TURISME

La clau del futur per al turisme espanyol

ELPERIODIC.COM - 15/09/2020

Si hi ha alguna cosa que caracteritza a Espanya és el seu poder de resiliència i la seua capacitat per a reinventar-se. I és que pese al dur colp que ha patit el turisme nacional provocat pel coronavirus, amb pèrdues de 40.000 milions d'euros respecte a 2019, hi ha empreses i zones que han aconseguit resistir gràcies a la seua versatilitat i a la seua capacitat per a adaptar-se a noves fórmules i protocols d'una manera més que eficient.

Tot això ofereix un halo d'esperançara per a un sector que necessita afrontar un canvi de paradigma a mesura que el món s'adapta lentament a la nova normalitat provocada per la pandèmia.

“En el nostre cas el turisme és la interfície entre Espanya i la resta dels països. Com a tal, qualsevol interacció futura entre els dos ha de ser controlada i ben gestionada per les parts interessades perquè puguen ‘comercialitzar’ la marca Espanya i continuem mantenint la nostra posició de lideratge mundial”, explica Alberto Peris Andreu, director executiu i soci fundador de CESAE Business & Tourism School.

Segons estimacions de l'Organització Mundial de Turisme (OMT), el nostre país recuperarà els índexs de turisme anteriors a la pandèmia del coronavirus al llarg de 2021 i a principis de 2022, per la qual cosa, per a retornar la vida al 80% dels hotels de la costa que es veuran obligats a tancar les seues portes a la tardor, hem d'estar preparats per a enfrontar els nous reptes imposats per aquesta nova normalitat.

Respecte al futur més immediat del sector, CESAE Business & Tourism School assenyala que les tendències semblen clares i, entre elles, es troben la importància de garantir la salut dels visitants i la capacitat de les empreses per a trobar oportunitats i fer canvis operatius en temps rècord. “Amb les desafortunades conseqüències de la pandèmia presents en el nostre entorn, els turistes centraran els seus esforços en la salut i, naturalment, es decantaran pels llocs que majors mesures i protocols hagen implementat per a garantir-la”, afirma Alberto Peris. Per això, en la seua opinió, “és necessari apostar per la capacitació del personal, aprofitar la informació sobre Covid-19 i efectuar campanyes regulars per a infondre i reconstruir la confiança entre els turistes que desitgen viatjar i que estan seriosament preocupats per la seua seguretat”.

Des de CESAE Business & *Tourism School destaquen a més que, en el marc de ERTEs i d'aturada obligada per al sector, “la formació online constant està demostrant el seu gran potencial i abast en aquesta crisi, destacant entre la capacitat d'adaptar-se als nous canvis sanitaris i legislatius i als nous protocols d'una forma àgil i ràpida”.

La veritat és que apostar per un perfil humà molt ben format i amb un alt grau d'especialització jugarà un paper determinant a l'hora actualitzar un sector clau per a l'economia espanyola, ja que el *RevPAR dels hotels presenta una alta correlació amb el Producte Interior Brut (PIB). Les ‘players’ de la indústria del turisme, per tant, tenen la gran responsabilitat de restaurar la confiança i estimular la demanda mitjançant campanyes que atraguen visitants locals i internacionals.

“En un marc així els pròxims anys seran fonamentals per a determinar la capacitat de mantindre el lideratge espanyol en el sector turístic i és necessari que Espanya estiga ben capacitada per a continuar sent un referent”, explica director executiu i soci fundador de CESAE Business & Tourism School, qui es mostra positiu sobre la recuperació del sector a Espanya.