i qualificació professional de les persones aturades i ocupades. AixÃ, per a 2019, Labora compta amb un pressupost total de 332,8 millons d'euros.
Climent ha ressaltat que "es tracta d'un pressupost que busca donar estabilitat, continuïtat i confiança als agents econòmics i a les empreses, aixà com donar resposta a les persones que busquen un lloc de treball o bé iniciar una activitat emprenedora".